AK Parti'den kanun teklifi: İlaçlarda fiyat ibaresi kalkıyor

AK Parti sağlık alanında düzenlemeler içeren kanun teklifini Meclis'e sundu.

AK Parti'den kanun teklifi: İlaçlarda fiyat ibaresi kalkıyor

AK Parti, sağlık alanında bazı düzenlemelerin öngörüldüğü 'Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni Meclis'e sundu. 28 maddelik teklif Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda görüşüldükten sonra Genel Kurul'un gündemine gelecek.

EBELERİN GÖREV ALANLARI DÜZENLENİYOR

Diş muayenehanelerinde bir diş tabibi istihdam edilmesini, ebelerin görevlerine ilişkin düzenleme yapılması ve ebelere küçük tıbbi müdahalelerde bulunma yetkisi verilmesini düzenleyen teklif ayrıca ilaç sektöründe faaliyet gösteren müteşebbislerin taşıması gereken nitelik ve koşulların Sağlık Bakanlığınca belirlenmesi öngörülmektedir.

İLAÇLARIN RUHSATLANDIRILMA SÜRECİ HIZLANIYOR

İlaçların ruhsatlandırılma süreçlerinin hızlandırmasına ilişkin düzenlemeler de içeren teklif ayrıca?ilaçların ruhsatlandırma süresi olarak Sağlık Bakanlığına tanınan 2 aylık sürenin kaldırılması ve Bakanlığın süre ile bağlı olmaması öngörülüyor.

İLAÇLARDA FİYAT BULUNMASI ŞARTI KALDIRILIYOR

Teklifle ayrıca ilaç ambalajlarında fiyat bulunması zorunluluğu da kaldırılıyor. İlgili maddenin gerekçesinde “İlaçların fiyatı raf ömrü boyunca kısa sürelerde çeşitli sebeplerle değişkenlik gösterebilmektedir.

Beşeri tıbbi ürün üzerinde yer alan karekodun okutulması ile fiyat bilgisine ulaşılabilmesi mümkün olduğundan beşeri tıbbi ürünün sekonder ambalajında ayrıca sabit fiyat bilgisinin yer almasına gerek görülmemekte ve bu nedenle “fiyat” ibaresi metinden çıkarılmaktadır” ifadesi kullanılıyor.

SÖZLEŞMELİ PERSONEL SAYISI ARTIYOR

Sözleşmeli personel sayısının artırılmasını öngören teklifte, “Eleman temininde güçlük çekilen yerlerde personel istihdamını teşvik etmek, Devlet hizmeti yükümlülük süresini tamamlayan tabip ve uzman tabiplerin bulundukları yerde hizmete devam etmelerini teşvik ederek kamu sağlık hizmetlerinde devamlılığı sağlamak gayesiyle sözleşmeli pozisyon sayısı artırılmaktadır” denildi.

Bu kapsamda sözleşmeli pozisyon sayısının 27 binden 36 bine çıkarılacağı ifade edildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz