Sürece barış dili gerek!

Üç Kürt siyasetci kadının cenazeleri bu akşam Diyarbakır’a geliyor. Yarın, tören düzenlenecek. Gözler, törene çevrilirken, her kesimden provokatif eylem ve girişimlere karşı halkın sağduyulu olması istendi.

Sürece barış dili gerek!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, AK Parti Grup Toplantısı'nda Fransa'nın başkenti Paris'te öldürülen 3 kadın için düzenlenecek cenaze törenlerinde sağduyulu davranılması gerektiği yönündeki açıklamalasına bölgedeki bazı sivil toplum kuruluşları ve akademisyenler destek verdi.

Mazlum-Der Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Çoban, Paris'te 3 kadının öldürülüş şekli ve meydana gelen olayın kabul edilemeyeceğini belirtti.

Cenaze törenine şiddet bulaşmasın

Yapılacak cenaze törenlerinin hiçbir şekilde şiddete bulaşmaması gerektiğini kaydeden Çoban, ''Gerçekleşecek cenaze törenlerinin sağduyulu dini ve örfi geleneklere uygun bir şekilde yapılması, hiçbir şekilde şiddet eylemlerine dönüşmemesi gerekmektedir. Bu hassas sürecin atlatılabilmesi açısından da cenaze törenine yarışır bir şekilde olması gerekmektedir. Tüm katılacak kişileri, toplumu, bir provokasyondan uzak durmaya ve toplumda gerginlik oluşturacak eylemler içerisine girmemeye davet ediyoruz'' dedi.

Toplumda tüm kesimlerin benzer çağrılarda bulunması gerektiğini ifade eden Çoban, herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini savundu.

-''Herkes sorumluluk içinde davranmalıdır''-

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi de cenazelerin toplumsal gelenek ve dini vecibelere uygun bir şekilde defnedilmesi gerektiğini söyledi.

''Şüphesiz ki olayın oluş biçimi ve ölenlerin kimlikleri nedeniyle cenaze töreni herhangi bir cenaze töreni değildir'' diyen Elçi, şöyle konuştu:

''Vahşice katledilen 3 kadın için yapılacak cenaze töreninde bir gerginlik beklentisi doğru değildir. Cenaze töreninde çok büyük kalabalıklar toplanabilir, duygusal bir ortam oluşabilir, insanlar tepkilerini ifade edebilir, zaman zaman toplumun bir kesiminin hoşuna gitmeyen bir takım söz ve davranışlar sergilenebilinir. Ancak bütün bunlardan cenaze töreninin bir olaya dönüşeceği anlamını çıkarmamak gerekir. Sonuç itibariyle herkes sorumluluk içinde davranmalıdır. Güvenlik güçleri de olayın hassasiyetini ve özelliğini gözeterek, hoşgörülü olmalıdır. Diyarbakır'da bu cenaze töreni nedeniyle sanki bir olay ve provokasyon olabilme ihtimalini işleme, bu söylemi yaygınlaştırmak ve beklenti içerisine girmeyi reddediyorum. Böyle bir beklentiye girmemek lazım.''

-''Provakasyonlara fırsat vermeyelim''-

Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl ise bölgede 30 yılı aşkın süredir yaşanan şiddet olaylarının bölge ve ülke halkına büyük zarar verdiğini belirterek, artık şiddetin sona ermesi gerektiğini kaydetti.

Bölge halkının çok büyük kesimi tarafından desteklenen İmralı ile yapılan görüşmelerin aynı zamanda büyük umut oluşmasını sağladığını ifade eden Akyıl, bu görüşmelerin şiddetin sona ermesine katkı sağlayacağını söyledi.

Akyıl, başta dış güçler olmak üzere bazı kesimlerin bu barış görüşmelerinin sonuçsuz kalması için çaba sarf ettiğini ve edeceğini, bu nedenle herkesin çok dikkatli hareket etmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle dedi:

''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakırlılara yönelik yaptığı çağrıyı doğru buluyorum. Barışı istemeyenler provokasyon yapmak için fırsat kollar. Paris'teki saldırıda yaşamını yitiren 3 kadının cenaze töreni sırasında provokasyon için uygun bir ortamdır. Bunun için cenaze törenine katılacak herkesin buna dikkat etmesi lazım. Provokasyon yapmak isteyenlere ortam oluşturmayalım, provokasyonlara fırsat vermeyelim. Sağduyulu hareket etmeliyiz. İkinci bir Habur durumunu yaşatmak isteyenlere fırsat vermeyelim. Bu hepimizin görevidir. Çünkü barış süreci bozulmak isteniyor.''

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu da hassas bir süreçten geçildiğini kaydederek, ''Bu fırsatın heba edilmemesi adına bütün kesimleri duyarlı davranmaya çağırıyoruz. Bütün halkımız duyarlı davranmalıdır'' diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler