7 ayda 19 kez!

- Örgütün hedefinde bulunan Hakkari'nin Yüksekova ilçesi Dağlıca bölgesindeki askeri birliklere PKK'lılarca bu yıl düzenlenen saldırılar, örgütün kanlı yüzünü gözler önüne seriyor.

7 ayda 19 kez!

PKK'nın en sık saldırılarının yaşandığı yerlerden biri olan Hakkari'nin Yüksekova ilçesi Dağlıca bölgesindeki askeri birliklere bu yıl 19 saldırı düzenlendi.

Gerek Çözüm Süreci öncesinde gerekse devam ettiği günler ve sonrasında PKK mensuplarının hedefi haline gelen Kara Kuvvetleri Komutanlığı 7. Hudut Alay Komutanlığı Dağlıca 6. Hudut Tabur Komutanlığı ile üs bölgelerine, bu yıl başta havan olmak üzere Biksi makineli tüfek ve Doçka tabir edilen ağır silahlarla saldırılar gerçekleşti.

Ocak ayından itibaren devam eden terör saldırıları, güvenlik güçlerini hedef aldığı kadar bölgede yaşayan halka da büyük zarar veriyor. Yaşanan saldırılar nedeniyle evlerinin önünde oynayan 2 kız çocuğunun da yaralandığı Dağlıca köyünde, vatandaşlar büyük korku ve panik yaşıyor.

Örgütün saldırılarına karşın Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından sınır bölgelerindeki kritik noktalara inşa edilen, son teknoloji silah ve teçhizatla donatılan kalekollar, güvenlik güçlerinin saldırıları en az zayiatla atlatmasını sağlıyor. Çatısı havan toplarına karşı dayanıklı inşa edilen ve dış kapıların tamamı çelik olan binaların pencereleri kurşun geçirmez camla kaplanıyor. Dışı da üç aşamalı özel betonarme duvarlarla çevrilen kalekolların, dış duvarlarının kalınlığı 80 santimetre, havan ve roket saldırılarına karşı güçlendirilmiş malzemeyle inşa ediliyor.

Bölgede konuşlu askeri birliklerin daha güvenli görev yapacağı kalekollarda can güvenliği en üst düzeyde tutuluyor. Özellikle Çözüm Süreci döneminde, kalekolların yapımını engellemek için bölge halkının desteğini arkasına alarak çeşitli eylemlerde bulunan KK, bu eylemlerde başarılı olamayınca son iki ay içerisinde yollara patlayıcı döşeyip askeri araçların geçişi sırasında infilak ettirerek ve köprüleri kullanılamaz hale getirerek saldırılarını gerçekleştiriyor.

14 Ağustos 2015

Yüksekova'ya 45 kilometre uzaklıktaki Dağlıca bölgesinde arazi arama tarama faaliyetinde bulunan güvenlik güçlerine, PKK mensuplarınca ateş açıldı. Çıkan çatışmada, Jandarma Astsubay Üstçavuş Durmuş Taştiken (27), Jandarma Uzman Çavuş İbrahim Taş (24) ve Jandarma Uzman Çavuş Yasin Gencer (23) şehit oldu. Saldırıda yaralanan 6 askerden Jandarma Onbaşı Mustafa Özata da tedavi gördüğü hastanede şehit oldu.

Öte yandan, örgüt üyelerince 21 Ekim 2007'de Hakkari-Dağlıca'da konuşlu piyade taburuna düzenlenen saldırıda 13 asker şehit düşmüş, 16 asker yaralanmış, 8 askerle irtibat kesilmişti. 7 Mayıs 2010'da çıkan çatışmada 2 asker, 19 Haziran 2012'de Dağlıca bölgesindeki Yeşiltaş Karakol Komutanlığına yapılan saldırıda 8 asker şehit olmuştu. Saldırılar sırasındaki çatışma ve ardından gerçekleştirilen operasyonlarda toplam 54 militan etkisiz hale getirilmişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz