Telegram’ı Kullanmadan Önce Bir Daha Düşünün

Whatsapp’ın en güçlü rakibi Telegram halka arz oluyor. Milyonlarca kişinin kullandığı bu uygulama o kadar da masum değil!

Telegram’ı Kullanmadan Önce Bir Daha Düşünün

Telegram sağlam bir sohbet uygulamasıdır ancak mükemmel değildir. Mesajlarınız için Telegram'ı kullanmadan önce düşünmeniz gereken bazı noktalar var. Telegram artık halka arz oluyor. Ancak hala birçok  kullanıcının bilmediği gerçekler var. Telegram’ı kullanmadan önce bir daha düşünün!

Kullanışlı çoklu cihaz senkronizasyonundan eğlenceli çıkartmalarına ve diğer sohbet özelliklerine kadar Telegram'ı kullanmanın çeşitli nedenleri vardır. Telegram son yıllarda popülaritesini büyük ölçüde artırmış olsa da uygulamanın dikkate alınması gereken bazı dezavantajları da var. Bunların hepsi herkes için geçerli olmayabilir ancak güvendiğiniz her uygulamanın zayıf yönlerini bilmekte yarar var.

Telegram’ı Kullanmadan Önce Bir Daha Düşünün!

Halen bazı Telegram kullanıcılarının dahi bilmediği riskler söz konusu. Gelin bunlara yakından bakalım.

Telegram Sohbetleri Varsayılan Olarak Uçtan Uca Şifrelenmez

Telegram'a fazla aşina değilseniz, tüm sohbetlerinizin tıpkı WhatsApp ‘ta olduğu gibi varsayılan olarak uçtan uca şifrelemeyle korunduğunu varsayabilirsiniz. Ama durum böyle değil. Telegram, mesajlarınızı cihazınız ile Telegram sunucusu arasında dolaşırken şifreler. Ancak bu mesajlar sunucuda yer aldığından bunlara birden fazla cihazdan erişebilirsiniz. Telegram sunucularının ihlali bu nedenle mesajlarınızın açığa çıkmasına neden olabilir. Hizmet, gizli sohbetlerinde uçtan uca şifreleme sunuyor ancak bunları manuel olarak başlatmanız gerekiyor. Bir sohbet başlatmayı unutursanız veya bir başkası sizinle gizli olmayan bir sohbete başlarsa, aynı gizlilik korumasından yararlanamaz.

Telegram İletişim Verilerinizi Toplar

Telegram varsayılan olarak telefonunuzdaki kişiler hakkında temel verileri toplar. Tanıdığınız biri Telegram'a katıldığında, onun Telegram ekran adını değil, kişi için kaydettiğiniz adı göreceksiniz. Telegram kişilerinizin yalnızca adını, soyadını ve telefon numaralarını saklasa da bu, gizliliğe odaklanan bir uygulama için yine de biraz kafa karıştırıcı olabilir. Otomatik algoritmalarımız, kayıtlı olmayan bir telefon numarasının Telegram'da sahip olabileceği potansiyel kişilerin yaklaşık sayısını hesaplamak için anonimleştirilmiş telefon numarası kümelerini de kullanabilir. "Arkadaşlarını davet et" ara yüzünü açtığınızda, Telegram'a katılmaktan en çok kimin yararlanabileceğine dair size bir fikir vermek için, ortaya çıkan istatistikleri kişilerinizin yanında görüntüleriz.

Telegram'ın Desteği Sınırlıdır

Umarız Telegram'da destek ekibiyle iletişime geçmenizi gerektiren bir sorunla karşılaşmazsınız. Telegram sınırlı destek sunuyor.

Arkadaşlarınız Kullanmayabilir

Telegram'dan kaçınmanın olası nedenlerinin çoğu kullanılabilirlik, gizlilik ve güvenlikle ilgilidir. Ancak gözden kaçması kolay başka bir pratik neden daha var. Kullanıcılar sizin hedef aldığınız kitle ile ayı olmayabilir.

Reklamlar ve Abonelik Planı

Telegram gibi uygulamaların bir şekilde para kazanması gerekiyor, özellikle de yüz milyonlarca kullanıcıya hizmet verecek şekilde ölçeklendikleri için. Uygulamalar çoğu zaman reklam göstererek para kazanmayı sağlar ve Telegram da bu konuda bir istisna değildir.

2022'de Telegram, ekstra özellikler sunan isteğe bağlı bir abonelik hizmeti olan Telegram Premium'u tanıttı. Bunlar arasında dosya boyutu yükleme sınırının iki katına çıkarılması, benzersiz çıkartmalar sağlanması, sohbetlerinizi düzenlemek için daha fazla klasör oluşturmanıza izin verilmesi ve reklamların kaldırılması yer alıyor. Telegram’ı kullanmadan önce bir daha düşünün. Veri güvenliği ve gizliliği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaynak: Diyarbakır Söz