Mide balonu zayıflatıyor mu?

Obezite için mide balonu uygulaması yapılır mı? Aşırı kilolu olmak mide balonu yaptırmak için riskli bir durum oluşturur mu? Tamamı yazımızın devamında.

Mide balonu zayıflatıyor mu?

Ameliyata uygun olmayan veya ameliyat olmak istemeyen hastalarda cerrahi müdahale dışında uygulanan en etkili yöntemlerden birinin mide balonu olduğunu belirten Genel Cerrahi uzmanları, mide balonu tedavisinin, obezite ile mücadelede önemli bir yeri olan ve cerrahi olmayan bir uygulama olduğunu belirtiyorlar. Peki, kilolu ya da obeziteli olmak mide balonunda farklı bir durum ortaya koyar mı? Mide balonu zayıflatıyor mu?

Obezite Nedir?

Obezite, genel olarak vücuda gıdalar yoluyla alınan enerjinin harcanan enerjiden daha fazla olmasından dolayı oluşan kronik bir rahatsızlıktır. Dünya Sağlık Örgütü obeziteyi, insan sağlığını bozabilecek aşırı ve anormal yağ birikmesi sonucu oluşan bir hastalık olarak tanımlandırmıştır. Tüm dünyada hızla artan ve toplumları ciddi şekilde etkileyen obezite ve şişmanlık ile bizim ülkemizde de neredeyse üç kişiden birisi mücadele etmektedir.

Şunu unutmamak gerekir ki, obezite sistemik bir hastalıktır, kozmetik bir sorun değildir. Bugün, tüm dünyada yaygın olan Tip 2 diyabetin de bilinen en önemli sebebidir. Günümüzde şeker hastalığı dışında, hipertansiyon, romatizmal hastalıklar, kalp-damar hastalıkları, uyku apnesi ve kanserlerin en önemli nedenlerindendir.

Obeziteyle mücadelede tek yol cerrahi mi? Mide balonu zayıflatıyor mu?

Obezite ile mücadelenin en vazgeçilmez unsuru diyet yapmaktır. Obezite ile mücadelede asıl amaç, ister cerrahi ister mide balonu gibi cerrahi olmayan uygulamalarda, yaşam tarzı değişikliğidir.
Ameliyat olmak istemeyen ya da ameliyata uygun olmayan hastalarda, cerrahi dışında uygulanan ve en etkili yöntemlerden biri de endoskopik metotla uygulanan mide balonu uygulamasıdır.
Mide balonu cerrahi olmayan bir uygulama olduğu için, obezite ile mücadelede önemli  bir yeri vardır.

Mide balonu zayıflatıyor mu?

Mide balonu, önceleri obezite cerrahisi uygulanacak ancak vücut kitle indeksi 40'ın üzerinde olan hastalarda, hastayı cerrahiye uygun hale getirmek için kullanılan ara bir yöntem iken artık günümüzde cerrahiye alternatif  duruma gelmiştir.
Vücut kitle indeksi 35'in üzerinde olan hastalar,

Obezite tanısı almış, vücut kitle indeksi 30'un üzerinde olan ve uzun süreli diyetlere rağmen kilo veremeyen hastalar,
Hipertansiyon, diyabet gibi hastalıkları olan hastalar ve bununla birlikte vücut kitle indeksi 30'un üzerinde seyir edenler, 
Vücut kitle indeksi 40' ın üzerinde olup (Morbid obez) cerrahi planlanan ancak ameliyatı riskli olan hastalarda, hastaya uygun miktarda kilo verdirerek operasyona hazır hale getirmek amacıyla, uzun süren diyete rağmen kilo veremeyen ve ameliyat tercih etmeyen hastalara uygulanır.

Mide balonu işlemi nasıl uygulanır?

Mide balonu, şişirilebilir silikondan yapılmış insan vücudu ile tam uyumlu bir materyaldir. Mide balonu uygulanışı, endoskopi ünitelerinde anestezii le birlikte yaklaşık 15-25 dk.lık bir sürede mideye yerleştirilir ve kişinin vücuduna göre 400-600 ml. arası serum fizyolojik ile şişirilir.

Midede hacim kaplamasından dolayı kişide tokluk hissi yaratır. Herhangi bir cerrahi işlem ya da cerrahi bir kesi olmadan uygulanan bu işlem ile kişiler sürekli doygunluk hissi yaşar ve buna bağlı olarak daha az yemek yiyerek kilo vermelerini sağlar.


Mide Balonu Sonrası Olası Yan Etkiler
Mide balonu uygulamasından sonra, kişi aynı gün dahi normal hayatına dönebilir. Fakat yerleştirilen balon nedeniyle birkaç gün bulantı, kusma, ağrı gibi şikayetleri olabilir. Bu sıkıntılar için kişiye reçete düzenlenir.

Mide balonu ne kadar süre vücutta kalır?

Mide balonunun vücutta kalma süresi, uygulanacak balona göre değişmektedir. Endoskopik olarak takılacak balonların vücutta kalma süresi 6 ay veya 1 yıldır. Bu süre sonunda yine endoskopik yolla çıkarılmaktadır. Mide balonu uygulanan kişiler, beraberindeki diyete uyumla toplam kilosunun yaklaşık yüzde % 20'sini verebilirler.

Mide balonu sonrası beslenme ve diyet nasıl olmalı?

Mide balonu uygulaması sonrası her kişiye uygulanacak diyet kendine özgü olmalıdır. İlk haftalar sıvı+püre ağırlıklı ve kalorisi düşük bir diyet tercih edilmelidir. Uygulanacak diyette, yaş, cinsiyet, gıda intoleransı, ek hastalık dikkate alınır. Obezite diyetinin temelinde, karbonhidrattan ve rafine şekerden fakir, bitkisel liften zengin dengeli ve sağlıklı beslenme ile birlikte fiziksel aktivite yatar.

Kaynak: Diyarbakır Söz