YENİ ANAYASA

Kenan Evren’in 1980 yılında yapmış olduğu ihtilalden sonra hazırlanan 1982 Anayasasının referandumla kabulü, aynı zamanda Kenan Evren’in de Cumhurbaşkanı olarak seçilmesini sağladı. Eğer bu cebri seçimin bir anlam ifade etmediği kabul edilir ise, Sayın Recep Tayyip Erdoğan, gerçekten TÜRK SİYASET TARİHİNDE halk tarafından seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı oldu.

Geçmişimiz ile övünmeyi çok severiz. Ancak demokrasi karnemiz nerede ise sıfır mesabesinde.

Eski yunanda Antik dönemde demokrasi uygulanıyordu. Gerçi o dönemin filozofları Aristo ve Sokrates demokrasiyi ayak takımının yönetim isteği olarak kabul edip eleştirseler de, demokrasi eksiğine gediğine rağmen bundan tam 2400 sene önce eski yunanda uygulama halinde idi.

Doğrudan demokrasiye çok yakın olan bu sistem Atina demokrasisi olarak da anılır. Teoride bütün yurttaşlar mecliste oy verme ve fikrini söyleme hakkına sahipti, fakat o günün koşullarına göre kadınlar, köleler ve o şehir-devletinde doğmamış olanlar (metikler, yerleşik yabancılar) bu haklara sahip değillerdi. Bu sistemin en güçlü uygulayıcısı olarak  HYPERLINK "http://tr.wikipedia.org/wiki/Atina" \o "Atina" Atina'yı ele alırsak: M.Ö. 4. yüzyılda nüfusun 250.000-300.000 arasında olduğu tahmin edilir. Bu nüfusun 100.000'i Atina vatandaşı ve Atina vatandaşları arasında da sadece 30.000'i oy verme hakkına sahip yetişkin erkek nüfusu bulunduğu tahmin ediliyor.

23 Nisan 1920 tarihinde BMM si açıldı. 1921 Anayasası olarak bilinen ve biz hukukçular arasında en demokratik Anayasa olarak kabul edilen Anayasa uygulamaya konuldu.

O Anayasada Misakı Milli Hudutları dahilinde yaşayan tüm milletlerin sahip oldukları hak ve özgürlüklere vurgu yapılıyor, hiçbir milletin diğerinden farklı bir üstünlüğe sahip olmadığı belirtiliyordu.

Özellikle Kürtlerin kurucu meclisin Türklerle beraber ikinci önemli parçası olduğu şeklindeki vurguya, bugün bile özlem duyulmaktadır.

Daha sonra 29.Ekim.1923 yılında Cumhuriyet kuruldu. Cumhur kelimesi Arapça Cemahiriyeden gelmekte ve halk iktidarı olarak adlandırılmaktadır.

Ancak 29.Ekim.1923 yılında kurulan Cumhuriyet ilan edildi. Ve 1924 yılında yeni Anayasa kabul edilerek hayata geçirildi.

Ardından 1960 ihtilali ile kabul edilen 1961 anayasası. Bir ihtilal anayasası olmasına rağmen bu Anayasada da bir çok hak ve özgürlükler, şimdiki anayasadan daha ileri durumda idi. Bu Anayasayı yapanlardan birisi olan Hüseyin Nail Kubalı bizim Anayasa hocamızdı. Ben de o derste çok iyi idim. Hocanın en gözde Doçenti SERVER TANİLİ idi ve bir ders çıkışında; derslere ilgin böyle devam ederse, bizde kalırsın demişti.

Bu anayasa da çok geçmeden 12 .Eylül. 1980 ihtilali ile ortadan kaldırıldı. Yerine 1982 Anayasası kabul edildi.

O gün bugündür bu Anayasa ile idare ediliyoruz. Söz konusu Anayasanın bir çok maddesi daha sonraki hükümetler tarafından değiştirildi. En son 28 maddelik değişiklik Ak Parti hükümeti tarafından yapıldı.

Şuraya gelmeye çalışıyorum, bin bir türlü zorluktan sonra halk tarafından doğrudan seçilen Cumhurbaşkanını köşke gönderdik. Fakat kendimizi idare etmede hangi kuralları seçiyoruz, hangi kaideler hayatımıza yön vermeli şeklinde formüle edilen Anayasamızı hala biz yapabilme imkanına kavuşmuş değiliz.

Önümüzde 2015 seçimleri var. Ak Partinin Olağanüstü 1.Kongresinde Sayın Recep Tayyip Erdoğan, özellikle bu hususa dikkat çekti ve yeni bir anayasa yapacak çoğunluğun elde edilmesinin ne kadar önemli olduğunu vurguladı.

Yani Başbakan şunları söylemiş oldu. Bize tek başımıza Anayasayı değiştirecek çoğunluk oyu verin ki, tarihimizde ilk defa halkın oyları ile seçilmiş olan Meclis, yeni bir Anayasa yapsın ve tıkanmış olan yolumuz açılmış olsun.

368 Milletvekilliği kazanacak olan oy nispeti neresinden baksanız yüzde ellinin çok üzerinde oy almayı gerektiriyor. Hayatta hiçbir şey imkansız değil, ama HDP nin yükselen oy trendi, seçimlerde % 10 u aşar ise, tek başına iktidar olmak bile zora girer.

Cumhurun halk tarafından seçilmiş başkanının, yeni bir Anayasa olmadan da oraya bambaşka bir hayatiyet kazandıracak niteliklere sahip olduğu, gazetelerin Türkiyede Erdoğan Dönemi manşetleri ile çok iyi anlaşılıyor. Ancak bunun devamlılığı, 2015 seçimlerinde öncelikle Anayasayı değiştirecek 330 un üzerinde bir Milletvekili çıkarmaya veya hiç olmaz ise şimdiki gibi tek başına iktidar olmaya bağlı.

TEBRİK: Sayın Ahmet Davutoğlu bey tarafından kurulan 62.Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini tebrik ediyor, Yüce Allah’tan başarılar diliyorum. Ölçü hakkın hatırını ali tutmak ve adaletten ayrılmamaktır. Görelim Mevla neyler, neylerse güzel eyler.