Sur esnafının tadilat isyanı!

Çatışma ve sokağa çıkma yasaklarıyla büyük travmalar geçiren Sur halkı ve esnaflar, özellikle Melikahmet semtinde başlatılan tadilat ve kanalizasyon çalışmalarına yönelik hizmetin eziyete dönüştüğünü belirterek, "Bu kışta, çamur ve kanal pislikleriyle" geçireceğiz dedi.

Sur esnafının tadilat isyanı!

Bir dönem ticaretin en yoğun olduğu merkezlerden biri olan, ancak son yıllarda hendek, barikat terörü ve yaşanan sokağa çıkma yasakları nedeniyle büyük travmalar yaşayan Sur ilçesi halkı ve esnafı şimdi de, tadilat adıyla başlatılıp kış boyunca bitmeyeceği görülen kanalizasyon ve yol çalışmaları nedeniyle büyük bir mağduriyet yaşadıklarını belirterek, yetkilileri sorumlu olmaya davet etti.

ESNAFLAR TEPKİLİ

Bir aydan beri caddenin bakımı ve onarımı sonucunda kendilerinin birçok mağduriyeti bir arada yaşadıklarını söyleyen Sur esnafından Seyfettin Alako, kış ayını toz, duman ve çamur içinde geçireceklerini ifade ederek, yetkililere tepki gösterdi.

“BU NASIL BİR TADİLAT!”

Perişan halde olduklarını belirten Alako, “Caddeyi tadilat amacıyla kazdılar ama bizleri perişan ettiler. Kanallarımızı patlatmışlar, borularımızı kırmışlar, internetlerimizi kırmışlar ve telefon hatlarımızı koparmışlar. Bu nasıl bir tadilat!” dedi.

“İŞ YERLERİMİZ AÇILMAZSA NE YAPARIZ?”

Yetkililerin esnafı kendi haline bıraktığını ve mağduriyetlerini gözden geldiğini belirten Alako, “Seçimden seçime gelip bizi soruyorlar. Milletvekilleri, vali, belediye başkanları neredeler? Bizim bu halimizi ne olacak?  Bari gelip anahtarlarımızı alıp dükkânlarımızı kapatsınlar. Anahtarlarımız da onlara olsun. Elektrik ve su farurası veriyoruz. İş yerlerimiz 6 ay kapalı kalırsa, her ay nereden para bulup ihtiyaçlarımızı karşılayacağız.” şeklinde konuştu.

“NE MÜŞTERİ GİREBİLİYOR NE ESNAF?”

Alako son olarak, “Hasan Paşa’da yemek yiyip Ulu Cami’de namaz kılıyorlar. Sonra da gazetecilere açıklama yaparak Sur esnafını ziyaret ettiklerini söylüyorlar. Bu mudur yardım, bu insanlık mıdır? İnsanlığa sığar mı? Tadilat deyip her tarafı deldiler. Ne müşteri girebiliyor ne esnaf?” ifadelerini kullandı.

“GELİN HALİMİZİ GÖRÜN!”

Cumhurbaşkanı ve Diyarbakır Valisine seslenen Esnaf Zeki Şener ise “Gelin bizim bu halimizi görün! Hani sivil toplum kuruluşları gelin görün. Başka diyebileceğimiz bir şey yok” diyerek tepki gösterdi.

“YASAK VE ÇATIŞMALARDAN SONRA AYNI HAL”

30 yıllık bir esnaf olduğunu dile getiren Hüsnü Yücel de “Sokağa çıkma yasakları ve çatışmalarda 3 ay zaten kapalı kaldık. Şimdi de aynı hal. Dükkânlarımıza toz, duman yüzünden gelemiyoruz. Kimse halimizi sormuyor, kimse halimizi bilmiyor. Gelsinler halimizi görsünler, rezil, perişan olduk.” şeklinde konuştu.

“DİYARBAKIR’IN  ALLAH’TAN BAŞKA SAHİBİ YOK”

Melikahmetin köklü esnaflarından olan Mehmet Özgün ise “Geçen sene 4 aya yakın buralar kapandı. Esnaf en büyük darbeyi yedi. Devlet es geçti. Bir lira yardım yapılmadan dükkânlarımızı açtık. Bu sene de bu film çıktı. Bu da 6 ay sürecek. Dükkanlar kapalı kalacak. Müşteri gelemiyor. Mal ne geliyor ne de gidiyor. Diyarbakır’ın  Allah’tan başka sahibi yok.” diyerek tepki gösterdi.

“AYIPTIR, YAZIKTIR, GÜNAHTIR…”

Özgün konuşmasında son olarak “20 milletvekili de çıkarsa, Diyarbakır’a kimse sahip çıkmıyor. Sanayi ve Ticaret odaları ve sivil toplum örgütlerine sesleniyorum. Melikahmet’e uğramasınlar. İlerde seçim var onları kovacağız. Esnaf olarak onları kovacağız. Utansınlar, sıkılsınlar. Yerel yönetime de merkezi yönetime de hükümete de sesleniyoruz. Yapıyorsanız, bir an evvel yapın, ilgilenin. Yapmıyorsanız, bırakın biz başımızın çaresine bakalım. Ayıptır, yazıktır, günahtır…” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz