Türkiye'de İlk: Elektrik Müzesi Erzurum'da Açıldı

Erzurum'da bir ilk gerçekleşti ve Türkiye'nin ilk özel elektrik müzesi açıldı. 1930'lu yıllardan itibaren elde edilen malzeme ve cihazlar müzede sergileniyor.

Türkiye'de İlk: Elektrik Müzesi Erzurum'da Açıldı

1930 yılından bu yana kullanılan cihazlar ve malzemeler bu müzede sergilenmeye başlandı. Aras Elektrik Ağrı, Ardahan, Bayburt, Erzurum, Erzincan, Iğdır ve Kars illerinde bir ilki gerçekleştirdi. Aras Elektrik, 21 elektrik dağıtım şirketi arasında ilk ve tek olan elektrik müzesini faaliyete geçirdi.

İlk ve Tek Elektrik Müzesi Açıldı!

Geçmişten günümüze kadar kullanılmış olan elektrik malzemelerini sergilendiği bu müzede, gelen ziyaretçiler kısa bir zaman tüneline giriyor. Bu müzede, koblo test cihazları, eski yeni sayaçlar, trafolar, AR-GE projeleri ve aydınlatma armatürleri sergilenmekte.

Çok sayıda eserin sergilendiği bu müzeye, ziyaretçiler ücretsiz olarak giriş yapabilecek. Aynı zamanda ziyaretçiler, sanal tur üzerinden de erişim imkanı sağlayabilecek. Aras EDAŞ Genel Müdürü Fikret Akbaş açıklamalarında, şebekeleri yenilerken ortaya çıkan ve tespit ettikleri eski malzemeleri değerlendirerek, geleceğe taşımak için böyle bir fikrin geliştiğini belirtti.

Aynı zamanda bu malzemeler içinde en değerli olan ve sergilenmeye uygun olanları seçtiklerini vurguladı. Akbaş, burada 1930’dan itibaren kalan malzemeler ve cihazların bulunduğunu söyledi. Açmış oldukları bu müzenin sektörü bilenler için birer değer olduğunu belirtti.

Akbaş, bu müze özellikle elektrikle ilgili eğitim gören öğrenciler ve araştırma yapan insanlar için bulunması zor imkanlar sunduğuna değindi.

Müzenin açılışında konuşan Erzurum Müze Müdürü Hüsnü Genç, elektrik müzesinin bir ilk olması nedeniyle önemli olduğunu belirtti. Genç, emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasını bitirdi. Bu konuşmaların ardından elektrik müzenin açılışı yapıldı ve gezildi.

İlgili Haberler
Rize Denizcilik Müzesi ziyarete açıldı
Diyarbakır'ın başucunda ki İl Guinness’e giriyor
Erzurumspor iddialı “ligde kalacağız”

Kaynak: İHA