TRAFİK TAM BİR "KEŞ…!"

Ne yazık ki, halk deyimiyle "keş..!" Yani; "keşmekeş.." Bugün, yıllardır, "çözümsüz.." Ve giderek de içinden çıkılmaz bir hal alıyor.. Şehir büyüyor.. Nüfus artıyor.. İmkanlar..

Özellikle; "araç "sayısı, hayli artıyor.. Geçmişteki "çarpık kentleşmenin" bıraktığı travmatik hal…

Yekunuyla, Diyarbakır "trafik" şehir içi ulaşım, toplu taşıma açısından; "imdat" çığlıkları atıyor…

***

Ki her yönetim.. Seçim öncesi, seçim sonrası.. Yerel yönetimler.. Merkezi hükümet üyeleri.. Yaşanan "keş" hale dair; bir dizi "vaat" ve söylem, bazen de "eyleme" dönüşen, çıkışlar yapmaktadırlar.. Yeni yol güzergahları..

Yeni kavşaklar..

Şehrin mevcut "yol ağını" genişletme.. Toplu taşımada; "daha modern.?"  Raylı sistem.. Ya da yer altı, yer üstü; "metro…" Kısacası, "mangal" konulup küller savrulur.. Ama zerre-i miskal, çözüm yok!..

***

Velhasıl kim ne derse desin… Vakıanın mevcudiyetine dair; gerekçe ortaya koyamaz.. İnkar edemez.. hele hele, şehirde "trafik sorunu" yok diyemez. Otopark çıkmazı.. Şehir içi, trafik düzenlemesi… Dahası, trafik kültüründeki arıza-i durum!.. Bir bütün olarak, "enkaz…"

Bildiğim kadarıyla, yıllar önce "yüklü" bir harcamayla, saha araştırması yapıldı.. Şehir trafiği "hangi argümanlar" kullanılarak, çözülebilinir diye.. Rapor ve projeler, rafta mı, çöpte mi, yoksa "kağıt üstü" kaldı bilmem.. Neticede bir "hayır" içermedi…

***

Diyorum ki!.. Hazır, yerel ve merkezi idare "bir çatı" altında, tek elden yönetiliyor.. Yani vali de, Belediye Başkan vekili de, aynı kişi.. Şehrin temel sorunlarından biri olan trafik ve çarpık kentleşmeye, "neşter" vurulsun… Özellikle Yenişehir'in merkez ve Bağlar'ın Yenişehir'le bağlantılı olan bölgelere kafa yorulmalı.. Özellikle, kentsel dönüşümde, "trafik ve yeni yol güzergahları" değerlendirilerek, projelendirilmeli..

***

 

Beri yanda, "ivedilikle" çevre yolları tamamlanmalı.. Çünkü hala, "şehirlerarası" geçiş, şehrin göbeğinden geçmektedir.. Bu da; mevcut trafik tıkanıklığına, kambur oluyor..

***

Biliyorum, diyeceksiniz ki, "uzun vadeli" bir durum bu!.. Doğru… Ama şimdiden kafa yorulmazsa, çözüm üretilmezse Diyarbakır şehir merkezi, bir kaç yıl sonra; "geçit" vermez hale gelir… Sur'a, Yenişehir'e eski Bağlar'a "araç girilmez" levhası asarsınız.. Ya da, "saç-baş yoltan" trafiği sineye çekersiniz…

***

Geçici çözüm derseniz!.. Hep ifade ediyorum, bir kez daha dillendirmek gerekirse!.. Özellikle toplu taşıtların, geçiş güzergahları, yol genişliği, trafik akışının yoğunluğuyla, yeniden bir düzenlemeye gidilmeli… Bazı yollar tek yönlü yapılmalı… Zorunlu istikametler, oluşturulmalı.. Sabah mesaisi ve mesai çıkışlarında; "şehir trafiği" nerede kilitlendiğine bakılmalı.. Kısacası; "Ulaşım Daire Başkanlığı" ivadelikle, tüm bileşenleriyle bu yönde kafa yorucu, mesai yapmalı…

***

Şimdi, şehrin "keş" trafiğini bu ifadelerle yansıtırken.. Bir de; olumlu bazı gelişmelere de göz atalım…

Mesela, "Otogar'ın" girişi...

OTOGAR'A OH BE!...

Yılların, kanayan hadisesiydi.. Kaç yazım oldu.. Kaç kez mevzu edip, manşete taşıdık.. İnanın ki, sayısını, bilemiyorum.. Ama kime dersin?.. Ki, trafik akışının doğasına bile aykırı ve çarpık, bir "Otogara" giriş olmasına rağmen…İşte geçtiğimiz hafta, yerel ve merkezi hükümeti buluşturan isim olan, Hasan Basri Güzeloğlu, "tepkileri" duydu, neşteri tabiri caizse attı…

Proje hazırlandı.,. Ki önümüzdeki günlerde, kazma-kürek işine girişilecek.. "Oh be dedirten" bir hamle… Yani, şehir de, trafik akışı da, kentin "tüm değer ölçülerini" yansıyan, Otogar değerini bulmuş olacak. Anayoldan, giriş-çıkış  yapılacak..

***

YAYA GÜVENLİĞİ…

Gelelim, dün Diyarbakır dahil 81 İl'de eş zamanlı başlatılan kampanyaya!..

"Yaya Güvenliği Nöbetçisiyiz.."

Etkinlikten, yapılan konuşmalardan çok.. Bence hazırlanan afişler meramı anlatmaya yetiyor..

İşte o ifadeler...

“Sen de Bir Yayasın”,

“Hatalı Sürücüye Kırmızı Düdük”,

“Öncelik Yaşayan Adımlar”,

“Bu Yolda Hep Birlikteyiz”,

“Dur Yolda Ben de Varım”,

“Sen Dur Yaşam Durmasın”,

“Dikkatli Geç Yaşamayı Seç”

Ve “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın…”