'Uudere'de herkes yargı kararını beklemelidir'

AK Parti Antalya Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi eski başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Uludere'de 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayla ilgili olarak, "Burada hükümetimiz özür dilemiştir. Yakınlarını kaybedenlere tazminat da ödenmiştir. Şimdi herkes soruşturmanın sonucunu beklemelidir" diye konuştu.

'Uudere'de herkes yargı kararını beklemelidir'

Kazakistan'ın başkenti Astana'da gerçekleştirilen 4'üncü Semavi ve Geleneksel Dinler Kongresi'ne katılan Çavuşoğlu, Türk gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Türkiye'de demokratik standartların her geçen gün yükseldiğini ve devlet yönetiminde şeffaflığın esas kabul edildiğini anlatan Çavuşoğlu, "Hükümetin demokratikleşme çabalarına, şeffaflaşma çabalarına hala direnen bürokratlar yok mu? Elbette var, ancak daha yaşanılır bir ülke için hepimizin bu yönde çalışmaya devam etmemiz lazım" dedi.

Uludere'de meydana gelen ve 34 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan olayla ilgili olarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetin, olayın başından bu yana hatayı kabul ettiğini ve özür dilediğini anlatan Çavuşoğlu, "Burada özür dilenmiştir, yakınlarını kaybedenlere tazminat da verilmiştir. Olayda kusuru bulunanların ortaya çıkarılması için de soruşturma başlatılmıştır. Şimdi herkesin aklı selimle hareket ederek, bu soruşturmanın sonuçlanmasını beklemesi gerekir. Kimsenin bu konuyu siyasete alet etmesine, olayı mecrasından çıkarmasına izin verilmemeli. Bu olayın ne PKK'ya, ne BDP'ye ne de bir başkasına faydası olmaz" diye konuştu.

Diğer demokratik ülkelerde de işleyişin bu şekilde olduğunu, herkesin sürdürülen soruşturma sonucunu saygıyla beklediğini anlatan Çavuşoğlu, "Bu konuda başka birşey yapılamaz. Hiçkimse soğukkanlılığını bozmnasın" dedi. Çavuşoğlu, Başbakan Erdoğan'ın konuya insani kaygılarla yaklaştığını kaydetti.

AİHM'in yargılama ve tutukluk süresi eleştirisi

Türkiye'nin darbe dönemlerinin kalıntılarından kurtulmak istediğini, bu nedenle "geniş çaplı bir temizlik yapıldığını" belirten Çavuşoğlu, bu süreçte yargılama sürelerinin uzun olmasının ise Türkiye'nin en büyük sıkıntısı olduğunu vurguladı. Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından en fazla, uzun yargılama süreleri ve tutukluluk süreleri nedeniyle mahkum edildiğini hatırlatan Çavuşoğlu, Adalet Bakanlığı'nın yargılama sürelerinin ve tutukluluk sürelerinin kısaltılmasına yönelik çalışmaları olduğunu bu sıkıntının da en kısa zamanda gündemden çıkartılacağını söyledi.

Anayasa değişikliği için, TBMM'de temsil edilen tüm partilerin katılımıyla bir çalışmanın sürdüğünü hatırlatan Çavuşoğlu, "Anayasa değiştirilirken, mümkünse meclisteki tüm partilerin mutabakatı ile bu gerçekleştirilmeli. Bu mümkün olmuyorsa, en azami mutabakatla yeni bir anayasa hazırlanmalı" dedi.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler