SEZAİ KARAKOÇ İSMİ, NEDEN RAHATSIZ EDİCİ!?..

Oysa ki, kendisini tartışılmazdır bir isimdir!.. O ki, büyük bir düşünürdür.. O ki, büyük bir şairdir… O ki, büyük bir mürekkep yalamış, yazardır!.. O ki, büyük bir edebiyatçıdır, kültür abidesidir!.. O ki, unutulmaz Monna ve Rosa’yı yazandır.. Hayat serüveniyle, tarihle birlikte, büyük bir siyasetçidir!!..

***

Pek tabi ki, yerli ve milli bir kimliğe sahiptir!?  En önemlisi de, o kadim şehir Diyarbekirin has be has, öz evladıdır…. Erganilidir… Birileri gibi tüm bu vasıflarıyla, çullanan olmadı, kalemiyle kaldı.. İşte, böylesi bir şahsiyeti ölümsüzleştirmek onun adını yaşatmak, bir vefa borcu olmalıdır, olması gerekir…

***

Bu hem Diyarbakır için, hem de Diyarbakırlılar için, hem de Türkiye ahalisi için; sorumluluk ihtiva edici bir erdemliliktir.. Şeref ve onurdur!.. Evet, çok söze gerek yok!.. Zaten Karakoç’u anlatmaya da gerek yok.. Bilen biliyor, tanıyan tanıyordur!…

***

Nam-ı ve ünü, salt, Diyarbakır’da ya da Türkiye’de değil, Dünya’ya mal olmuş bir kişi ve şahsiyeti içermektedir!.. Duruşu da, söylemi de, fikri de, üstlendiği dava da bellidir!.. O tartışılmaz bir hakikat abidesi olarak; İslam topraklarının yetiştirdiği nadide bir mütefekkirdir!..

***

Ne yazık ki bugün, doğup, büyüdüğü, gençlik yıllarının geçtiği kadim şehir Diyarbakır’da ismiyle alakalı bir polemik söz konusu.. Büyükşehir Belediyesi, onun ismine karşı, her nedense, alerjik bir tutum sergileme gayreti içerisinde bulunduğu tartışılıyor.. Üzerinden siyasi ve politik bir polemik yaratıcılık var?..

***

Doğrusu!.. İlk anda inanmamıştım.. Mütevazi ve hesapsız bir kimliğe sahip olan Sezai Karakoç’un, belediyenin ilk icraatının isminin değiştirilmesine yönelik gerçekleştirileceğine dair!.. Sonra, kültür festivali broşüründe, isminin  ÇandAmed olarak, ifade edildiğini gördüm!…

***

Hal-i duruma, ne dersiniz bilmem!.? Ben, bir şehir çocuğu ve kentin evladı olarak üzüldüm.. Öyle inanıyorum ki, Diyarbakır ahalisinin de ekseriyeti, aynı duygular içerisinde; “biz ne yapmalarını isterken, onlar neyle meşguller” demişlerdir.. Umarım, ismine karşı gösterilen tavırdan dönerler!..

***

Gerilen isim üzerindeki siyasi tartışma ve polemikleri de, sonlandırılır.. Daha aktif bir şekilde, nice sosyal, kültürel, sanatsal etkinliklerle adı, yaşatılmaya çalışılır!… Kaldı ki, o ismin oraya verilmesi, Diyarbakır’ın görüşü alınarak, icra edildi!…

***

Sadece ve sadece o ismi kayyım verdi diyerek, böylesi bir tavır ortaya koymanın, şehrin böylesi mevzuularla gündem olmasının izahı olamaz! Hiç bir gerekçe de kabul görmez!!.. Olsa da; keskin sirkeden öteye gitmez bir düşüncenin ikmali olur!…

***

Umarız ve umuyorum ki, vefa ağır basar!.. İstediğimiz bu!.. Biri nasıl ki, Diyarbakır’ımızın özüne dair, itici kelam edince karşı dururuz.. Bu mevzuda da, diyoruz ki işlem doğru değil, yanlış.. Ekseriyetin yanlış gördüğü adımdan, dönmek de erdemliliktir.. Bizden tavsiye!

***

Mona Rosa!


Mona Rosa. Siyah güller, ak güller.

Geyve’nin gülleri ve beyaz yatak.

Kanadı kırık kuş merhamet ister.

Ah senin yüzünden kana batacak.

Mona Rosa. Siyah güller, ak güller.

***

Ulur aya karşı kirli çakallar,

Ürkek ürkek bakar tavşanlar dağa.

Mona Rosa bugün bende bir hal var.

Yağmur iri iri düşer toprağa,

Ulur aya karşı kirli çakallar.

***

Açma pencereni perdeleri çek,

Mona Rosa seni görmemeliyim.

Bir bakışın ölmem için yetecek.

Anla Mona Rosa ben bir deliyim.

Açma pencereni perdeleri çek.

 ***

TEBRİKLER AMEDSPOR…

..Ve özlem, bitiyor gibi.. 13 yıldır süre gelen bir hasret.. Nihayet, önümüzdeki hafta, beklenen gün, çatıp bitecek!.. Bitti gibi diyorum!.? Malum, matematiksel” olarak, bu iş, resmileşmeden, kesin bir ifade kullanılmaz, kullanamayız!?..

***

Çünkü burası Türkiye!.? Ve her an herşey olabilir.. Amedspor kendi saha ve seyircisi önünde, Menemen FK’ya yenilecek, Kastamonuspor da deplasmanda, Arnavutköy Belediyespor’u 10’lu skorla mağlup edecek!..  Ki böylesi bir durum, ikmale gelebilir mi?..

***

Doğrusunu isterseniz; ne mümkün?!.. Futbol jargonu ile mucize ötesi bir hal, olabilir?.. Neyse, lafı uzatmaya gerek yok!.. Amedspor artık, şampiyon..  Şehirde, bölgede uzun yılların ardından tarihsel bir özlemle, muhteşem bir sevinç hakim!..

***

Bir kez daha, tebrikler Amedspor.. Emeği geçen, herkesi buradan kutluyor, başarılarının da devamını diliyorum.. Ve diyorum ki, çıkılan yolun sonu l. Lig’den sonra Süper Lig olsun.. Çünkü bu kadim şehir; buna layıktır.. 

***

GÜNÜN SÖZÜ

Kindarlık insanı kör ve sağır eder, hiçbir şey görmez ve duymaz!…