Temmuz ayında 25 kadın öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun Temmuz 2023 Raporu açıklandı. Raporda yer alan verilere göre temmuz ayı içerisinde 25 kadın cinayeti, 9 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti. Katledilen 25 kadından %32’si evli olduğu erkek tarafından öldürüldü. Bu ay öldürülen kadınların %48’i evlerinde öldürüldü ve katledilen bu kadınların %64’ü ateşli silah ile öldürüldü.

Temmuz ayında 25 kadın öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 2023 Temmuz Raporu yayımlandı. Rapora göre temmuz ayında 25 kadın erkekler tarafından öldürülürken, 9 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu.

CİNAYETLERİN FAİLLERİ TANIDIK

Raporda yer alan bilgilere göre, öldürülen 25 kadından 8’i evli olduğu erkek, 7’si birlikte olduğu erkek, 3’ü eskiden evli olduğu erkek, 2’si oğlu, 1’i babası, 1’i akrabası, 1’i de tanıdığı bir erkek tarafından öldürüldü.  Buna göre temmuz ayında öldürülen kadınların %32’si evli olduğu erkek tarafından öldürüldü. Öldürülen 25 kadından 6’sı boşanmak istemesi, barışmayı reddetmesi, evlenmeyi reddetmesi, ilişkiyi reddetmesi gibi bahanelerle öldürüldü.

KATİLLERİN KULLANDIĞI SİLAH

Temmuz ayında öldürülen kadınların 16’sı ateşli silahla, 5’i kesici aletle, 3’ü boğularak, 1’i darp edilerek öldürüldü. Buna göre temmuz ayında öldürülen kadınların %64’ü ateşli silahla öldürüldü.

Temmuz ayında öldürülen kadınların % 48’i evlerinde öldürüldü. 12 kadın evde öldürülürken, 4’ü sokakta, 2’si otelde, 2’si arabada, 1’i arazide, 1’i işyerinde, 1’i ıssız bir yerde, 1’i su kenarında öldürüldü.

Temmuz ayında öldürülen kadınların, ulaşılabilen verilere göre, 7’si bir işyerinde çalışırken, 1’nin herhangi bir yerde çalışmadığı tespit edildi. 17 kadının ise çalışma durumunun bilinmediği belirtildi.

KADINLARIN ÇALIŞMA DURUMLARI

Öldürülen kadınların çalışma durumunun tespitinin zor olduğunu açıklayan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, bu önemli verinin de basın mensupları tarafından dikkate alınması gerektiğini belirtti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, bu yıl, “ev işeriyle meşgul” kadınların sayısı bir önceki yıla göre 65 bin arttı. 

ÖNCEKİ YILA GÖRE ARTTI

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, “TÜİK’in verileri bu şekilde açıklaması, kadın işsizliğinin gerçek boyutunun üzerini örtmeye çalışmaktır. Çalışma hayatına alınmayan ya da istihdamdan uzaklaştırılan kadınlar toplumda oluşan toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılık, şiddet ve kadın cinayetleri tehlikelerine karşı daha korunmasız hale gelmektedir” açıklamasında bulundu.

Kadın Cinayetleri Temmuz Ayında Hangi İllerde Gerçekleşti?

Yine KCDP 2023 Temmuz Raporu’na göre, İzmir’de 1, İstanbul’da 5, Ankara’da 2, Manisa’da 1, Antalya’da 1, Hatay’da 1, Samsun’da 1, Mardin’de 1, Mersin’de 1, Batman’da 1, Malatya’da 1, Çorum’da 1, Sakarya’da 1, Bursa’da 1, Karaman’da 1, Nevşehir’de 1 kadın öldürüldü.

İllere göre şüpheli kadın ölümlerinin verileri ise şu şekilde: Çanakkale 2, Gaziantep 1, İstanbul 2, Kayseri 1, Mersin 1, Ordu 1.

ÖLDÜRÜLEN KADINLARIN İSİMLERİ

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, “Her biri birer yaşam olan kadın kardeşlerimizin isimlerini sizlerle paylaşmak isteriz” diyerek öldürülen kadınlarının isimlerini açıkladı.

Güler Gökgöz, Beyza Urhan, Esra Asena Temir, Döndü Satılmış Ünal, Gamze Durmuş, NazlıŞahin, Salime Şahin, Aysel Ekici, Fatma Sema Çalışkan, Hindirin Aydoğan, Semra Elmas, Kübra Ö.Cavide Sevgi Arapoğlu, A.B, Kader Akşan, Zehra Aysel Çatal, Zübeyde Timur, Hatice Timur, Büşra Alper, Melek Baştürk, Suzan Çalık, Gönül Er, Merve Girişmek, Sultan Zencirci, Gülten Ataklı.

Bir kadının adı tespit edilemezken, şüpheli olarak ölü bulunan kadınların isimleri ise şu şekilde açıklandı: Yeşim Demir, Dilan Yaman, Marilyn Carino Esen, Dilan Polat, Evgeniva Timoshenko, Tuğçe Boylu, Ayyüce Dilşat Çalışkan, Serpil Temiz.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler