MASAK’ın takibine takipsizlik

MASAK'ın yüzde 50 engelli kimsesiz kızın hesabında tespit edip izini sürdüğü milyonlar Bağlar Belediyesi Özel Kalem Müdürlüğü çalışanı ait Deniz Gürdeğir’e ait olduğu ortaya çıkarken, yürütülen soruşturma takipsizlikle sonuçlandı.

MASAK’ın takibine takipsizlik

Diyarbakır’da herhangi bir işi olmayan, yüzde 50 zihinsel ve bedensel engelli raporu bulunan, annesi ölen, babası cezaevinde olduğu için teyzesinin bakıcılığını yaptığı 25 yaşındaki E.B adına özel bir bankada açılan hesaba 4 yıl önce 6 milyon lira para girişi olduğu MASAK tarafından tespit edildi. Önce hesap dondurularak para çıkışı engellendi, ardından savcılığa ihbarda bulunuldu.

HESAP DONDURULDU

İddiaya göre, 7 Temmuz 2020 tarihinde özel bir banka şubesinde 25 yaşında yüzde 50 zihinsel engelli raporu olan E.B adına açılan hesaba 6 milyon lira şüpheli para girişi yapıldı. MASAK, bu kişinin herhangi bir ticari faaliyetinin olmadığını, yaşı itibariyle böyle bir paraya sahip olamayacağı için öncelikle hesaptan çıkışı yapılmasını engelleyip hesabı dondurdu. Ardından da paranın kaynağının araştırılması için Cumhuriyet Başsavcılığına suç gelirlerinin aklanması ve önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet suçundan ihbarda bulundu.

"PARA BENİM DEĞİL TEYZEMİN"

İfadesi alınan E.B, paranın teyzesi Deniz Gürdeğir’e ait olduğunu belirterek, “Teyzem bekârdır. Ben de küçüklüğümden beri kendisiyle yaşıyorum. Teyzemin bu parayı nereden ve nasıl kazandığını bilmiyorum. Bu parayı teyzem vekâletimi alarak çekmek istedi, parayı neden çekeceğini de bilmiyordum. Teyzem Sürücü kursunda çalışıyor. MASAK raporunu hazırlayan uzmanlar benimle görüşmedi, paranın kaynağıyla ilgili bilgilere nasıl ulaştıklarını bilmiyorum” dedi.

"9 KİLO KÜLÇE ALTIN 120 BİN DOLAR"

Bu ifade üzerine bu kez Deniz Gürdeğir’in ifadesi alındı. Milli Eğitim Müdürlüğü'nde memur olarak çalıştığını belirterek, “Bazı taşınmazları satarak altın aldığını, 9 kilo külçe altın, 120 bin dolar da parası olduğunu, bu parayı kasada gizlemek istemediğini belirterek, “Kuyumcuların da son dönemlerde dolandırıcılık yaptıklarını görünce altın ve doları bozdurup bankaya yeğenimin hesabına yatırdım. Kendisine 2 yaşından beri ben bakıyorum. Bekarım ama o benim evladım gibidir. Bana bir şey olursa faydalanması için bu parayı hesabına aktardım” dedi.

KÜLÇE ALTININ KAYIT ZORUNLUĞU YOK

Altınları bozdurduğunu iddia ettiği kuyumcu M.T ifadesinde, “Deniz Gürdeğir benimle sürekli altın alışverişi yapar. Mal varlığı bir hayli fazladır. Birkaç sürücü kursuna ortaklığı var. Alışverişleri elden yaptığımız için herhangi bir belge sunamıyorum. Çünkü Deniz külçe altın kullandığı için bunların kayıt altına alınması zorunlu değil” dedi.

ARAZİ SATIŞI DEDİ AMA RESMİ BELGE SUNAMADI

MASAK da hazırladığı Mali Tespit raporunu soruşturmayı yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi. Raporda, Deniz Gürdeğir’in aile arazilerinin satışı ile bu parayı elde ettiğini, parayı bugüne kadar yastık altında tuttuğunu belirtmiş olmasına rağmen arazi satış işleminin gerçekleştiğini kanıtlayacak resmi belge sunamadığına dikkat çekildi.

SONRA BANKAYA YATIRDI

Mali tespit raporunda, Gürdeğir’in bu parayı yastık altında tuttuğu şeklinde beyanda bulunmasına rağmen sonraki beyanında parayı uzun süre kuyumcuda sakladıklarını, aralarında üst düzey bürokratların da yer aldığı çok sayıda kişinin Zerya Kuyumculuk sahipleri Zülküf ve Zülfikar Ortaç tarafından dolandırıldıklarının açığa çıkması üzerine parayı kuyumcudan çekip bankaya yatırma kararı aldığı şeklinde beyanda bulunduğu bilgisi yer aldı.

BELEDİYE’DE ÖZEL KALEMDE ÇALIŞTI

Raporda, E.B’nin banka hesap hareketleriyle ilgili teyzesi Deniz Gürdeğir’in vekâletname ile vekil tayin edildiği, bu kişinin meslek hanesinde öğretmen ibaresinin yer aldığı, aynı zamanda Bağlar Belediyesinde bir dönem özel kalem müdürlüğü yaptığı bilgisine yer verildi. Deniz Gürdeğir’in Belediye Başkanı baldızı, hesabına para yatırılan engelli E.B’nin de Başkan Hüseyin Beyoğlu’nun ölen bir başka baldızının kızı olduğu belirlendi.

SUÇA DAİR İZ VEYA EMARE YOK

Savcılık 9 kilo altın, 120 bin doların bugünkü güncel rakamla karşılığı olan yaklaşık 28 milyon lira paranın öncül suçtan kaynaklandığını gösteren herhangi bir iz, emare veya delil bulunmadığını, öncül suçun varlığının tespit edilememesi nedeniyle suçtan kaynaklanan malvarlığı değerini aklama suçu oluşmadığından E.B hakkında takipsizlik kararı verdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz