Kahve Kansere Karşı Kullanılabilir mi?

Tatlının, pastanın ve hatta güne başlamanın eşlikçisi kahve kansere karşılı etkili olabilir mi? Kahvenin tedavi edici bir özelliği var mı?

Kahve Kansere Karşı Kullanılabilir mi?

Dünya çapında her gün 2 milyar fincandan fazla kahve tüketiliyor. Birçok kişi için günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası. Popülaritesi büyük ölçüde lezzetine ve uyarıcı etkilerine bağlanıyor. Araştırmacılar şimdi bu sevilen içeceğin tadını çıkarmak için başka bir ikna edici neden daha sunuyorlar. Kahve kansere karşı kullanılabilir mi?

1.719 kolon kanseri hastasının alışkanlıklarını analiz eden uluslararası bir araştırma, düzenli kahve tüketiminin sadece zihni açmakla kalmayıp aynı zamanda kanserin tekrarlamasına karşı koruyucu bir kalkan da sunabileceğini öne sürüyor.

Kahve Kansere Karşı Kullanılabilir mi?

Kahve tüketimi ile kanser arasındaki ilişkiyi inceleyen araştırma, günde en az iki fincan filtre kahve içen hastalarda kanserin tekrarlama riskinin azaldığını ortaya çıkardı. Ancak sihirli sayı beş bardak. Günde sabit 5 bardak kahve tüketen bu kişiler, daha az içen veya hiç içmeyenlere kıyasla %32 daha düşük risk yaşıyor.
Wageningen Üniversitesi'nde beslenme ve hastalık profesörü Ellen Kampman, The Guardian'la konuştu. Araştırmanın detaylarını aktaran Kampman, araştırma konusu olan kanserde kahvenin etkisinin tamamen doza bağlı olduğunu vurguluyor.

Kahve Faydalı mı, Plasebo mu?

Bu gözlemsel çalışma umut verici olsa da olağan uyarıları da taşıyor. Kahvenin antioksidan özellikleri de dahil olmak üzere biyolojik olarak aktif bileşikler listesi, bu kanserle mücadele yeteneğinde potansiyel bir faktör olarak inceleniyor.

Imperial College London'ın ortak yazarı ve kanser epidemiyolojisi profesörü Marc Gunter, "Kahve kolon kanserine karşı koruyucu olabilecek yüzlerce biyolojik olarak aktif bileşik içeriyor" açıklamasında bulunmuştu.

Espresso, French press, filtre kahve ya da Türk kahvesinin bu faydaların anahtarı olup olmadığı daha fazla araştırılacak bir konu olmaya devam ediyor. Önceki araştırmalar, kahve tüketimini, kontrol edilmediği takdirde kolon kanseri risklerini artırabilecek koşullar olan inflamasyon ve insülin seviyelerinin azalmasıyla ilişkilendirmişti. Ek olarak, kahvenin koruyucu çizgisi kolon kanserinin ötesine uzanabilir ve bu da tip 2 diyabet, Parkinson hastalığı ve hatta kan pıhtıları gibi diğer hastalıklara karşı potansiyel faydalara işaret edebilir.

Kahvenin Faydaları ve Doğru Dozlar

  • Az miktarda kafein ruh halini, hafızayı ve dikkati iyileştirebilir. Fazlası sizi sinirli ve uykusuz hale getirebilir. Kafein molekülleri, yorgunluk sinyali veren adenosin maddesiyle aynı reseptörlere bağlanır.
  • Büyük miktarda kahve dopamin salgılayarak sizi enerjik ve aktif tutar. Yağ yakımını artırır ve performansı %12'ye kadar artırabilir, ancak aynı zamanda daha yüksek tansiyona da yol açar.
  • Kahve, iştahı ve muhtemelen bağırsaklardan karbonhidrat emilimini azaltarak zayıflama etkisine sahip olabilir. Ancak mide asidi üretimini de arttırır.

Kahvenin etkisi bireyler arasında büyük farklılıklar gösterir; aşırı tüketim, potansiyel olarak artan sinirlilik, uykusuzluk ve yüksek kan basıncına neden olabilir. Aynı zamanda tüketimde denge ve ölçülü olmanın gerekliliğini de vurgulanıyor.
 

Kaynak: Diyarbakır Söz