Siyasette deprem arası: Aday belirlemede son hafta

Meclis çalışmalarına Maraş depremlerinin yıldönümünde ara verilecek. Deprem bölgesi ziyaretleri sonrası gündem yeniden yerel seçimler olacak.

Siyasette deprem arası: Aday belirlemede son hafta

Yerel seçim hazırlıklarında sona gelen siyasi partiler çalışmalarına 6 Şubat’ta gerçekleşen ve 11 kenti etkileyen depremin yıldönümü nedeniyle kısa bir ara verecek. Meclis çalışmalarını da etkileyecek, deprem bölgesi ziyaretleri ve anma törenlerinin ardından partiler hızla yerel seçim gündemine dönecek.

Yerel seçim hazırlıklarında iktidar ve muhalefet cephesinde iş birliği için gözlerin çevrildiği Yeniden Refah Partisi ve DEM Parti kararlarını verdi. AK Parti ile görüşmeleri sonuçsuz kalan Yeniden Refah Partisi İstanbul, Ankara ve İzmir’de de aday çıkaracaklarını duyurdu. Aday çıkarma kararı alındı ama adayların ismi açıklanmadı.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, “İstanbul, Ankara ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylarımızı 10 Şubat’ta Ankara Atatürk Spor Salonu’nda ilan edeceğiz” dedi. Yeniden Refah Partisi yetkilileri İstanbul için çıkaracakları aday için “Dengeleri değiştirecek bir isim olacak” iddiasında bulundu.

DEM ADAY ÇIKARMA GEREKÇESİNİ AÇIKLAYACAK

CHP-DEM Parti arasındaki yerel seçim iş birliği görüşmeleri de sonuçsuz kaldı. Önce liderler, ardından heyetler arası görüşmeler dün gerçekleşen DEM Parti MYK toplantısında ele alındı. DEM Parti, İstanbul’da aday çıkarma kararı verdi. Alınan bu kararın gerekçeleri ve yerel seçimlere ilişkin tutumu Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan bugün bir basın toplantısı ile kamuoyuna açıklayacak.

CHP’NİN SON ADAY BELİRLEME TOPLANTISI

CHP son bir ayda 1000’in üzerinde belediye başkan adayını açıkladı. İstanbul Kadıköy, Ankara Çankaya gibi CHP’li belediye başkanları tarafından yönetilen birçok seçim bölgesinin de bulunduğu kritik ilçeler ise sona bırakıldı. CHP Parti Meclisi’nin bu hafta aday belirleme gündemiyle son bir toplantı yaparak kalan tüm adayları kararı bağlaması bekleniyor. Toplantının perşembe ya da cuma günü yapılması planlanıyor.

SİYASETE DEPREM ARASI

Yerel seçimlere ilişkin hazırlıklar sürerken siyasetçiler Maraş depreminin yıl dönümü sebebiyle düzenlenen anmalara da katılacak. Liderler depremin yıl dönümü olan 6 Şubat Salı günü Meclis’teki grup toplantılarında değil depremin etkilediği illerde olacak.

ERDOĞAN DEPREM İLLERİNİ ZİYARET EDECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 6 Şubat haftasında Maraş, Urfa, Adıyaman ve Elazığ’ı ziyaret edecek. CHP Genel Başkanı Özgür Özel 6 Şubat’ta Hatay’da olacak. CHP milletvekilleri de heyetler halinde 11 deprem şehrinde düzenlenen anmalara katılacak, depremzedelerle bir araya gelecek. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de 5 Şubat’ta Maraş, Adıyaman ve Hatay’da olacak.

DEM PARTİ GRUP TOPLANTISI HATAY’DA

DEM Parti, Eş Genel Başkan Tülay Hatimoğlulları’nın konuşacağı grup toplantısını 6 Şubat’ta Hatay’da düzenleyecek. Diğer Eş Genel Başkan Tuncer Bakırhan da Adıyaman ve Malatya’da olacak. DEM’in milletvekilleri hafta boyunca deprem bölgesinde olacak.

BABACAN MARAŞ VE ADIYAMAN’DA, DAVUTOĞLU HATAY’DA

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan 5 Şubat Pazartesi Maraş’ta, 6 Şubat Salı günü Adıyaman’da depremzedelerle bir araya gelecek. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve milletvekilleri, depremin yıl dönümünde Hatay ve Samandağ’da olacak.

GENEL KURUL’DA MADEN YASA TEKLİFİ

Deprem bölgesinde anmalar yapılırken Meclis Genel Kurulu’nun da çarşamba gününden itibaren çalışarak gündemindeki organize sanayi bölgeleri, maden sahalarına ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifini görüşmesi bekleniyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz