Kadınlar siyasette ne kadar yer alıyor? Kadınlar siyasetin neresinde olmalı? Cevabı kadın temsilciler verdi

Kadınlar genel seçimlerde mi yoksa yerel seçimlerde mi daha çok yer alıyor, kadınlar politikada hak ettikleri karşılığı alabiliyor mu sorusuna DTSO Meclis Başkanı Nevin İl ve CHP Kayapınar Belediye Başkan Adayı Canan Demir katıldıkları bir YouTube programında anlattı.

Kadınlar siyasette ne kadar yer alıyor? Kadınlar siyasetin neresinde olmalı? Cevabı kadın temsilciler verdi

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DSTO) Meclis Başkanı Nevin İl, kadınların genel seçimlere oranla yerel seçimlerde daha az aday gösterildiğini ve daha az temsil ettiğini vurguladı.

Genelden yerele bir karşılaştırma yapan DTSO Meclis Başkanı İl, Diyarbakır’daki durumun daha iyi olduğunu belirtti.

ARKA PLANDA BİR ERKEK ZİHNİYETİ İŞLİYOR

“Diğer partilerden de kadın adayları az görmekteyiz. Seçilemeyecek yerlerin tamamında kadınlar gösteriliyor. Yani bizim siyasetin kimliğini değiştirebilecek politikalar üretmemiz gerekir. Kadın adayların çok olması onların seçileceği anlamına gelmiyor.” İfadesine yeren DTSO Meclis Üyesi Nevin İl konuşmasına şöyle devam etti, “ Seçilemeyecek yerlerden aday gösteriyorlar. Eşitlikçi olduğunu söyleyen partilerde bile arka planda bir erkek zihniyeti işlemekte. Şu an partiler fermuar sistemini uygulamaya başlasa bile o partilerde erkek itirazlara yükselmeye başladı. İl Seçim Kurulundaki başvurularda erkek adayların sayısı daha fazla. Bu yüzden kadınlarımızın ekonomik özgürlüğünü kazanmış olması büyük önem arz ediyor.  Kadınları sürekli hassasiyete de çağırıyoruz. İşinizin başında olun, işinizi yapın diyoruz. Sadece buna yönelik değil istihdama yönelik de çalışıyoruz. Çünkü biliyoruz ki kadınlar eğer ekonomik açıdan güçlenirlerse şiddete karşı durabilirler, cehenneme dönen evi terk edebilirler”

PARTİLERDEKİ KADIN AZINLIĞIN NEDENİ SADECE YÖNETİM DEĞİL, BİZLERİZ

CHP’li Canan Demir ise partilerde yer alan kadın isimlerin azlığından dert yakınarak, “ Bu iyi bir durum değil. Bu yıl sayımızı arttırdık ancak buna rağmen yine de CHP içerisinde kadın sayısı az. CHP kadınların sayısının yeterli olduğunu söylemiyor ancak pratikte bunu değiştiren pek bir şey yok. Bu sorun sadece partinin sorunu değil biz kadınların da sorunu. Bizim de bunu aşmak için adımlar atmamız gerekiyor, daha çok bizim eksikliğimiz.” Şeklinde konuştu.

CHP’Lİ DEMİR, “BABA BEN BUNUN ÜSTESİNDEN GELİRİM”

Akabinde Demir kadınların siyasette yaşadığı zorlukları şu ifadelerle anlattı: “Birçok konuda daha avantajlıyız ama ekonomik alanlarda dezavantajlarımız var. Ama bu da erkek egemen sitemin sorunu bu da bizi korkutuyor. Babam dahi aday olacağımı öğrendiğinde benim için korktu ve bu durumu hoş karşılamadı.  Kadın olduğum için incineceğimi, zorlanacağımı söyledi. Ancak ‘Baba ben bunun üstesinden gelirim’ dedim.”

HABER MERKEZİ

Kaynak: Diyarbakır Söz