Kürt partilerden ortak platform!

HAK-PAR’dan merkezi Diyarbakır’daki Kürt Partilerle “ortak platform” oluşturmaya yönelik görüşme trafiğine girdi. Kaplan, “ortak bir platform oluşturabilirsek gelecek için bir alternatif yaratabiliriz” dedi.

Kürt partilerden ortak platform!

Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Düzgün Kaplan, merkezleri Diyarbakır’da bulunan Azadî, PAK ve PSK’a seçim ziyaretinde bulundu. HAK-PAR heyetinde Düzgün’ün yanı sıra Genel Başkan yardımcıları Arif Sevinç ve  Davut Bilinmiş ile birlikte Başkanlık Kurulu üyesi Mahsum Çelebi, PM üyesi Mustafa Aytaç da yer aldı. Heyet ilk olarak Azadî Hareketi’ni ziyaret ederek Genel Sekreter Metin Pirani ve yöneticilerle bir araya geldi.

GÜÇLÜ BİR DİYALOG

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Kaplan, HAK-PAR’ın 43 ilde teşkilatlanma çalışmalarını tamamlayarak önümüzdeki genel seçimlere katılma hakkı elde ettiğini hatırlattı. Kaplan, Kürt taraflar arasında birlik oluşturulması ve birlikte hareket edilmesi adına ziyareti gerçekleştirdiklerini söyledi.

Pirani ise önümüzde önemli bir seçim olduğunu anımsatarak, “Bundan da önemlisi Kürt partiler arasındaki diyalog daha güçlü ve sıcak olmalı ki halkımızın yaşadığı sorunları daha iyi çözebilelim. Bunun için de bize ortak bir yol gerekiyor” dedi. Ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getiren Pirani, HAK-PAR’ın 20 yıldır mücadele ettiğini  ve seçimlere katılma hakkı elde ettiğini söyledi.

PAK’A ZİYARET YAPILDI

Heyet daha sonra Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) ziyaret ederek Genel Başkan yardımcıları Vahit Aba ve Nurullah Timur, Partinin  Basın Sözcüsü Hanifi Turan ve PM üyesi Şerif Karakurt ile görüştü.

Görüşmede, iki parti arasındaki ilişkilerin önemi, gündemdeki gelişmeler, Kürt ve demokratik güçler arasındaki ilişkilere dair görüş alışverişinde bulunuldu. HAK-PAR heyeti, genel seçimler için PAK’a da ortak hareket teklifinde bulundu.

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan PAK Genel Başkan Yardımcısı Vahit Aba, “HAK-PAR’ı kendimizden biri, kardeş parti olarak görüyoruz. Kürt partiler arasında ortaklık olmalı diyoruz. Birlikte ittifak yapabiliyorlarsa ittifak, yapamıyorlarsa diyalog kursunlar. Bunları da yapamıyorlarsa düşmanlık yapmasınlar” dedi.

Aba, “Seçimler için Kürtlerin de bir bloku olmalı. Ne Cumhur, ne de Millet ittifakı, Kürdi İttifak. Seçimlerde yüzde 51’i alan kazanacak. Kürtler burada çok önemli bir rol oynuyor. Bu nedenle Kürtler dil ve kimlik gibi kendi milli talepleri ile seçimlere katılmalı. Ulusal bir cepheye ihtiyacımız var. bu cephe Kürtlerin acil milli taleplerini dile getirerek seçimleri etkileyebilir. Kim bu taleplerimizi kabul ederse onu destekleyebiliriz diyebilir. Bu talepler nedir, kimliğin tanınması, anadilde eğitim hakkı, yerleşim yerlerinin Kürtçe isimlerinin iade edilmesidir” ifadelerini kullandı.

Kaplan da, “Türkiye’de iki cephe var ve her ikisi de iktidar savaşı veriyor. Bunların derdi Türkiye’nin en önemli meselesi olan Kürt meselesini çözmek değil. Hiç bir şey yapmıyorlar Kürtleri payende görüyorlar, temsil etmiyorlar. Lozan’daki gibi Kürtlerin temsiliyeti olmayınca hakları da berhava olur” diye konuştu.

Kürt partiler olarak bir alternatif oluşturmayı amaçladıklarını dile getiren Kaplan, “Ne Cumhur, ne de Millet İttifakı Kürtlerin hakları için bir şey talep etmiyor. HDP de öyle. Bunları desteklemek yerine milli bir alternatif oluşturabiliriz. Derdimiz sadece seçimler de değil. Kürtler birlik olursa daha güçlü olur ve haklarını daha güçlü talep edebilirler. Biz seçime katılma hakkı elde ettik ama bu hak sadece bizim değil, PAK’ın ve diğer Kürt partilerin hakkıdır da” dedi.

PSK ZİYARETİ ŞAPILDI

Heyet daha sonra Kürdistan Sosyalist Partisi’ni (PSK) ziyaret ederek Genel Başkan Bayram Bozyel ile görüştü. Görüşmenin ardından basın mensuplarına konuşan Bozyel, Kürtlerin ortak talepleri olduğu için ortak hareket etmeleri gerektiğini söyledi.

Seçim politikalarını henüz netleştirmediklerini dile getiren Bozyel, “Seçim politikamız şu çerçevede olacak; hangi siyaset Kürt halkına hizmet eder ona bakacağız” dedi. Bozyel, HAK-PAR’ın seçime katılma hakkı elde etmesinden mutluluk duyduklarını belirterek ziyaret için teşekkürlerini iletti.

İTTİFAKI KABUL ETMİYORUZ

Ziyaretlerin ardından konuşan Düzgün Kaplan, önümüzdeki seçimlerde Kürtler kimi desteklerse o tarafın kazanacağına dikkat çekerek, “Biz Kürtlerin haklarını savunan taraflar olarak birlikte hareket edebilirsek, ortak bir platform oluşturabilirsek gelecek için bir alternatif yaratabiliriz. Bu yüzden bloklar dışındaki Kürt hareketlerine önerimizi sunduk. Önerimiz de şudur; HAK-PAK seçime katılma hakkı elde etti, birlikte hareket edebiliriz” dedi.

Kaplan, HDP ile görüşüp görüşmeyeceklerine ilişkin bir soru üzerine, “HDP kendisini Kürt partisi değil, Türkiye partisi olarak görüyor. Biz kendisini Kürt partisi olarak görenlerin bir ittifak kurmaya ihtiyacı olduğunu söylüyoruz. HDP’nin bir yolu var. Bu yüzden onlarla ittifakı kabul etmiyoruz” ifadesini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz