Dedeoğulları ailesine saldırı davasında sanıklara indirimli cezalar

Konya'da Dedeoğulları ailesinden yedi kişinin öldürüldüğü katliama ilişkin ilk saldırı davasında karar açıklandı. Sanıklara indirimli cezalar verildi, bazıları hakkında hükmün açıklanması geri bırakıldı.

Dedeoğulları ailesine saldırı davasında sanıklara indirimli cezalar

Konya’nın Meram ilçesinde Dedeoğulları ailesinin hedef alındığı, aileden yedi kişinin öldürüldüğü ve evlerinin ateşe verilerek yakıldığı saldırılardan ilkine ilişkin davada karar çıktı. Sanıklar hakkında indirimli cezalar verilmesi dikkat çekti.

Dedeoğulları ailesine yönelik 12 Mayıs 2021 tarihindeki ilk saldırıya dair dokuz kişi hakkında yeniden görülen davanın üçüncü duruşması, Konya 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Duruşmaya, Dedeoğulları ailesinden Çetin Dedeoğulları'nın yanı sıra Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar katıldı.

KEŞİF VE SANIKLAR HAKKINDA RAPOR TALEBİ REDDEDİLDİ

Duruşma, dosyaya eklenen evrakların okunmasıyla başladı. İddia makamının mütalaasını yinelemesinin ardından mahkeme kararını açıkladı. Mahkeme, keşif talebine dair karar verilmesine yer olmadığına, katılan sanıklar hakkında rapor alınması yönündeki talebin reddine karar verdi.

KİM NE KADAR CEZA ALDI?

Sanık Lütfi Keleş'e 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Ceza, eylemin silahtan sayılan sopa ile gerçekleştirdiği ve mağdurun vücudunda kemik kırığına neden olması nedeniyle 1 yıl 24 ay hapse yükseltildi. Daha sonra ise "Hiddet ve şiddetli elemin etkisi altında" gerçekleştirildiği gerekçesiyle 1 yıl 15 aya, “sanığın geleceği üzerindeki olası etkileri” gerekçesiyle 1 yıl 10 ay 15 güne indirildi.

Keleş'e, mağdur Serap Dedeoğulları’na karşı "kasten yaralama" suçu nedeniyle 1 yıl 6 ay olan ceza verildi. Mahkeme, aynı indirim ve artırımı bu cezada da yaparak, cezayı 1 yıl 7 ay 20 gün olarak belirledi. Keleş hakkında bütün mağdurlara karşı "silahla tehdit ve konut dokunulmazlığı" ihlali suçlarından beraat kararı verildi.

Sanık Ali Keleş (Veli Keleş'in oğlu) hakkında “kasten öldürmeye teşebbüs “suçlamasıyla yerine “kasten yaralama” suçundan ceza verdi. Benzer indirim ve artırımlar yapılarak Ali Keleş'e 5 yıl 3 ay 22 gün hapis cezası verildi. Keleş hakkında "konut dokunulmazlığı ihlali" suçundan beraat kararı verildi.

'KONUT DOKUNULMAZLIĞI'NDAN BERAAT

Veli Keleş'e 5 yıl 3 ay 22 gün hapis cezası verildi. Veli Keleş'e verilen “yeniden suç işlemeyeceği kanaatine varıldığı" gerekçesiyle hükmün açıklanması geri bırakıldı. Keleş hakkında "konut dokunulmazlığı ihlali" suçundan beraat kararı verildi.

Sanık Ali Keleş (Lütfi Keleş'in oğlu) hakkında 5 yıl 3 ay 22 gün hapis cezası verildi. Ali Keleş hakkında "silahlı tehdit ve konut dokunulmazlığı ihlali" suçlarından beraat verildi.

Sanık Ayşe Keleş hakkında “konut dokunulmazlığının ihlali” suçlamasından beraat kararı verildi.

Sanık İbrahim Keleş hakkında 5 yıl 3 ay 22 gün hapis cezası verildi. İbrahim Keleş hakkında "silahla tehdit ve konut dokunulmazlığı ihlali" suçlarından beraat kararı verdi.

Sanık Yahya Çalık hakkında 1 yıl 7 ay 20 gün hapis cezası verildi. Çalık hakkında da hükmün açıklanması geri bırakıldı. Ayrıca "kasten yaralama" suçundan indirim ve artırım kararlarıyla 5 yıl 3 ay 22 gün hapis cezası verildi. Çalık, "konut dokunulmazlığı ihlali" suçundan beraat etti.

Sanık Ramazan Çalık ve Ali Çalık hakkında "kasten yaralama" suçundan 1 yıl 7 ay 20 gün ayrı ayrı ceza verildi. Bu cezalarda hükmün açıklanması geri bırakıldı. Her iki isim hakkında "silahlı tehdit ve konut dokunulmazlığının ihlali" suçlarından beraat kararı verildi.

Ali Çalık’ın mağdur Metin Dedeoğulları’na karşı "kasten yaralama" suçundan belirli indirim ve arttırımlarla 5 yıl 3 ay 22 gün hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verildi. Ali Çalık hakkında "silahlı tehdit ve konut dokunulmazlığının ihlali" suçlarından beraat kararı verildi.

ÇALIK’IN YURT DIŞI YASAĞI KALDIRILDI

Sanıklar Ali Keleş (ilk saldırıyı düzenleyen Lütfi Keleş'in oğlu), İbrahim Keleş, Veli Keleş, Ali Keleş (Veli Keleş'in oğlu), Lütfi Keleş, Yahya Çalık, Ali Çalık hakkındaki yurt dışı çıkış yasağının devamına, Ramazan Çalık hakkındaki yasağın kaldırılmasına karar verildi. Sanıkların tutuklanması talebi ise reddedildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz