Skandal İddia: Sendikalı işçiye tek ayak üzerinde bekleme cezası

Sursa Gemlik'te Aunde Teknik Tekstil Fabrikası'nda yaklaşık 200 işçi sendikalı olduğu gerekçesiyle işten çıkartıldı. Mobbinge uğrayan işçilerden birinin tek ayak üzerinde bekletildiği iddia edildi.

Skandal İddia: Sendikalı işçiye tek ayak üzerinde bekleme cezası

Bursa'nın Gemlik ilçesinde bulunan ve 700'ü erkek 3500 kişinin çalıştığı Aunde Teknik Tekstil Fabrikası'nda sendikalı işçilere eziyet edildiği, istifaya zorlandıkları iddia edildi.

200'e yakın işçinin işten çıkartıldığı fabrikada bir kadın işçinin sendikalı olduğu gerekçesiyle mesai saati bitimine kadar tek ayak üzerinde bekletildiği de iddia edildi. 

İşçilerden bant sorumlusu Mehtap Tutkun 5 yıl çalıştığı fabrikada istifaya zorlandığını ve baskılara dayanamadığını belirterek şunları anlattı: “Kadın işçiler taciz ediliyor, bu olayların hep üstü kapatılıp geçiştiriliyordu.

İşçilerin onurunu kıran hakaretlerde bulunuyorlardı. Pek çok arkadaşımız onuru kırıldığı için işten ayrıldı. Bir yıl önce fabrikada formen olarak çalışan bir arkadaşımız çalıştığımız alanda sorumlusu tarafından azarlanmaya başladı.

Önce ne olduğunu anlamadık hakaretlerin dozu arttı, dalga geçmeye başladı. Arkadaşımızın sendikalı olduğunu bir şekilde öğrenmiş. Hakaretler ederek forkliftlerin geçtiği fabrikanın geniş meydanına götürdü arkadaşımızı orada mesai sonuna kadar tek ayak üstünde bekletti."

İşçilerin o gün ses çıkaracak kadar güçleri olmadığını ancak o günden sonra daha sıkı örgütlenme çalışması yürüttüklerini anlatan Tutkun, “İşçilerin zorla e devlet şifresini almaya çalışıyorlar, zaten işçilerden biri fabrikada kurduğumuz WhatsApp grubunun ekran görüntülerini yönetime vermiş. O gruba sendikayla alakalı mesaj atan işçilere türlü eziyetler ediliyor.

Ben de en sonunda bu eziyetlere dayanamadım. İşçiler gecenin bir yarısından fabrikadan ara bulucuya götürülerek anlaşma yoluyla istifa etmeye zorlanıyor. Bizlere alakamız olmadığımız işlere gitmemizi istiyorlar, bu değişiklikleri kabul etmeyince bunu bahane göstererek işten atmaya çalışıyorlar. Gecenin ikisinde işten atılan işçiler oldu” dedi.

HABER MERKEZİ

Kaynak: Diyarbakır Söz