24 saat önceden

HDP heyeti, beklenenden bir gün önce İmralı'da PKK lideri Abdullah Öcalan ile dört saat görüştü. HDP heyetine bu kez DTK Eş Başkanı Hatip Dicle de katıldı. "Mutlak eylemsizlik" çağrısı yapılması bekleniyor.

24 saat önceden
DİYARBAKIR-Halkların Demokratik Partisi (HDP) heyeti, İmralı'da pazar günü (bugün) PKK lideri Abdullah Öcalan ile yapmayı planladıkları ve kamuoyuna açıklanan görüşmeyi bir gün önce gerçekleştirdi. Zaman açısından sürpriz olarak değerlendiren görüşme HDP'den yapılan açıklamayla kamuoyu haberdar oldu. Görüşmenin içeriğiyle ilgili açıklama bugün yapılacak.

24 SAAT ÖNCEDEN HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Hatip Dicle’den oluşan İmralı heyeti beklenenden 24 saat önce, İmralı'ya giderek, Abdullah Öcalan ile görüştü. Öcalan’la 4 saat süren bir toplantı yapıldığı bildirilirken, heyetin saat 16:00 itibariyle İmralı Adası'ndan ayrıldığı duyuruldu.

HDP'nin İmralı görüşmesi zamanlama açısından sürpriz olarak değerlendirilirken, görüşmenin yine HDP tarafından yapılan yazılı açıklamayla kamuoyuna duyurulması dikkat çekti.

21 YIL SONRA GÖRÜŞTÜ Çözüm sürecinde Öcalan'a sekreterya görevini yürütecek isimler arasında yer alan DTK eş Başkanı Hatip Dicle, dünkü heyette yer alan isim olurken, 21 yıl aradan sonra ikili bir araya gelmiş oldu. Görüşmenin detayları pazar günü yapılacak yazılı açıklamayla duyurulacak. Öcalan'ın bu görüşmede örgüte "mutlak eylemsizlik" çağrısı yapması bekleniyordu. Heyet için adı geçen Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) Sözcüsü Ceylan Bağrıyanık ise görüşmede yer almadı.

BALUKEN KANDİL'E GİTMİŞTİ Heyet üyelerinden HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken İmralı ziyareti öncesi, perşembe günü Kandil'e giderek KCK yöneticileri ile görüşmüştü. Baluken iki gün süreyle Kandil'e kalıp, çözüm sürecindeki yeni yol haritasıyla alakalı detaylı görüşmede bulunarak, rapora dönüştürmüştü. Baluken, Kandil'den aldığı mesajları dün Öcalan'la yapılan görüşmede, aktardı.

6-7 EKİM OLAYLARI HDP heyeti Öcalan ile en son 21 Ekim'de görüşmüştü. 40'ı aşkın kişinin öldüğü 6-7 Ekim tarihindeki Kobani'ye destek eylemleri ve HDP'den gelen açıklamalar nedeniyle hükümet, bir süredir heyetin Öcalan ile görüşmesini askıya almıştı. Son olarak HDP ile Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan görüşmesinin ardından bu ziyarete yeşil ışık yakılmıştı.

KANDİLE SERT ELEŞTİRİLER Öte yandan, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, bir yandan eylemsizlik var deyip bir yandan eylem yapan Kandil'i uyardı. Çözüm süreci ile birlikte eylemsizlik kararı alan PKK, karakol basmak dışında her türlü eylemin altına imza atıyor. Sürece rağmen silah bırakmayı da reddeden örgüte Yalçın akdoğan'dan sert uyarı geldi:

"BIRAKIN BU KANDIRMACAYI" "Kamu düzeni ve güvenliği olmadan hiçbir şey olmaz. Bu bölge insanının talebidir. Bölge insanının ihtiyacıdır. Sen hem 'eylemsizlik var' diyeceksin, 'karakol basmıyormuş' neymiş, onun dışında her şeyi yapacaksın. Yol keseceksin, adam kaçıracaksın, makine yakacaksın, yatırımı engelleyeceksin, insanları kaçıracaksın, haraç alacaksın, sonra neymiş efendim, 'eylemsizlik' varmış. Bırakın bu kandırmacayı.

ADAM GİBİ UYGULAYACAKSIN Temel zemin kamu düzenidir. Burada eğer 'eylemsizlik kararı aldım' diyorsan adam gibi bunu uygulayacaksın, adam gibi sözünde duracaksın, bu ricada bulunmuyoruz. 'Sizden rica ediyoruz, bunlara son verin' demiyoruz. Söz verdiysen, sözünü tutacaksın, tutmuyorsan biz gereğini yaparız, bunu yapma gücüne ve imkanına da sahibiz."

Kaynak: Diyarbakır Söz