Sistem değişiyor: Şampiyonlar Ligi'nin yeni formatı belli oldu

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde grup aşamasında katılımcı takım sayısı 32'den 36'ya, her takımın maç sayısı da 6'dan 8'e çıkarılacak. İşte 8 soruda Şampiyonlar Ligi'ndeki yeni değişiklikler...

Sistem değişiyor: Şampiyonlar Ligi'nin yeni formatı belli oldu

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde önümüzdeki sezondan itibaren katılımı artırmaya dönük adımlar hayata geçirilecek. Böylece daha fazla maç, daha fazla seyirci, televizyon ve reklam geliri sağlanmış olacak.

2024-25 sezonunda Türkiye'yi UEFA Şampiyonlar Ligi'nde ve UEFA Avrupa Ligi'nde ikişer takım temsil edecek. UEFA Avrupa Konferans Ligi'nde bir takım yer alacak.

Şampiyonlar Ligi'nde hayata geçirilecek değişikler ve yeni format:

Turnuvaya katılan takım sayısı 32’den 36’ya çıkarılacak. Önümüzdeki sezondan itibaren grup aşaması, Şampiyonlar Ligi lig aşaması olarak adlandırılacak.

Mevcut formatta, grup aşamasında her bir takım 3'ü sahasında, 3'ü deplasmanda olmak üzere 3 takımla 6 maç oynuyor. 2024-25 sezonunda hayata geçirilecek yeni formatta ise lig aşamasında her bir takım 8 maça çıkacak. Takımlar sekiz farklı takımla karşılaşacak. Bu maçların 4'ünü sahasında, 4'ünü de deplasmanda oynayacak.

Peki lig aşamasında her bir takımın 8 rakibi nasıl belirlenecek?

8 farklı rakibi belirlemek için takımlar başlangıçta dört torbada sıralanacak. Daha sonra her takım, bu torbaların her birinden iki rakiple oynayacak şekilde kura çekecek. Her torbadan bir takıma karşı bir maçı evinde, bir maçı da deplasmanda oynayacak.

Mevcut sistemde kulüpler, Avrupa klasmanında en başarılıdan, en başarısıza doğru dört torbada rakipleriyle eşleşiyor. Ancak kendi torbalarından hiçbir takımla grup aşamasında oynamıyordu. Örneğin, İspanya liginin en başarılı takımlarından Real Madrid ile Fransa'nın en başarılı takımlarından Paris Saint-German, birinci torbada yer almalarından dolayı grup aşamalarında birbirleriyle oynayamıyordu. Ancak yeni sistem bu iki güçlü takımın ilk aşamadan itibaren karşılaşmalarına olanak tanıyacak.

Şampiyonlar Ligi'nin yeni formatında takım sayısı 4 artırılacak. Bu dört takım şöyle belirlenecek:

Birinci sıra: Bu takım, UEFA ülke sıralamasında beşinci sırada olan ligin üçüncüsü olacak.

İkinci sıra: "Şampiyonlar Yolu" olarak adlandırılan Play-Off sisteminden gelecek olan 4 takım sayısı 5'e yükseltilecek. Bu sıra, bu turdan gelecek bir yerel lig şampiyonunun olacak.

Üçüncü ve dördüncü sıralar: Bu iki sıra, bir önceki sezon UEFA organizasyonlarında en çok puan toplayan iki ülkenin birer takımına verilecek. Örneğin o sezon İngiltere ya da Fransa en çok ülke puanını toplamışsa, normal şartlarda bu ülkelerin Şampiyonlar Ligi’ne yolladığı takım sayısının hemen ardındaki sıralamadaki takımlar Şampiyonlar Ligi’ne katılacak.

Takımların oynayacağı sekizer maçın ardından sıralamadaki yerler belli olacak.

İlk sekiz sıradaki takım, son 16 turunu garantileyecek.

9 ile 24'üncü sırada yer alan takımlar da son 16 turu için iki maçlı bir play-off oynayacak.

Turnuvayı 25’inci veya daha alt sırada bitiren takımlar ise UEFA Avrupa Ligi'ne katılamadan elenecek.

Ligi 9 ile 16’ncı sırada bitiren takımlar eleme aşaması play-off kurasında seri başı olacak. Bu takımlar 17 ile 24’üncü sırada yer alan bir takımla karşılaşacak.

Play-off turunda zafer elde eden takımlar, direkt son 16 turuna giden takımlarla eşleşecek.

Son 16 turundan itibaren maçlar UEFA tarafından seçilen tarafsız bir sahada oynanacak. Finale kadar maçlar haftaiçi oynanacak. Final ise Cumartesi günü oynanmaya devam edecek.

Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi maçlar Eylül ve Ocak ayları arasında oynanacak.

Konferans Ligi maçları ise Eylül-Aralık ayları arasına yayılacak.

Standart haftalarda Şampiyonlar Ligi maçları Salı ve Çarşamba günleri oynanırken, Avrupa Ligi ve Avrupa Konferans Ligi maçları Perşembe günleri oynanacak.

Şampiyonlar Ligi özel haftasında Şampiyonlar Ligi maçları Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri oynanacak.

Avrupa Ligi maçları özel haftasında Çarşamba ve Perşembe günlerinde, Avrupa Konferans Ligi maçları özel haftasında Perşembe günü yapılacak.

Turnuvaların lig aşamalarının her birinin son maç gününde tüm maçlar aynı anda oynanacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz