KUZEY VE GÜNEY KORE

Önce onların dünya üzerindeki konumlarından söz edelim, sonra birazcık olsun kendi dünyamıza dönelim.

Kuzey Kore, resmi Adıyla Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti. Doğu Asyada 120.540 Kilometre kare büyüklüğünde bir ülke. Ülkenin 24 Milyonu biraz geçen bir nüfusu var. Kore II. Dünya Savaşı'ndan sonra, 1910-1945 yılları arasında yaşanan Japon işgalinin sona ermesinin ardından ülkeye Sovyetler Birliği ve ABD silahlı kuvvetlerinin ayrı bölgelerden çıkartma yaptı.

Bu aşamada Kore Yarımadası olarak bilinen ülkenin henüz bölünmesi söz konusu değildi. Sovyetlerin Kuzeyi işgaline mukabil ABD Silahlı Kuvvetlerinin Güneyi işgal etmeleri sonucunda kuzeyin komünist rejimi benimseyip güneyin de kapitalizmi benimsemesinin ardından, özellikle de Kore Savaşı sonucunda ülke, Kuzey ve Güney Kore olmak üzere ikiye bölündü. Ülkemizden Askerlerin de müdahil olduğu savaş sonucunda ülkenin ikiye bölünmesi ve ayrı ayrı devletler halinde varlıklarını sürdürmeleri kabul edildi. Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti 1948 yılında otoriter ve sosyalist bir hükümet kurmuştu. 1994 yılında Kuzey Kore'nin ilk lideri olan Kim Il Sung'un ölümünden sonra, ülkeyi oğlu Kim Jong-il yönetmeye başladı. 17 Aralık 2011 tarihinde ülkenin 70 yaşındaki lideri Kim Jong-il öldüğünde, yönetim halka oğlu ve liderin varisi Kim Jong-un etrafında toplanma çağrısı yapmıştı. Halk bu çağrıya uydu ve şimdi ülkenin başında çok genç, gözünü daldan budaktan esirgemeyen, yolsuzluk yaptığı iddiası ile Eniştesini bir anda idama göndermekten çekinmeyen bir lider var.

2008 yılında ABD ile anlaşması sonucu nükleer reaktörünü kapatan Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, ABD'nin yaptırımları kaldırmaması ve verdiği sözleri gerçekleştirmemesi sebebiyle nükleer çalışmalarına tekrar başladı ve 2009 Mayıs ayında yer altında başarılı bir nükleer deneme yaptığını açıkladı. Nükleer deneyi doğrulayan Rus Savunma Bakanlığı, denemenin 10 ila 20 kilotonluk bir güçte olduğunu ifade etti. Nükleer silah sahibi ülkeler başta ABD, AB, Rusya, Fransa, İngiltere ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin komşuları Japonya ve Güney Kore olayın ardından ayağa kalktı. Ama bir şey yapamadılar.

Güney Kore, ABD Başkanı Barack Obama'nın bölgeye yapacağı ziyaret öncesi, Kuzey Kore'deki "Punggye-ri" nükleer tesisinde olağandışı bir hareketlilik gözlemlendiğini duyurdu.

Türkiye’nin 1/6 sı oranında bir toprağa ve yine Türkiye’nin 1/3 oranında bir nüfusa sahip olan bu ülkede Nükleer tesisler almış başını gidiyor. Halkının % 70 i sanayide geri kalan kesim ise tarımda faaliyet gösteriyor. GÜNEY KORE: Güney Kore başkanlık sistemine göre yönetilen ve onaltı idari bölüm içeren bir cumhuriyet, ayrıca ülkedeki yaşam standartları çok yüksek. Güney Kore gelişmis ülke satüsünde bir ülke. Ülke Asya'nın en büyük dördüncü ekonomisine ve dünya'nın en büyük 15'inci (GSYİH) veya 12'inci (SAGP) ekonomisine sahip bulunuyor. Ülke'nin ekonomisi ihracata dayalı, özellikle elektronik ve otomotiv endüstrisi, gemi yapımı, makina endüstrisi, petrokimya ve robotik gibi sektörlerde üretim çok güçlü. Güney Kore Birleşmiş Milletler, Dünya Ticaret Örgütü, OECD ve G20 gibi örgütlere üyedir. Ayrıca APEC ve Doğu Asya Zirvesi'nin kurucu üyelerinden biridir.

Geçen Cumartesi günü, tarihinde ilk defa boğazın dibini delerek Avrasya Tunelini yapacak olan ve Güney Kore’de özel olarak tasarlanan dev iş makinesinin hizmete girmesine Sayın Başbakan start verdi. Biz de televizyonların başında o programı büyük bir dikkatle izledik.

İnsanın aklını başından alan tasarım harikası makineyi biz değil, ülkeler tarihinde daha dün denilecek yakınlıkta savaştan çıkan Güney Koreliler yapmıştı.

Avrasya Tunelinin yapım işini Güney Koreliler almış bulunuyor. Pek tabii işin tasarımı, projelendirilmesi, makine ve ekipman da onların. Bir Milyar doların biraz üzerinde bir paraya mal olacak iş, yap işlet devret modeli ile değil de “anahtar teslimi” şeklinde ihale edilmiş durumda.

Yukarıda bizden onbinlerce kilometre uzaklıkta bulunan toplamda Türkiye’nin yarısı kadar bile etmeyen iki Kore’nin siyasi, ekonomik, kültürel yapısı hakkında bilgi verdim.

Bu iki kardeş ülke şimdi ayrı tarzlarda idare ediliyorlar. Ve biri birlerine düşmanlar. Zaman zaman bir araya gelecekleri ve birleşecekleri yolunda haberler çıkıyor. Bunların ekonomik ve siyasi güçlerini bir de birleştirdiğini düşünün, dünyada neler yaparlar, neler. Güney Korelilerin kişi başına düşen yıllık geliri 20 bin dolar civarında. Bunlar gerçek rakamlar.

76 milyonu geçen nüfusu, 788 bin kilometre kare toprağı, Asya ile Avrupa arasında binlerce yıllık medeniyete beşiklik yapan ülkesi Türkiye’nin son yerel seçimlerinde, gündeminde neler vardı, gördünüz. Sanırsınız ki, Hayaller ülkesinin, ununu elemiş, eleğini asmış sakinleriyiz.

El hasılı ekmek elden, su gölden bir ülkeyiz, vesselam.