Görüş Bildir

Yazık bu çocuklara!

Trafik ışıklarını mesken edinen "cam silici ve satıcı" çocuklar, hayatlarını hiçe sayarken, trafiği de büyük tehlikeye sokuyorlar. Sürücüler tepki göstererek "Yazık bu çocuklara" derken, yetkililerin çözüm bulması istendi.

Yazık bu çocuklara!

Sokakta çalışan çocuk sayısının hızla arttığı ve özellikle Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınak ailelerin çocuklarının da eklenmesiyle, Diyarbakır'da özellikle trafik ışıkları ve kavşaklar, geçit vermez hale geldi. "Cam silici, dilenci ve satıcı" çocuklar, hayatlarını tehlikeye atarken, trafiği de büyük ölçüde aksatıyorlar.

CAM SİLEN ÇOCUKLAR

Şehrin işlek caddelerinde ve hemen hemen trafik ışıklarının bulunduğu her yerde bu çocukları görmek mümkün, günde 25-30 TL kazancı olan bu iş yüzünden pek çok kişinin hayatı tehlikeye giriyor.  Sıkışık trafikte araçların önüne atlayan ve zaman zaman camları yumruklayan sokak çocukları, sürücüleri tedirgin ediyor. Dilenciler dışında trafik ışıklarında, sürücülere sormadan otomobil camı silenler de var; su veya mendil satmak için araçların önüne atlayanlar da. Bunların çoğu ise çocuk ama yürekleri büyük hepsi Ailelerine katkı da bulunmak için çalıştıklarını söylüyorlar.

TRAFİK IŞIKLARINDA

Kış mevsimi ve havanın soğukluğu nedeniyle çocukların üşüdükleri ve kavşakta yaktıkları ateş ile kendilerini ısıtmaya çalışıyor. Ateşte ellerini ısıtan çocuklar, daha sonra tekrar trafik ışıklarında araç camlarını silmek ve mendil satmak için kendilerini yollara atıyorlar.

Trafiğe aldırış etmeden kimi zaman kazalara bile neden olabilen çocukların artık kendilerini bezdirdiğini belirten araç sürücüleri, araç camlarını sildirmek istememelerine rağmen ve çocuklara para vermemelerine rağmen çocukların camlarını zorla sildiğini, kendilerinin duygularını kullanarak mendil satmaya ve sakız satmaya çalıştıklarını dile getirdiler.

SÖZ HABER'E ANLATTILAR

Trafik ışıklarındaki çocukların gelişi güzel cam sil ve dilencilik yapmalarının kendilerini rahatsız ettiğini söyleyen sürücüler, Söz Haber'e şöyle konuştular.

Şoför Hüsnü Akbıyık “Bu çocuklar artık bizi rahatsız ediyorlar, yani vicdan azabı çektiriyorlar bize aracın önüne atlıyorlar ya biz basarsak Allah korusun yani değil mi?” derken, Hasan Tırpan isimli sürücü ise “Aslında biz çocuklardan rahatsız olmuyoruz ama bu çocukları buraya bırakanlardan rahatsız oluyoruz. Bunlara sahip çıkılması lazım, bunları izleyen çalıştıran birileri gözetleyen birileri varsa bunları alıp içeri atsınlar ki bir daha cesaret edemesinler öyle söyleyeyim" dedi.

Eşref Ulu da "Bu çocuklara yazıktır, öyle sokaklara salıyorlar üzülüyoruz bu çocuklara para verenler de en az bunlar kadar suçludur. Çünkü bu çocuklara para verdikçe burada daha çok bekleyecekler" diyerek uyarı yaparken, Beşir Turan, "vallahi acıyoruz, bu çocuklara çok acıyoruz bu soğuk havada yağmurda çalışıyorlar acıyoruz başka ne diyelim yani bilmiyorum ki" açıklamasında bulundu.

ÇOCUKLARIN SAVUNMASI

İsminin Velat Kaya olduğunu söyleyen ışıklarda cam silen küçük çocuğa mikrofon uzattığımızda ise ailesinin durumunun olmadığını fakir olduklarını ve ailesine katkı da bulunmak için bu işi yaptığını söylüyor. “ Ben çalışıyorum cam sil yapıyorum, okul tatil olduğu için. Para yoktur ağabey babam şeker hastası iş yapamıyor annem de ev hastalığı işte."

İsimlerini vermek istemeyen diğer çocuklarında durumları hemen hemen aynı hepsinin sıkıntıları aynı onlarda “Ağabey, fakiriz babam pazarcılık yapıyor, ben de burada onlara katkıda bulunmak için çalışıyorum”

DİLENCİ OPERASYONU

Öte yandan, Siverek Belediyesi ekipleri, ilçede dilenci operasyonu gerçekleştirdi. Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Zabıta Müdürlüğü ekipleri, son günlerde sayıları artan ve özellikle küçük çocuklar ile bebekleri kullanarak dilencilik yapanlara yönelik şehir merkezindeki cami, okul, trafik ışıkları ve caddelerde tespit edilen bölgelere operasyon yaptı.

KUCAKLARINDA BEBEK

Operasyonda 10'u yetişkin toplam 15 dilenci gözaltına alındı.

Yakalanan dilenciler kucaklarında bebekleriyle zabıta karakoluna getirildi. İlçe dışından gelen dilenciler, zabıta ekiplerince şehir dışına çıkarılırken, ilçede yaşayanlar hakkında, 'Kabahatler Kanunu' çerçevesinde işlem yapıldı. Mahkemeye sevk edilen şahıslar hakkında idari yaptırım uygulandı.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi