Rüşvet davasında karar: Binbaşıya tahliye, astsubaya ceza!

Mardin'deki "göçmen kaçakçılığı" ve "rüşvet" davasında savcı tüm sanıklara ceza istedi, mahkeme Binbaşı İ.K. hakkında beraat kararı verirken 1'i astsubay 4 kişiye hapis cezası verildi

Rüşvet davasında karar: Binbaşıya tahliye, astsubaya ceza!

Mardin'de  “Göçmen kaçakçılığı” ve “Rüşvet” iddiasıyla 2’nci Hudut Tabur Komutanı Piyade Binbaşı İ.K. ile astsubaylar N.M., A.Ç. ve G.S.'nin de aralarında olduğu 7 kişinin tutuklandığı 2020 yılı Ağustos ayı davası karar duruşması ile devam etti.

Edinilen bilgiye göre, astsubay G.S.'nin ifadesini değiştirmesi üzerine Binbaşı İ.K.'nin de aralarında olduğu 7 kişinin tahliye edildiği davanın karar duruşmasının 19 Mart'ta Mardin 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

. Sanıkların katılmadığı karar duruşmada savcı, 8 sanığın da cezalandırılmasını istedi. Savcı, aralarında Binbaşı İ.K.'nin de olduğu kişilerin üzerlerine atılı suçun “sanık savunmaları, tanık beyanları, tape kayıtları, fiziki takip tutanağı, HTS kayıtları ve adli sicil kayıtları” kapsamında sabit olduğunu savundu.

Mahkeme, 8 sanık hakkında da “Kaçakçılık kanununa muhalefet, rüşvet almak ve vermek” suçlamalarından beraat kararı verdi. Mahkeme, G.S.'nin mahkeme huzurunda verdiği beyanlarını dikkate alarak, Binbaşı İ.K., astsubaylar N.M. ve A.Ç. ile A.O. hakkında “Göçmen kaçakçılığı yapmak" suçundan da beraat kararı verdi. 
Mahkeme, astsubay G.S. ile diğer sanıklar H.A., K.M. ve A.Ç. hakkında “Göçmen kaçakçılığı yapmak" suçundan 5 yıl hapis cezası ile 32 bin TL para cezası verdi.

TEHDİTLE VERDİĞİ İFADESİNİ DEĞİŞTİRDİ

Sanıklardan astsubay G.S., yargılama sürecinde ifadesini geri çekti. G.S., polislerin kendisini “Şimdi bunu ‘buradan kaçıyordu’ diye vursak, kim ne görecek” diyerek tehdit ettiğini ileri sürdü. 

G.S. ifadesinin devamında polislerin kendisinden tabur komutanı aleyhine ifade vermesini istediğini belirterek, “Tabur komutanımın sigara kaçakçılığı yaptığı, mülteci kaçakçılığı yaptığı yönünde beyanlarda bulunmamı istediler. Hatta beni bu konudan kurtarmak için güvence vereceklerdi. Beni sonradan soruşturmada tanık yapacaklardı” sözleriyle ifadesini baskı altında verdiğini ifade etti. Bunun üzerine aralarında Binbaşı İ.K.'nin de olduğu 7 kişinin tahliyesine karar verildi.

HABER MERKEZİ

Kaynak: Diyarbakır Söz