'Yeni Anayasa az ve öz olmalıdır'

Anayasa Mahkemesi eski Raportörü Doç. Dr. Osman Can, “1921 Anayasa'sının ardından ortaya çıkan anayasaların hiç birisi 1921 Anayasa'sının sağladığı özgürlük ortamını sağlamamıştır. Azdır ama öz bir Anayasadır” dedi.

'Yeni Anayasa az ve öz olmalıdır'

Anayasa Mahkemesi eski Raportörü Doç. Dr. Osman Can, Aydın Gençler Derneği ve TOBB Aydın Genç Girişimciler Kurulu'nun davetlisi olarak “Demokrasi Bilinci ve Sivil Anayasa” konulu konferans için Aydın'a geldi. Nevzat Biçer Konferans Salonu'nda gerçekleşen toplantıya Aydın Vali Yardımcısı Halil Canavar, Aydın Emniyet Müdürü Ahmet Turan Temel, Aydın Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ömer Özkaya, Aydın Gençler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aydemir, Eğitim-Birsen Aydın Şube Başkanı Süleyman Alkoç ve çok sayıda davetli katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Aydın Gençler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aydemir, gençlerin yeni anayasadan beklentilerini ortaya koyarak; "Gençler Anayasa'da yama niteliğinde yapılacak değişiklikleri istemiyor ve gençler artık Anayasa yapım sürecinde bizatihi aktif rol almak istiyor. Hukuka aykırı müdahalelerle post modern darbelerle açık kapı bırakacak hükümler ihtiva eden Anayasa istemiyor. Bu gençler özgürlük istiyor, bu gençler coplanarak hastanelik edilen arkadaşlarını görmek istemiyor, üniversite giriş kapılarında gözyaşı döken başörtülü kardeşlerinin üzüntülerini görmek istemiyor” diye konuştu.

Aydın Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ömer Özkaya ise, ortaklık kültürüne vurgu yaparak, “Ekonomisi büyüyen ve güçlü bir demokrasiyle gelen Türkiye'nin önünde hiçbir şey duramayacaktır. Bugün buradaki konferansımızda iki kurumun ortak bir konferanssı olması ortaklık kültürünün de değer kazandığını ve ortak neler yapılabildiğini gösteriyor” şeklinde konuştu.

“Demokrasi Bilinci ve Sivil Anayasa” konulu sunumunu yapan Doç. Dr. Osman Can ise, “Bir ülkede eğer siyasal yapının olması gerektiğine toplum karar vermediyse birileri onların yerine karar vermişse o sistem çökmeye başlar. Anayasa hayatımızla ilgili temel bir karardır ve hayatımızın her alanında karşımıza çıkar. Anayasa hakkında karar verecek olan biz vatandaşlarız. Bir anayasa kim tarafından üretildiyse onun çıkarına çalışır. Osmanlı döneminden bu yana anayasa sorunu yaşıyoruz. Türkiye topraklarında 1923 Anayasası'ndaki gibi bir özgürlük hiç olmadı. 1939'dan bu yana insanlar demokrasiyi biliyor. Anayasasında 63 madde ile en fazla özgürlük maddesi olan ülke Türkiye'dir. Türkiye mecburi bir ihtiyaç niteliğinde anayasa kavgası yapıyor. Bugün Türkiye'de en özgürlükçü Anayasa 1921 Anayasasıdır. 1921 Anayasa'sının ardından ortaya çıkan anayasaların hiç birisi 1921 Anayasa'sının sağladığı özgürlük ortamını sağlamamıştır. Azdır ama öz bir Anayasadır. Bugün İngiltere'nin yazılı bir Anayasası yok ama demokratik bir ülke, bugün Amerikan Anayasasında temel hak ve özgürlüklerle ilgili Anayasa'da sürekli tekrarlanan hükümler yok ama bugün Amerika özgürlükler ülkesi” diye konuştu.

Halkın yeni Anayasa konusundaki iradesini yansıtması gerektiğini belirten Can, vatandaşlara Anayasa ile ilgili beklentilerini TBMM Başkanlığı'na ulaştırması tavsiyesinde bulundu. Son olarak soru cevap bölümüne geçilen toplantının ardından Mehmet Aydemir ve Ömer Özkaya, Osman Can'a birer plaket takdim etti.

İHA

Kaynak: Diyarbakır Söz