Görüş Bildir

Ve kongre kararı!

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, parti genel merkezinde yapılan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Ve kongre kararı!

Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi sonuçlarının  ülkeye ve millete hayırlar getirmesini temenni eden Ünal, cumhurbaşkanlığı  seçiminde yurt dışı oyları dahil yüzde 52,59 oy oranıyla Recep Tayyip Erdoğan'ın,  milletin yüksek teveccühüyle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk  cumhurbaşkanı seçildiğini dile getirdi.

AK Parti'nin yurt dışı oyları dahil yüzde 42,56 oy oranıyla seçimden  birinci çıktığını hatırlatan Ünal, milletvekili seçilenleri tebrik etti, Meclis  çalışmalarında başarı diledi. Ünal, toplantıda, Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanlığının seçim  değerlendirmeleri kapsamında MKYK'de istişarelerde bulunulduğunu bildirdi.

Teşkilat Başkanlığının toplantıda sunum yaptığını, AK Parti 6. Olağan  Büyük Kongresi hazırlıklarına ilişkin bilgi verdiğini aktaran Ünal, "18 Ağustos  Cumartesi günü kongremizin gerçekleştirilmesi kararı alındı." dedi.

15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK GÜNÜ HAZIRLIKLARI

Ünal, AK Parti'nin, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü ile  şehitleri anma faaliyetleri hazırlık çalışmalarının da toplantıda  değerlendirildiğini söyledi. AK Parti'nin geride kalan yılda da 15 Temmuz ruhunun yaşatılması, bu  bilincin miras olarak sonraki nesillere bırakılması için önemli çalışmalar  yaptığını hatırlatan Ünal, şöyle konuştu:

"Yine aynı şekilde önümüzdeki günlerde partimizde oluşturacağımız bir  komisyonla yine kendi etkinliklerimizi yapacağız. Diğer taraftan da  Cumhurbaşkanlığımız, yine diğer devlet kurumları da Cumhurbaşkanlığımızın  himayesinde kendi çalışmalarını gerçekleştirecekler. Yine 14 Ağustos, AK  Parti'nin kuruluş yıl dönümü, biz 14 Ağustos kuruluş yıl dönümüyle 18 Ağustos  kongremizi birleştirerek ikisini birlikte kutlamayı düşünüyoruz."

MECLİS TAKVİMİ

MKYK toplantısında, TBMM çalışma takviminin sunumu yapıldığını aktaran  Ünal, şunları kaydetti:

 "Sunumun değerlendirilmesi çerçevesinde YSK, kesin sonucu açıkladıktan  ve Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra 3. gün TBMM'de milletvekillerinin yemin  töreni gerçekleşecek. Hemen akabinde de 5. gün Meclis Başkanlığına dönük  adaylıklara dair çalışmalar tamamlanacak. 6. gün de Meclis Başkanlığı ile ilgili  ilk tur oylamalar gerçekleştirilecek. Bu takvimin işleyişini belirleyici olan  asıl unsur YSK'nin kesin sonuçları açıklaması, TBMM'nin yaşayacağı sürecin  belirlenmesi, bunun Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla da yakından ilgilidir."

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir  Ünal, "Sayın Cumhurbaşkanı'mızın yemini, Yüksek Seçim Kurulunun kesin tarihi  açıklaması ve bunun Resmi Gazete'de yayımlanmasından sonraki süreçte  planlanacak." dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun CHP il başkanlarının protokolde yer  almamasına ilişkin açıklamalarına muhalefetin tepkilerinin sorulması üzerine  Ünal, seçim öncesinde siyasetin getirdiği rekabetin sonucu olarak siyasi  gerilimler yaşanabileceğini söyledi. Seçim günü ve gecesi de bu gerilimlerin devam ettiğini hatırlatan  Ünal, "Bizim ısrarla altını çizdiğimiz demokratik siyaset vurgusu, siyaset  kurumunun asli sorun çözücü olduğu vurgusu. Bütün bunlar Türkiye'nin sağlıklı bir  şekilde seçimi gerçekleştirmesi ve Türkiye'nin bir seçim deneyimi tecrübesi var.  Kurumları, kurulları var." dedi.

"HDP'DEN YA DA CHP'DEN TEK BİR TEPKİ GELDİ Mİ?"

Seçimden sonra yaşanan bir olaya dikkati çeken Ünal, şöyle devam etti:

"Ağrı'da bir bakkal, AK Parti'ye oy verdiği için bölücü terör örgütü  tarafından elektrik direğine asılarak, vahşice infaz edildi. Biz, Sakarya'da bir  köpeğe işkence edildiği için Türkiye'yi ayağa kaldırdık. Hepimiz, vicdanımıza  dokundu, içimizi kanattı. Bu vahşete dönük tüm Türkiye ayağa kalktı ve tepki  verdi. Ama PKK terör örgütünün bölgede HDP oy kaybettiği için bölgeye gözdağı  vermek adına Ağrı'da işlediği bu vahşi cinayete, siyasi tercihinden dolayı bir  insanın vahşice katledilmesine dönük HDP'den ya da CHP'den tek bir tepki geldi  mi? Bu vahşi katliamın kim tarafından işlendiği biliniyor. O kardeşimizin yanına  bırakılan notta da bu açık bir şekilde yazılıyor. Yıllardan beri bölgede  demokratik siyasetin işlerliğine fırsat tanımayan, imkan vermeyen, baskı ve  infazlarla bölgede terör estiren ve bunun siyasi uzantısı olan HDP'nin neler  yaptığını, terör seviciliği hangi noktaya getirdiğini biliyoruz. Ama bunun yanına  CHP'nin eklemlenmesini kabul edemiyoruz. Bu son olay karşısında CHP'nin tavrını  ve tutumunu, CHP'ye oy veren vatandaşlarımız da kabul etmiyorlar."

İçişleri Bakanı Soylu'nun açıklamasına ilişkin ise Ünal, "Sayın Bakan  bu konuda gerekli açıklamaları yapar." dedi.

OHAL'in devam edip etmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine Ünal, "OHAL  ile ilgili pozisyonumuzu sayın Cumhurbaşkanı'mız ve Genel Başkanı'mız açıkladı.  Dolayısıyla o konudaki pozisyonumuzla ilgili herhangi bir durum söz konusu  değil." dedi.

Ünal, "Sayın Cumhurbaşkanı'mızın yemini, Yüksek Seçim Kurulunun kesin  tarihi açıklaması ve bunun Resmi Gazete'de yayımlanmasından sonraki süreçte  planlanacak." ifadesini kullandı. Ünal, toplantıda Erdoğan'ın yemini ne zaman yapacağı ve kabineyi ne  zaman açıklayacağı konusunda bir değerlendirme yapılmadığını bildirdi.

KHK yetkisiyle yasalardaki ibarelere dönük bir çalışma yapıldığını  kaydeden Ünal, "Önümüzdeki hafta muhtemelen yani yemin töreninden önce kanun  hükmünde kararname yayınlanacak ve ondan sonraki süreçte de Cumhurbaşkanlığı  kendi kararnamesini, yani sistemin devreye girmesiyle birlikte 1 nolu  Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayınlanacak." diye konuştu.

"İÇİŞLERİ BAKANLIĞI TERÖRLE MÜCADELEYİ BAŞARILI ŞEKİLDE SÜRDÜRÜYOR"

"İçişleri Bakanı Soylu'nun CHP ile ilgili çıkışına ilişkin 'Sayın  Bakan gerekli açıklamayı yapar.' dediniz. Bunu, AK Parti'nin kurumsal çıkışı  olarak algılamamak mı lazım yani bireysel bir çıkış mıydı?" sorusu üzerine Ünal,  Türkiye'nin terörle mücadele ettiğini, İçişleri Bakanlığının da bu mücadeleyi son  derece başarılı şekilde sürdürdüğünü belirtti.

Ünal, iki gün önce Kahramanmaraş ziyareti sırasında, bölücü terör  örgütü mensuplarının saldırısı sonucunda, Engizek Dağlarında 1 uzman çavuş ve 1  güvenlik korucusunun şehit olduğunu, 1 askerin de ağır yaralandığını  hatırlattı.

İçişleri Bakanlığının, güvenlik güçlerinin, Türk Silahlı Kuvvetlerinin  terörle mücadele sürecini yürütürken, sürece dönük bazı tevillerde bulunmanın  doğru olmayacağını vurgulayan Ünal, "Bir taraftan da Sayın İçişleri Bakanı bu  tepkisini verirken, neden böyle bir tepki verdi? Talimatın niteliği konusunda  doğal olarak bu açıklamayı da Sayın Bakan'a bırakmak gerekir. Bunu birilerinin  ısrarla siyasetin malzemesi haline getirmesine de müsaade etmemek gerekir."  ifadelerini kullandı.

"MECLİS GRUBU GEREKLİ İSTİŞARELERİ YAPACAK"

 "MHP'nin, TBMM Başkanlığı seçiminde aday göstermeyeceği, AK Parti'nin  çıkaracağı adayı destekleyeceğine" ilişkin soru üzerine Ünal, şunları  kaydetti: "Meclis Başkanını belirleme, gruplarının istişarelerinin sonucudur. Bu  konuda Meclis Grubu gerekli istişarelerini yapacak ve bu istişarelerin  değerlendirmelerinin sonucunda da Meclis Grubu kendi adayını kamuoyuyla  paylaşacaktır. Biz de aynı zamanda AK Parti'nin Meclis Grubunun yapacağı  değerlendirmelere, istişarelere biz de katılacağız. Bu değerlendirmeler sonucunda  AK Parti, Meclis Başkanı adayını açıklayacak ama henüz daha o değerlendirmeler  yapılmadı. Çünkü bildiğiniz gibi Meclis Grubu oluşacak sonra bu değerlendirmeleri  grup kendi içerisinde yapacaktır."

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi