“ANTRENÖRLÜK BU KADAR UCUZ MU?”

Antrenörlük mesleği önemli ve kutsaldır. Öyle de olması gerekir. Bu anlamda insanların kendini yetiştirmesi ve bir yerlere gelmesi de çok önemlidir. Türkiye'de ve Dünya'da çok önemli antrenörler vardı. Yaptıklarıyla ve başarılarıyla kendini kanıtlayan olmuştur.

Ama Diyarbakır'da antrenörlük mesleği farklı bir yerdedir. Bunun kökeninde de antrenörlerin yaptığı hatalar vardır. Çok ucuz antrenörler son zamanlarda türedi. Yalakalık yaparak bir yerlere gelme çabası içinde olanlar, ayak kaydırma oyunlarıyla bir yerlere gelme çabası içinde olanlar, bedava çalışarak kendini antrenör olarak gösterenler ve el alem çarşıda pazarda görsün diye antrenörlük yapanlar var. Bunlar bizim gerçeğimiz. Kimse kızmasın ve gücenmesin. Böyle antrenörleri görüyoruz.

Bunların belli yerleri var. Diyarbakır’ın  çeşitli semtlerinde oturdukları kıraathanelerde işleri güçleri konuşmak. Yani kaba bir yaklaşımla dedikodu yapıyorlar. Böyle antrenörlük olmaz. Kendilerini geliştirmek adına hiç bir şey yapmazlar. Belden aşağı insanları eleştirirler. Kendilerini geliştirmezler. Yıllarca Türk futboluna hizmet etmiş ve onlarca takım çalıştıran teknik adamları çok rahat bir şekilde eleştirirler. Bunları yaparken de kendilerine bakmazlar. Yani hem insanları çok rahat eleştirirler hem de kendi  yanlışlarını görmezden gelirler.

Son zamanlarda başka bir antrenör profili de ortaya çıktı. Adam devreye sokarak Diyarbakırspor'da görev yapan antrenörler var. Onların işi yalakalık yapmak. Bunu yapıp giderler üst yapıda görev alırlar. Ama o zaman gerçekle yüz yüze kalırlar. Gelen teknik direktörün adam yerine koymadığını görürler. Bu kez kıvranırlar. Bir kaç gün bunun sıkıntısını çekerler. Ancak sonra işi yolluna koyarlar. Tekrar eski meziyetlerine dönerler. Yalakalık ve alttan almalarla baş antrenörlerine şirin gözükmeye çalışırlar. Bundan başarılı olurlar. Bu kez Diyarbakırlı gençlerden hınçlarını çıkarırlar. Yaşadıkları ezikliğin intikamını bu kez o zavallı gençlerden alırlar. Havalarını atarlar.

Ya futbolcunun parasına göz koyan antrenörlere ne demeli. Maalesef Diyarbakır'da böyle antrenörlerde var. Diyarbakır amatör liglerde görev yapan bazı antrenörlerimiz ne yazık ki getirdikleri futbolcuların peşinatlarına bile göz koyarlar. Onların geçimlerini yaptıkları paraları bile ceplerine indirirler. Bu kadar insafsız davrananlar bile var. İşte Diyarbakır antrenörlerinin gerçeği budur.

Şimdi bu yazı için beni eleştirenler olacak. Tepki gösterecekler. Haklı olabilirler. Ancak haklı oldukları hiç bir şeyleri yok. İyi ve kaliteli antrenörlerimiz olsaydı, Diyarbakır dışında çalıştırıcılık yaparlardı. Bir kaç kişinin dışında da şimdiye kadar da olmadı. Yani bizim gerçeğimiz bu beyler. Kızmayın gücenmeyin Diyarbakır antrenörlerin gerçeği budur. Gerçeklerle de yüzleşmedikçe ne yapılan hatalardan ders alınır ne de bir şeyler düzeltilir. Sizin hatalarınız yüzünden Diyarbakır'dan bir başka yere futbolcu da gidemiyor. Kötü izlenimleriniz gençlerimizin önünü tıkıyor. En son olarak mülteci kampına gider gibi Diyarbakırspor kampına götürülen genç sporcularımız da ordaki Diyarbakırlı yardımcı hocalarımız ve menajerimizin acizlikleri yüzünden geri gönderildiler. Sorgusuz, sualsiz ve hakları yenilerek. Bunlara üzülmemek elden değil. Bizim görevimiz gerçeklere parmak basmak,takdiri okuyucularımıza bırakıyoruz.