Seyit Rıza'nın torunundan CHP yönetimine tepki

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün 1937 yılında idam edilen Seyit Rıza’nın itibarının iade edilmesiyle ilgili olarak hazırladığı teklifin CHP yönetimi tarafından reddedilmesine Seyit Rıza’nın torunu Zelal Kureyşan tepki gösterdi.

Seyit Rıza'nın torunundan CHP yönetimine tepki

Alevi Sünnilerin bir araya geldiği Muharrem iftarına katılan Seyit Rıza’nın torunu Zelal Kureyşan, basın mensuplarının sorularını cevapladı. CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün Seyyid Rıza ile alakalı hazırladığı teklifin CHP tarafından ret edilmesini değerlendiren Kureyşan, şöyle konuştu: "Ben teklif konusunu daha detaylı inceleme taraftarıyım. Ama tabi ki bu konunun devamının gelmesini isterim bende. Tepkiler konusun da ise insanların birbirine daha anlayışlı olması gerektiğini düşünüyorum. Daha önce yaşanmış olaylara bakarak ta biz ileriye bakamayız. Bizim hep beraber birlik olarak birbirimizi anlayıp Türkiye içerisinde de buna göre davranmamız gerektiğini düşünüyorum. Ama ben Seyyid Rıza ile ilgili olarak ya da Dersim ile ilgili ailem ne zaman bir şey anlatsa ben sadece acı hissediyorum. Bu doğru, bu bizim ailemizi üzen en acı olaylardan biridir. Ama ben arkama bakarak ileriye yürüyemem."

"TÜRKİYE’NİN DAHA İLERİ GÖTÜRÜLMESİ ADINA SEVGİ ÇEMBERİNİ BÜYÜTMELİYİZ"

Herzaman Alevilerin, Kürtlerin haklarını koruma taraftarı olduğunu kaydeden Kureyşan, "Bunun için sonuna kadar da buradayım. Ama ileriye bakmamız için bizim önce yan yana olup el ele tutuşmamız gerekiyor. İnsanların birbirini daha iyi anlaması gerekiyor. İnsanlar birbirini anladıktan sonra da özellikle Türkiye’nin daha ileriye götürülmesi için bu sevgi çemberini bir an önce büyütmemiz gerekiyor." diye konuştu.

Bir gazetecinin teklife gösterilen tepkiye görüşünü sorması üzerine de Kureyşan, "Teklife karşı çıkılmasını kabul etmiyorum." ifadesini kullandı. Tekrar bir iade-i itibar sağlanırsa aile olarak ne düşünecekleri ile ilgili olarak ise Kureyşan, kendisinden daha büyüklerin olduğunu belirterek, onlara sorulmasını istedi.

"ALLAH’IN AYI OLAN MUHARREM AYI’NDA HERKESİN DUA ETMESİNİ TAVSİYE EDERİM"

Muharrem Ayı ile ilgili olarak düşüncelerini de paylaşan Kureyşan, şu ifadeleri kullandı: "Muharrem ayı en önemli aylardan biri, Allah’ın ayı. Muharrem ayının önemi büyük, ibadet ve dua ile geçirilmesini tavsiye ederim. Bütün peygamberlerin Hz. Yunus’un, Hz. İbrahim’in, Kabe’deki örtünün değiştirilmesi bile yarın gerçekleştirilmiştir. Peygamberlerin dualarının kabulü 10. Güne yani Aşure Günü’ne denk gelmiştir. Bu nedenle ben herkesin Muharrem Ayı’nın mübarek olmasını diliyorum. İsteyen istediği gibi ibadet edebilir. İsteyen namaz kılabilir, dua edebilir camiye gidebilir ama bu ayın önemi Allah’ın ayı olmasıdır. Onun için herkesin ibadet ile geçirmesini tavsiye ederim."

CİHAN

Kaynak: Diyarbakır Söz