Ağrı Diyadin'de HDP il binasına saat 5 baskını! ÇOK sayıda HDP'li terörden gözaltına alındı

Ağrı Diyadin başta olmak üzere Ağrı HDP İl Başkanlığı Binasına polis ekipleri son dakika baskın düzenledi. HDP il binasına baskın düzenleyen polis ekiplerinin yaklaşık 2 saattir bina da oldukları öğrenildi.

Ağrı Diyadin'de HDP il binasına saat 5 baskını! ÇOK sayıda HDP'li terörden gözaltına alındı

Ağrı Diyadin başta olmak üzere Ağrı  HDP İl Başkanlığı Binasına polis ekipleri son dakika baskın düzenledi. HDP il binasına baskın düzenleyen polis ekiplerinin yaklaşık 2 saattir bina da oldukları öğrenildi.

Ağrı Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, akşam saatlerinde Vali Konağı Caddesi Şahin Sokak Günakın İş Merkezi'ndeki HDP İl Örgütü binasına geldi.

Çevik kuvvet ekiplerinin geniş güvenlik önlemi aldığı il örgütü binasında, Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince arama başlatıldı.

Parti binasında arama yapan polis ekipleri, daha sonra buradan ayrıldı.(AA)

Meya Mağaraları mevcuttur. Tendürek Dağı eteklerine yakın kurulu ilçe kaplıcaları ile meşhurdur. İnsanlar geçimini genelde hayvan ve tarım işleriyle sağlar halkın büyük birkısmı yoksulluk yaşamaktadır.

Diyadin ismini zamanın padişahı Ziyaeddin'den aldığına dair söylenti Şerefname'den bu yana birçok kaynakta zikredilmiştir. Oysa tarihi kaynaklarda bu isimde bir padişah yoktur. Yerel halk Kürtçe konuşur ve Diyadin değil "Gihadin" derler. İlçe de aşırı derecede töre ve aşiretçilik gözükür. İlçe deyim yerindeyse doğuda aşiret siyasetinin en çok kızıştığı yerdir.

Diyadin eski bir şehirdir. Tarihteki adı Daudyana'dır. İlçe ve yakın yerlerinde antik kentler, ta-rihî kalıntılar mevcuttur. Diyadin kalesi, Meya köyü harabeleri ve şehri ile Tokluca kalesi, bun-ların başlıcalarıdır. Bölge Arsaklı, Selçuklu, İlhanlı, Karakoyunlu, Safevi ve Osmanlı egemenliğinde kaldı. 1514 Çaldıran, en son olarak da 1578 Osmanlı-İran Savaşı sonunda Van bölgesi ile birlikte Osmanlı topraklarına katıldı. Aynı yıl Van Beylerbeyliğine dahil edilen Beyazıt Sancağı'na bağlı bir kaza oldu. 1744'de Sancağın 4 kazası ile birlikte Erzurum Beylerbeyliğine bağlandı.

1. Dünya Savaşı sırasında yaklaşık üç yıl Rus işgalinde kalmış ve 14 Nisan 1918'de tekrar Türk yönetimine girmiştir.

İlçe merkezinin 5 kilometre güneyinde bulunan Diyadin kaplıcaları Yılanlı, Davud, Köprü,Tunca,Özdenler kaplıcaları olmak üzere beş bölüme ayrılır. Akkoyunlu Beyi Uzun Hasan’ın oğlu Ziyaeddin Bey, binlerce seneden beri kullanılan bu kaplıcaların yakınlarında ilk tesisleri kurmuştur. Davut ve Köprü çermikleri, sularının özellikleri bakımından birbirlerine benzemektedir. Köprü çermiğinin tortuları Murat Nehri üzerinde doğal bir köprü meydana getirdiği için bu isim verilmiştir. Kaplıcalar demir, kükürt, sülfat, kalsiyum ve bikarbonat bakımından zengindir.Suyun sıcaklığı 60-70 derecedir.

Kaynak: Diyarbakır Söz