2024 Kadir Gecesi Ne Zaman?

Kadir Gecesi hangi tarihe denk geliyor? İşte, Diyanet dini günler takvimine göre 2024 Kadir Gecesinin tarihi…

2024 Kadir Gecesi Ne Zaman?

Ramazan ayının son 15 gününe girmemizle birlikte Kadir Gecesi’nin hangi tarih olacağı vatandaşlar tarafından sorgulanmaya başlandı. Kadir Gecesi, Ramazan ayının son 10 günü içerisinde yer almaktadır. Bin aydan daha da hayırlı olan Kadir Gecesi, Hz. Muhammed'e Kur'an-ı Kerim'in indirildiği gecedir. Peki, 2024 Kadir Gecesi ne zaman?

Kadir Gecesi, İslam alemi tarafından heyecanla beklenen bir gecedir. Kur'an-ı Kerim'de "Bin aydan daha hayırlı" olduğu bilinen Kadir Gecesi, Ramazan ayının 27’inci gecesi idrak ediliyor. Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı bu gecede dua kapıları ardına kadar açıktır.

Peki, Kadir Gecesi ne zaman? 2024 Kadir Gecesi hangi tarihte idrak edilecek? 

2024 Kadir Gecesi Ne Zaman?

Ramazan ayının içinde yer alan Kadir Gecesi, İslam alemi tarafından en çok hayırlı olan gece olarak kabul edilir. Ramazan ayının 27. gecesi idrak edilen Kadir Gecesi'nde edilen duaların kabul olacağı ve bu gecenin maneviyatının da çok zengin olduğu belirtilir. Kuran'ı Kerim'in, Hz. Muhammed'e ilk olarak inmeye başladığı gecedir Kadir Gecesi ve İslam aleminin bu kutsal günü ramazan ayının 27. gecesine denk gelir. Kur'an-ı Kerim'de "Bin aydan daha hayırlı" olduğu müjdelenen Kadir Gecesi, bu sene 5 Nisan'da idrak edilecek.

Kadir Gecesi Hangi Günlerde Aranmalıdır?

Kur'an-ı Kerim'de Kadir Gecesi'nin Ramazan ayının içinde olduğu ifade edilmekle beraber, Ramazan Ayı'nın hangi gecesi olduğu net bir şekilde ifade edilmemiştir. Bu durumda ise İslam alimleri Hz. Muhammed'in hadislerinden yola çıkarak, Kadir Gecesi'nin Ramazan Ayı'nın bütün gecelerinde aranması gerektiğini vurgulamakla birlikte, bu gecenin Ramazan Ayı'nın son on gecesinde bir olduğuyla ilgili genel bir kanaate varmışlardır.

Hz. Muhammed'in "Kadir gecesini, Ramazan ayının son on günündeki gecelerde arayınız!" hadisini referans alan İslam alimleri, kesin olmamakla beraber Kadir Gecesi'nin Ramazan Ayı'nın 27. gecesi olduğu yönünde genel bir kanaate varmışlardır.

Ancak Ramazan Ayı'nın 27. gecesinde yer alma ihtimalini kuvvetli bulan hemen hemen tüm İslam alimleri bunun kesinlik ifade etmediğini, Ramazan Ayı'nın bütün gecelerinde özellikle de son on gecesinde Kadir Gecesi'nin aranmasını ve buna göre Ramazan Ayı'nın tüm gecelerine Kadir Gecesi gibi bakılıp değerlendirilmesi gerektiğini bildirmişlerdir.

Kadir Gecesinin Anlam Ve Önemi

Sözlükte kadir (kadr) kelimesi "güç, şeref,hüküm ve yücelik" gibi anlamlara gelir. Dinî literatürlerde ise "leyletü'l-Kadr" şeklinde ve Kur'ân-ı Kerîm'in indirildiği gecenin adı olarak kullanılır. Aynı adı taşıyan 97. sûrede bu gecenin erdemi ve fazileti hakkında nâzil olmuştur. Sûrede,  Kur'an-ı Kerim’in Kadir gecesinde indirildiği ve bu gecenin gecenin bin aydan daha da hayırlı olduğu belirtilmiştir. Müfessirler hayırlı olanın bu gecede yapılan ameller olduğunu, bin ayın ise içinde Kadir gecesinin bulunmadığı bir süreyi ifade ettiğini belirtirler. Fakat genel bir rakam konumunda bulunması ve ism-i tafdîlden sonra gelmesi baz alınarak bu sayının çokluktan kinaye olabileceğini söylemek mümkündür (Mâtürîdî, vr. 895b; Mevdûdî, VII, 187). Kur'ân-ı Kerîm'in dğer başka âyetlerinde de bin ve elli bin yıla denk gelen "gün" kavramı kullanılmaktadır (es-Secde 32/5; el-Meâric 70/4).
 

Kaynak: Diyarbakır Söz