Mektup alındı kim izlemede?

Çözüm sürecinde kurulması planlanan 'İzleme Heyeti'nde yer alacak isimlerden beşi üzerinde uzlaşma sağlandı. Kadir İnanır, Deniz Ülke Arıboğan, Avni Özgürel, Öztürk Türkdoğan ve Ahmet Taşgetiren'in heyette yer alması bekleniyor. Ancak son sözü Başbakan Davutoğlu söyleyecek.

Mektup alındı kim izlemede?

 Çözüm sürecinde kurulması planlanan 'İzleme Heyeti'nde yer alacak isimlerden 5'i üzerinde uzlaşma sağlandığı öğrenildi. Sanatçı Kadir İnanır, akademisyen Deniz Ülke Arıboğan, İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Öztürk Türdoğan ve gazeteciler Avni Özgürel ile Ahmet Taşgetiren'in heyette yer alması bekleniyor. Ancak hükümet kaynakları bu isimlerle ilgili görüşmelerin sürdüğünü, isimlerin değişebileceğini ve son sözü önümüzdeki hafta Başbakan Davutoğlu'nun söyleyeceğini belirtti.                                                     

font-family> Akdoğan doğrulamadı

font-family>Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, AK Parti genel merkezi önünde, gazetecilerin izleme heyetiyle ilgili sorusunu yanıtladı. Çözüm Süreci'ne ilişkin izleme heyetinde yer alan isimlerin belirlendiği iddialarına karşılık Akdoğan, "Biz açıklama yapmadan hiçbir şeye itibar etmeyin" ifadesini kullandı.

Buarada, Öztürk Türkdoğan kendisine bu yönde bir bilgi ulaşmadığını söyledi. Kadir İnanır'a da herhangi bir bilgi gitmediği öğrenildi.

font-family>Mesaj görüntülü değil yazılı olacak

font-family>Abdullah Öcalan'la dün İmralı'da görüşen 5 kişilik heyet ise, Öcalan'ın Nevruz'da okunacak mesajını teslim aldı.  4 saat süren görüşmenin ardından Öcalan'ın heyete ilettiği mesaj cumartesi günü Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarında okunacak. İki sayfa olduğu öğrenilen mesaj görüntülü değil yazılı olacak, mesajı HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ile HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder okuyacak.

Öcalan'ı ziyaret eden heyette Halkların Demokrasi Partisi Grup Başkanvekilleri İdris Baluken, Pervin Buldan, İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile Hatip Dicle ve Ceylan Bağrıyanık bulunuyordu.

font-family>Öcalan'dan daha güçlü mesaj beklentisi

font-family>Hükümet kaynakları Öcalan’ın mesajında daha önce yaptığı “PKK’nın silah bırakma kararı almak üzere kongre toplaması” çağrısına ilişkin bir takvim vermesini bekliyor. Bunun bir “onama” anlamına geleceğini belirten HDP yetkilileri ise Dolmabahçe açıklamasının ardından yapılan görüşmelerde henüz beklenen adımları atılmadığını, bu sebeple “Öcalan’ın kongre için net bir tarih vererek Dolmabahçe’deki niyet beyanını onamak anlamına gelen net bir tarih vermeyeceğini” belirtiyor. Alınan bilgilere göre Öcalan, silah bırakma ile ilgili niyet beyanını güçlendirecek bir açıklama yapacak.

font-family>Önder görüşmeyi değerlendirdi

font-family>Öte yandan, İmralı Adası'ndan dönen Önder, görüşmeye ilişkin Med Nûçe'ye konuştu. "Gündemimiz Newroz için kaleme alacağı mektuptu" diyen Önder, "Birkaç eksiği vardı bizlere sorarak düzenledi. Mektubu bitirdi, bize teslim etti. Cumartesi günü Amed'te bütün halkımızla, dünyayla paylaşacağız. Ağırlıklı görüşme buydu" dedi.

font-family>İzleme heyetiyle ilgili alınan karar

font-family>İzleme Heyeti'nin de gündeme geldiğini belirten Önder, "İzleme Heyeti ile ilgili çalışma son aşamaya geldi. Sayın Öcalan isimler üzerinde son incelemesini yapıp kararını ve önerilerini devlet heyetine iletecek. Sanırım Newroz'dan sonraki ilk görüşme İzleme Heyeti nezaretinde olacak" diye konuştu.  Yurtdışında bulunan Kürt siyasetçilerinin durumunun da gündeme geldiğini dile getiren Önder, "Yurtdışında sürgün olan arkadaşlarımızın durumu üzerinde de değerlendirme yapıldı. Belli bir netlik sağlandığı ölçüde kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.

font-family>Diyarbakır'da mektubu okuyacağız

font-family>Önder, Öcalan'ın morali ve coşkusunun da yüksek olduğunu belirtti ve ekledi: "Yeni bir döneme bütün kurumlarımızla anlayışlarımızla girmekte olduğumuza dönük değerlendirmeler yaptı. Revizyon, reform ve yeniden inşa üzerine çok yoğunlaşmış durumda genel olarak bu çerçevede yürüyen bir görüşme oldu. Çok kısa süreliğine seçime dönük de değerlendirmelerini yaptı ama seçim gündemli özel bir toplantı yapma kararı aldık." Newroz'un içeriğine dair bilgi vermeyen Önder, "Newroz mektubunun içeriğini açıklayalım mı diye kendisine sorduk. 'Saygısızlık olur, hoş olmaz. Gelenek oldu, Amed'te, Newroz'da tüm dünyayla paylaşırsınız' dedi" şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler