Mehmet Şimşek: Hedefimiz sürdürülebilir büyüme

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek TÜİK tarafından yayımlanan büyüme verilerini değerlendirerek büyümenin güçlü olmasının yanında dengeli ve sürdürülebilir olmasını hedeflediklerini vurguladı. Şimşek, ekonomide yeniden dengelenme ihtiyacı için para politikasında normalleşmenin ve mali disiplinin zaruri olduğunu da dile getirdi.

Mehmet Şimşek: Hedefimiz sürdürülebilir büyüme

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek açıklanan Türkiye’nin büyüme rakamlarıyla ilgili açıklamada bulundu. Şimşek, TÜİK tarafından açıklanan GSYH verilerine göre Türkiye ekonomisinin 2023 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 3,8 büyüdüğünü ve mevsimsel düzeltilmiş GSYH büyümesinin bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,5 olduğunu kaydetti.

Şimşek, küresel aktivitedeki zayıflama nedeniyle reel ihracatın düştüğünü, ithalatın ise iç talebe bağlı olarak artışını sürdürdüğünü belirtti.

Hedeflerinin büyümenin güçlü olmasının yanında dengeli, sürdürülebilir ve kapsayıcı olması olduğunun altını çizen Şimşek, iç ve dış talep dengesinin yeniden tesisi için tedbirler almaya ve uygulamaya devam edeceklerini ve bu tedbirlerle ekonominin dış şoklara karşı kırılganlığını azaltmayı hedeflediklerini vurguladı.

Şeffaf, tutarlı ve uluslararası normlara uygun politikalar sayesinde güvenin temin edilmesinin öngörülebilirliği artıracağını söyleyen Mehmet Şimşek öngörülebilirliğin, sürdürülebilir büyümenin sağlanması için gereken yatırım ve istihdam artışı için kritik önem taşıdığına dikkat çekti.

Şimşek, uygulanan politikaların makro finansal üzerindeki olumlu etkilerinin görülmeye başlandığını ve bu etkileri kalıcı hale getirmek ve istikrarın sağlanması için gerekli adımları atmayı sürdüreceklerini söyledi.

Bakan Şimşek, dengeli ve sürdürülebilir büyüme ile sağlanacak refah artışının toplumun tüm kesimleri tarafından adil paylaşımına öncelik vereceklerini ifade etti.

"Normalleşme zorunluluk"

Şimşek, sosyal medya açıklamasında, tüm zorluklara rağmen (zayıf küresel büyüme, daralan küresel ticaret, sıkı finansal koşullar ve deprem) güçlü büyüme devamenin devam ettiğini belirterek, son 12 ayda yarım milyonun üzerinde istihdam sağlandığını yazdı.

Net ihracatın büyümeyi 6,3 puan aşağı çektiğine dikkat çeken Şimşek, "Bu durum, ekonomide yeniden dengelenme ihtiyacı için para politikasında normalleşmenin ve mali disiplinin zaruri olduğunu ortaya koyuyor" ifadelerini kulllandı.

Zorlu koşullara rağmen 2023 yılında reel büyümenin yüzde 4’ün üzerinde olmasının beklendiğini belirten Şimşek, bunun küresel büyüme oranının yaklaşık 1,4 katı düzeyinde olduğunu dile getirdi.

Şimşek, kısa vadede önceliğin makro-finansal istikrar ve daha dengeli büyüme olduğunu vurguladı.

Kaynak: Anadolu Ajansı