Demirtaş: Silah bırakma çağrısını yapacak olan Öcalan’dır

HDP eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, silah bırakma konusunda çağrı yapacak olan kişinin Abdullah Öcalan olduğunu belirtti. Demirtaş ayrıca koalisyon konusunda da "Hiçbir öneriye peşinen kapalı da değiliz, evet deme durumumuz da yok" diye konuştu.

Demirtaş: Silah bırakma çağrısını yapacak olan Öcalan’dır

HDP lideri Demirtaş, İmralı heyetinin Öcalan'la görüşmek için başvuracağını açıkladı. "Silahlar konusunda çağrı yapacak olan Öcalan’dır ve o da İmralı’da bekliyor" dedi. Demirtaş koalisyon pazarlıkları için de İnşaat Mühendisleri Odasında partisinin milletvekili adaylarıyla toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İmralı heyetinin Öcalan'la görüşmek için başvuracağını açıkladı; "Silahlar konusunda çağrı yapacak olan Öcalan’dır ve o da İmralı’da bekliyor. Sayın Davutoğlu bunu istiyorsa, işte heyetimiz İmralı’ya gitmek için bekliyor" ifadelerini kullandı.

Demirtaş'ın açıklamaları şöyle:

"Dolmabahçe’deki 10 maddelik mutabakatın müzakereye açılması, PKK’nın silahlara dair kongre tarihi belirleyip çağrı yapması... Sayın Öcalan’ın da İmralı’dan bu çağrıyı yapması... HDP olarak sürecin kaldığı yerden devam etmesi gerektiğine dair sorumluluğumuzu HDP olarak biliyor ve daha fazlasını yapmaya hazır olduğumuzu söylemek istiyoruz. Kendileri de aynı noktadaydı. Tüm bunları bir kez daha AK Parti’den duymamız gerekiyor. Silahlar konusunda çağrı yapacak olan Öcalan’dır ve o da İmralı’da bekliyor. Sayın Davutoğlu bunu istiyorsa, işte heyetimiz İmralı’ya gitmek için bekliyor. HDP de her türlü desteğe açık. Sorumluluğumuzu yerine getireceğiz, barış için halkımıza söz verdik."

"Çözüm sürecinin kaldığı yerden devam etmesi lazım, en önemli başlık bu. Heyetimizin de başvuru yaptıktan sonra bir açıklaması olacak. Seçim öncesi rekabeti bir kenara bırakıp toplumun huzur ve güveni için elimizi taşın altına koymalıyız. Anayasa için de adım atmaya hazırız."

KOALİSYON GÖRÜŞMELERİ

"Yüksek sorumluluk yüklendiğimizin farkındayız. Sayın Erdoğan’a özel husumetten dolayı başkanlık sistemine karşı değiliz. Başkanlık sistemi Türkiye’ye uygun bir sistem değil, hataları var. Ya da AK Parti’ye de özel husumetimiz yok. Hataları var."

"Erdoğan - Baykal görüşmesi doğal bir durum, tartışmalar açık olmalı. İsteyen istediğiyle görüşür. Parlamentoda sıkı bir muhalefet yapmaya hazırlanıyoruz. Görev düşerse de sorumluluktan kaçmayız. Herkesin içi rahat olsun. Koalisyonlardan da, erken seçimden de korkmayalım. Ama erken seçim şu an bir seçenek değil. Daha ilan edilmemiş bir seçim sonucu var. Burada erken seçimi tartışmak kimseye fayda sağlamaz."

"Cumhurbaşkanlığı makamını tartışmaya açmıyoruz, bunu açan kendisidir."

"Hiçbir öneriye peşinen kapalı da değiliz, evet deme durumumuz da yok."

"MHP’nin ne yapacağına kendileri karar verir, ne yapacağımıza da biz karar veririz. Hiçbir partiyi zorlayacak halimiz yok. Ama buradan yola çıkıp partimizin meşruiyetini sorgulayıp hakaret edenleri de kabul etmeyiz. Onlar ne kadar meşru ise HDP de o kadar meşru. Bütün koalisyon seçenekleri ortaya çıkmadan peşinen bir şey söylemeyeceğiz."

Kaynak: Diyarbakır Söz