BU DUYGU SINIR TANIMAZ(1)

Babrak Karmal yönetimindeki Afganistan ülkenin Ruslar tarafından işgaline onay vermişti. Çoğunluğu Peştunlardan oluşan ve Pakistandaki Medreselerde eğitim görmüş bulunan Afganlı gençler, Sovyetlerin işgaline karşı inanılmaz direnç gösterdiler. Ülkelerinin her karış toprağında Sovyet askerlerini yenilgiye uğrattılar. Taliban askerlerinin o şanlı direnişi sonrasında Sovyetler 1989 yılında Afganistanı terk ettiler. Sosyalist Babrak Karmalı da yanlarında götürdüler.

Sovyetlerin işgalinin sona ermesi üzerine Afganistan’da Taliban hükümeti kuruldu. Taliban önceleri işi iyi götürüyordu. Fakat tarih boyunca gerçekleşen beşeri hatalar geldi bunları da buldu. Hak ve Adalet ölçüleri içerisinde bir iktidar oluşturacaklarına, ülkede yaşayan herkese eşit mesafede duracaklarına, tuttular sadece Peştunlara ağırlık veren bir yönetim tarzı oluşturdular. Bunun üzerine Sovyetlere karşı yine büyük kahramanlık örneği veren Türkmen General Raşit Dostum başta olmak üzere Afgan mücahitleri bir bir ülkeden temizlenmek istendi. Bu karmaşa içerisinde Taliban’ın ülkedeki Buda heykellerini dünyanın gözü önünde altlarına dinamit koyarak yıkması, kadınların yanlarında eşleri olmadan dışarı çıkmalarının yasaklanması, kızların okula gidişlerinin engellenmesi, hem ülkenin kendi içerisinde ve hem de uluslar arası toplumda saygınlığını yitirmesine sebep oldu.

ABD nin başını çektiği ülkeler, Afgan Devlet yönetiminin El Kaide(Usame Bin Ladin) in etkisi altına girdiğini ve bu durumun dünya insanlığı için büyük felaket olacağı senaryosunu dünyaya yayıp duruyordu. Bu düşüncelerle dünyada hemen herkes acaba bugün mü, yoksa yarın mı Afganistan işgal edilecek deyip dururken,

11. Eylül.2001 de ABD deki o meş’um saldırı gerçekleşti. ABD nin, içerisinde dünya ticaret merkezinin de bulunduğu ikiz kuleleri vuruldu. 4 bine yakın masum insan hayatını kaybetti. Bu eylemlerin sorumlusu olarak, Afganistan’da üstlendiği bilinen Üsame bin Ladin gösterildi.

Ve artık Afganistan işgal edilmeli diye batı dünyasında oluşan Algı, 07.Ekim.2011 tarihinde gerçekleşti. ABD nin oluşturduğu Koalisyon güçleri Afganistan’ı işgal ettiler. Türkiye Afganistan savaşına savaşçı olarak değil, lojistik destek veren ülke olarak katıldı.

Afganistanın işgali henüz sonlanmadı.

Taliban burada gücü yettiğince, yönetime karşı mücadelesini sürdürüyor. İş nereye varacak henüz belli değil. Bu duygular sınır tanımaz. Yarın 11 Eylül Saldırılarının yıl dönümü. Obama büyük bir açıklama yapacak, bu defa İŞID e karşı yeni bir koalisyon oluşturmanın ve pek yakında yapılacak saldırıların ipuçlarını verecek. Gayretleri bizi de işin içerisine katmak. Yarını bekleyin.