AK PARTİ VE HEDEP PLANI NE?!..

Diyarbakır’ın özeline ilişkin az sonra stratejik planlarına geleceğim.. Ama önce genel bir seçim havasından, bir kaç kelam edelim.. Atmosfer nasıl diye?.. Solunan hava, tıpkı hal-i hazırda ülkenin yaşadığı doğal mevsimsel hava gibi!..

***

Seyri, hayli soğuk, donuk, yağışlı, karlı, fırtınalı!.. Ve bunların buluşmasıyla oluşan; “sel ve baskınlar.?..” Ki bilaistisna hepsi de trajik şekilde, kendi iç kavgalarından kaynaklı.. Dışarıdan, ya da karşı mahalle endeksli değil..

***

İşte, İyi Parti’nin hal-i perişanlığı!.. Gün kavgasız, skandalsız, ifşasız geçmiyor.. CHP deseniz; kafa kol ilişkileriyle, günah çıkarmalar, üç başlı mahmur misali.. HEDEP ise, bilinmez bir denklem içerisinde, kime yaranırım, kime yaranmam, kimden ne alabilirim?..

***

Küçük partiler ise, “genel seçimlerde olduğu gibi yerel seçimlerde de ne tırtıklarımı” kurguluyorlar.. Onun için de; “bizi de görün bazlı, aba altında sopa göstermeler” icra ediliyor.? Ümit Özdağ’ın ıslak imzalı Kılıçdaroğlu pazarlığı?..

***

AK Parti ve MHP cephesinde sular durgun görülse de, denir ya “durgun sudan korkacaksın?”.. Yüzde 50 artı 1 ve Anayasa Mahkemesi gibi mevzularda hal-i hazırda uzlaşmazlık içerisinde, herhangi her şey olabilir?.. Özellikle de, iller düzeyinde!..

***

Genel bir girizgahtan sonra, Diyarbakır’a gelirsek!.. Hafta sonu, ülke sathında olduğu gibi Diyarbakır’da da temayül yoklaması yapıldı.. Tabi, yoklamadan hemen sonra kulis ve sosyal medya odaklı spekülasyonlar, herkesin malumu?.. “Pazarlama?”…

***

Kim fazla, kim az, kim tercihli, kim tercihsiz!.. Ya da kim teşkilat organizasyonlu.. Bir de Genel Merkez patentli diyen?.. Ki bu hep olmuştur?.. Ancak her seferinde tekzip edilse de, işin özünde hakikat vakiliği yüksek oranlı?..

***

Gelirsek kapalı kapılar ardında, Diyarbakır’a özgü AK Parti’nin planladığı stratejiye!.. Konuşulan ve fikir jimnastiği yapılan planda ana kriterler şöyle.. Bir ittifak olunacak.. İttifakta kim var, derseniz!.. Sıralama noktasında, iddia edilen şu!?..

***

MHP ve BBP öylesine aday gösterecek.. HÜDA PAR, Yeniden Refah, AK Parti, ittifak kuracak.. Çınar ve Çüngüş ittifakın üyelerine, diğer ilçeler de, Ak Parti’ye.. Büyükşehir’de ise Cumhur’un ortak paydada buluştuğu bir Meclis Üyeliği aritmetiğiyle; tarafları buluşturacak isimde karar kılınacak..

***

Hal-i hazırda isimleri zikredilenler arasında, Milletvekili Mehmet Galip Ensarioğlu, uygun görülen isim.. Aday adayı başvurusunda bulunan Halis Bilden’in yanısıra, Mehdi Eker ve bazı eski siyasilerin de adları geçse de; Ensarioğlu karşı mahalleden de alacakları olacağı hesabıyla ağırlıkta..

***

Ki, 30 Mart 2014’teki yerel seçimlerde, AK Parti tarihinin en yüksek oyunu onunla almıştı.. Rakip Gültan Kışanak idi..Karşısında ise M. Galip Ensarioğlu vardı?.. Kışanak yüzde 55 almış, Ensarioğlu yüzde 35.. Hüda Par yüzde 4.62.. O dönemde, çözüm sürecinin artısı vardı, ama AK Parti’de de iç hesaplaşma ağırlıktaydı.. Zıtlar hanesi oluşmasaydı; değişim olabilirdi?.. Mevcut hal böyle..

***

Gelirsek, İl Teşkilatındaki kulislere!.. Malum, İki Başkan Yardımcısı “Aday adaylığı” noktasında, istifa etti.. Değişenler de var.. Dün gelen bilgilere göre, İl Başkanı M. Raşit Ocak, yönetimde değişikliğe gidecek.. Mevcutlar istifa edecek, teşkilatın genel yapısına özgü yeni bir solukla, yenileme yapacak..

***

Naçizane tavsiyem ki kendisi de SKM’da görev almış biri.. Mahalli seçimlerde bu oluşuma büyük önem vermesi gerekir.. Ki bu birim, seçimin denir ya katılım omurgasını, buluşmasını”sağlayan birim.. Küskünler karnesi içermemeli..

***

Peki HEDEP’te yerel seçime dair, esen rüzgarın ölçüsü nedir?..  Parti bir süredir, Genel seçimlerin özeleştirisi, genel tepkiler ve sahadaki nabzın, sonuçlarını irdeleyip, değerlendiriyor.. Çıkarılan dersler noktasına baktığımızda!.. Özellikle seçmen ve aday uzlaşısında, kent uzlaşısı öne çıkarılmış görünüyor..

***

Yani, oldu, bitti maşallah dönemi artık olmayacak. Ön seçim olacak.. Başkan ve Eşbaşkan statüsü de, aynı titizlik içerecek?.. Kayyım’a tatılmama adına, davalar ve yargıtay aşamaları pür dikkat edilecek.. Doğu ve Güneydoğu’da ana strateji bu minvalde, Batı illerinde ise ittifak odaklı, mücadele olacak…

***

Gelirsek Diyarbakır’a!..  HEDEP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki’ye göre..Adaylar ön seçimle belirlenecek.. Kendilerinin ifadesiyle; kent uzlaşısı karar verecek.. İlçe Belediyeleri kadar, Büyükşehir için de!.. Parti üyesi kadar, üye olmayan da; oy kulanacak. Ki bu sınırlama salt Belediye Başkan adayları için olmayacak..

***

Belediye Meclis üyeleri için de geçerli.. Eğer ki kent uzlaşmasında yüzde 50’yi aşan biri çıkmaz ise; ikinci tura da gidilebilecek.. Bu sürecin startı da dün itibariyle aday başvuruları açısından verildi.. 8 Aralık’ta son gün, aday adayı başvurusu için.. Ön seçim ise, Aralığın sonuna doğru olacak?.. Yetişir mi, bakacağız..

***

Kulis bilgilerine göre; konuşulan üç isim var Diyarbakır için!.. Büyükşehir Belediye Başkanlığı için, Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş..  ikinci isim, Nimetullah Erdoğmuş.. Diğer bir isim ise, Milletvekili Seçimlerinde çok tartışma konusu olan ve kendisinin listenin son sıralarına alındığı için tepki gösterilen Emin Aktar..

***

Velhasıl!.. Mevcut durumun, fikri beyanı bu minvalde.. Bakalım zaman neyi gösterir; onu göreceğiz. Ancak şu biliniyor ki; bu seçimler çok şeye gebe!.. Özellikle de, Türkiye’nin ikinci yüz yılına ilişkin belirlenecek rota açısından!.. Hem muhalefet hem de iktidar açısından stratejiler doğru temeller üzerinde icra edilmezse; kayıp çok olur.. Ama sahih temeller olursa; kazanan Türkiye olur!…

***

GÜNÜN SÖZÜ

Rasyonaliteden ayrılmayıp bir mefkure uğruna çalışanların emekleri zayi olmamalı!.