Şehit aileleri barış istiyor

Son günlerde artan şehit haberlerinin son bulması için şehit aileleri, saldırıları tepki gösterip barış - kardeşlik çağrısında bulundu. Bitlis'in Mutki ilçesinde oğlu Ramazan Güzeli'yi 2007 yılında Hakkari'de bir grup PKK'lı ile girilen çatışma sonucu şehit veren anne Zeliha Güzeli, her gün hemen evlerinin yanı başında olan evlatlarının mezarına bakarak gözyaşı döküyor.

Şehit aileleri barış istiyor

Türk ve Kürt diye bir ayrımın olmadığını belirten şehit annesi Güzeli duygu ve düşüncelerini, "Kürt, Türk herkes kardeştir. Allah hiç kimsenin başına böyle bir acı vermesin. Biz oğlumuzun şehit olmasıyla gurur duyuyoruz. Oğlum isteyerek askere gitti ve şehitlik mertebesine ulaştı. Her gün oğlumun resmine bakıp ağlıyorum. Televizyonlardan gördüğümüz her şehit haberinde acımız bir kez daha tazeleniyor. Artık birilerinin kanayan bu yarayı durdurması gerekiyor. Her geçen gün fidan gibi gençler şehit oluyor. Kendilerini Kürtlerin kurtarıcıları olarak görenler Kürtlerin üzerinden rant elde etmeye çalışıyorlar. Bizler tek toplumuz Kürt, Türk diye bir ayrım olmadı aramızda bundan sonra da olmayacaktır." diye ifade ediyor.

 

ARTIK YETER ÇÖZÜM GELSİN

Gelen her şehit haberlerinin kardeşliğini her geçen gün biraz daha pekiştirdiğini dile getiren şehit annesi, sözlerine şöyle devam ediyor: "Çok zaman aç kaldım, açıkta kaldım oğlumu vatanına hayırlı bir evlat olarak yetiştirdim. Oğlum da vatan uğrunda şehit olarak bu borcunu ödedi. Daha gençliğinin baharında vatani görevini yapması için askere gönderdim, oğlumu Hakkari de şehit ettiler. Terörün yapmış olduğu bu katliamları bu zulmü Allah kabul etmez. Oğlumun bana bir daha anne diyemeyecek olması beni kahrediyor. Ama oğlumun vatanı uğruna şehit düşmesin de bir şehit annesi olarak beni gururlandırıyor."

 

KAN DÖKÜLMESİN, BARIŞ OLSUN

Şehit er Ramazan güzelinin babası Mecit Güzeli ise şunları söyledi: "Devlet bizim başımızın tacıdır. Hiç kimsenin devletimizi, vatanımızı yıkmaya, kardeşliğimizi bozmaya gücü yetmeyecektir. Türk, Kürt dinimiz birdir. Allah din düşmanı, kardeşlik düşmanı, insanların isteklerine ulaşmayı nasip etmesin. Eskiden düşmanla savaşırdık ancak şimdi art niyetli insanların kışkırtması ve masum insanları kandırarak dağa çıkarmasıyla kardeşin kardeşe kurşun sıkmasını sağlıyor. Artık kan dökülmesin, düşmanlık olmasın barış kardeşlik ortamı olsun. Benim yüreğim yandı başka anne ve babaların yüreği yanmasın, bu şehit haberleri son bulsun. Allah vatanımızı koruyan, kollayan askerlerimiz de zeval vermesin."

Güroymak ilçesine bağlı Aşağıkolbaşı beldesinde yaşayan şehit ailesi, 21 yaşındaki evlatları Mahfuz Urut'u 1994 yılında Tunceli'de çıkan çatışmada şehit verdi. 7 çocuk annesi olan şehit annesi Saadet Urut, yıllardır şehit olan evladının hasretiyle yaşadığını belirterek, yıllardır akan bu kanın artık bitmesini istediğini söyledi. Barış, kardeşlik ve sağduyu çağrısında da bulunan şehit annesi Urut, artık barış ve huzur ortamı içinde Türk, Kürt kardeşçe yaşamak istediklerini ifade etti.

BAŞKA ANALARIN YÜREĞİ YANMASIN

"Bizim yüreğimiz yandı başka annelerin yüreği yanmasın" diyen Urut, "Artık yeter, son bulsun, bu terör olayları, son bulsun şehit haberleri, istiyoruz. Yirmi yaşına kadar büyüttüğümüz evlatlarımız bu terör laneti yüzünden gencecik yaşta hayata gözlerini kapatıyorlar. Hepimiz Türk insanıyız, sonuna kadar Türküz. Kürt, Türk ayrımını kabul etmiyoruz. Bu ayrımı art niyetli insanlar toplumlara lanse etmeye çalışıyor. Türk, Kürt kardeşliğini bu güne kadar yıkamadıkları gibi bu günden sonra da hiçbir güç bu kardeşliği yıkamayacaktır. Gerekirse bu vatan için tüm evlatlarımı feda ederim. Bu vatan bu kardeşlikler, kolay kazanılmadığı gibi yıkmakta kolay olmayacaktır." ifadelerini kullandı.

Güroymak ilçesine bağlı Günkırı beldesinde yaşayan ve Bitlis'in ilk şehit ailesi olan Soyalan ailesi, 22 yaşındaki evlatları piyade komando Ahmet Soyalan'ı 1989 yılında Diyarbakır'ın Lice ilçesinde çıkan çatışmada şehit verdi. Oğlunu 23 yıl önce şehit veren anne Raziye Soyalan, tek kelime Türkçe bilmiyor. Yıllardır vatana şehit verdiği evladı için Kürtçe ağıtlar yakan şehit annesi 9 evladının olduğunu ve bu vatan için 9 evladını şehit vermeye hazır olduğunu söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz