Yıkımlar yetersiz kalınıyor

HÜDA PAR İl Başkan Vekili Akyüz: Yürütülen yıkım çalışmaları yetersiz, hızlandırılmalı

Yıkımlar yetersiz kalınıyor

Kahramanmaraş merkezli depremin üzerinden 160 gün geçmesine rağmen Diyarbakır'da ağır hasar gören yapıların yıkım çalışmalarına yönelik değerlendirmelerde bulunan HÜDA PAR İl Başkan Vekili Mehmet Emin Akyüz, söz konusu çalışmaların hızlandırılması gerektiğini söyledi.

6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde etkilenen illerden biri olan Diyarbakır'da, yaşanan afetten dolayı 411 kişi öldü, 912 kişi yaralandı ve yaklaşık bin 300 bina ağır hasar gördü.

İtiraz süreçlerinin tamamlanmasıyla beraber yıkım çalışmalarının başlatıldığı Diyarbakır'da, bini aşkın ağır hasarlı binanın halen yıkmaması tepkilere neden oldu.

Depremin üzerinden 160 gün geçmesine rağmen yıkımı beklenen binalar, şu ana kadar can ve mal güvenliği açısından risk teşkil ederken, metruklaşan bu yapılar hırsızların ve madde bağımlılarının uğrak adresi haline gelmesiyle çevre sakinleri açısından asayiş bakımından tehlike oluşturmaya başladı.

Kent genelinde gün geçtikçe artan bu riskin ortadan kaldırılmasına yönelik yetkililere çağrıda bulunan HÜDA PAR İl Başkan Vekili Mehmet Emin Akyüz, söz konusu çalışmaların hızlandırılması gerektiğini söyledi.

"YETKİLİLERE ÇAĞRIMIZ: ACİLEN GEREKLİ ÖNLEMİN ALINMASI VE YIKIMIN GERÇEKLEŞTİRİLMESİDİR"

Akyüz, "Bilindiği üzere 6 Şubatta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremin etkileriyle ilimizde binlerce bina hasar gördü ve yüzlercesi ağır hasarlı olarak yıkılmayı beklemekte. Bu hasarlı binalar şu an metruk durumda ve ciddi manada tehlike arz etmektedir." dedi.

Merkez Kayapınar ilçesinde ağır hasarlı bir binayı misal gösteren Akyüz, "Buradaki binanın yanında park olması ve hiçbir güvenlik tedbiri alınmaması halkın can ve mal kaybı yönünde tehlike oluşturuyor. Elim hadisenin üzerinden yaklaşık 5 ay geçmesine rağmen acil yıkılması yönünde kararlaştırılan binalar halen yıkılmamış. Yetkililere çağrımız, acilen gerekli önlemin alınması ve yıkımın bir an önce gerçekleştirilmesidir. Metruk durumda olan bu binalar madde bağımlıları ve hırsızların meskeni haline gelmiş durumda ve bu da çevredeki vatandaşları rahatsız etmektedir. Bunun da önleminin alınması lazım." ifadelerini kullandı.

"BU SORUN VE TEHLİKENİN BİR AN ÖNCE KALMASI LAZIM"

Diyarbakır’ın muhtelif cadde ve sokaklarında sıralı ağır hasarlı binaların terkedildiğini ve hiçbir önlem alınmayan yapıların çevresinden araç ve yayaların rahatlıkla geçmekte olduğunu söyleyen Akyüz, "Cuma günü burada pazar kuruluyor ve binlerce insanımız alışveriş yapıyor. Allah muhafaza etsin ansızın bu bina yıkılırsa birçok canımız belki binanın altında kalabilir. Tesisler Kavşağı, Bağlar’ın muhtelif yerleri ve Huzurevleri Mahallesi başta olmak üzere yetkililer hızlı bir şekilde gerekeni yapsın. Bu sorun ve tehlikenin bir an önce kalması lazım." şeklinde konuştu.

Yıkımın daha da hızlandırılması gerektiğine vurgu yapan Akyüz, şunları söyledi:

"Kısmi olarak yıkım ilk günlerde yapıldı, duraklatıldı. Şu an tekrar başlatıldı, tedrici olarak yetkililer yıktıklarını söylüyorlar. Bizde takip ediyoruz ama bakış açımız ve vatandaşın gözlemleriyle yetersizidir. Yıkımın hızlandırılması gerekiyor. Yoksa ciddi manada tehlike arz edecektir. Allah muhafaza etsin istemediğimiz ve arzulamadığımız hadiselerin olmasına sebebiyet verecektir." 

Kaynak: Diyarbakır Söz