AZICIK İNSANİ DUYGU?…

Futbol’un saha ruhundan anlamam!.. Pek de hevesli değilim.. Ama sosyal ve siyasal otorite yapılarından, fena çaktığımı söyleyebilirim?!.. Yönetimler ve taraftarlar yer ve zaman gelişiminde çok aksiyonel siyasi hamlelerde bulundukları gerçeğiyle, dikkatimi çekiyor!.. Özellikle, üç büyükler ki biz Diyarbakır olarak kendimizi de ekleyerek; Gazze’deki İsrail’in soykırımına karşı bir fransız takılmanın, yol tercihindeyiz?. Nedendir acaba?..

***

Bakıyorum, dünyanın bir çok ülkesinde resmi ve gayri resmi müsabakalarında, tribünler yaşananlara duyarsız değiller.. İşte Real Sociedad, Celtic!.. Takımların taraftarları, Gazze’deki soykırımı kreatif şekilde, protesto ediyor.. Ve bu eylemleriyle dünyanın dikkatlerini Ortadoğu’yu kan gölüne çeviren siyonist İsrail’in vahşiliğine, barbarlığına çeviriyor!… Ki bu duyarlılık, yer küresinde insani hassasiyeti domine ediyor!..

***

Kaldı ki, bu duyarlılığı geliştiren takımlar da, taraftarlar da bir teki dahi, Ortadoğu coğrafyasında yer almadığı gibi, İsrail’in Arz-ı Mevud diye gördüğü coğrafyada değiller.. Ama Türkiye var.. Ama İslam coğrafyasının, ekseriyeti var.. Ancak, Türkiye dahil bu ülkelerin kelli, felli, anlı, şanlı ne kulüplerinden ne de taraftarlarından bir ses yok!.. Türkiye hariç, ülkelerinin soykırıma rıza gösterici tavırlarıyla takınıyorlar!..

***

Çarşı nerde, ultrAslan nerde, Genç Fenerbahçeliler nerde?. Gurbetçiler.. Mavi Şimşekler nerde?.. Peki ya Diyarbakırımızdaki, taraftar grupları.. Diyarbekirspor.. Amedspor.. Hatta Diyarbakır’daki diğer spor kulüpleri.. Sahi; ne alemdeler?.. Neden, İsrail’e telin, Gazze için de yanınızdayız demiyor veya demiyoruz!.. Diyorlarsa da haberimiz mi yok?.. Tezahüratlarda İsrail’i kınamak çok mu zor?. Farklı bir siyasi mülahaza gelişince söz söyleyen çok olur, ne hikmetse burda duraksıyoruz!?

***

Düşünüyorum!.. Eğer ki, böylesi insani bir hassasiyeti ortaya koymuş olsa idik; inanın ki kan üzerinde siyaset yapan bir çok anlayışı, yok etmiş olurduk!.. Üzerinden buldozer gibi geçip, ezerdik.. Ama yok!.. Etmediğimiz için de; kan akıyor, gözyaşı dökülüyor ve de insanlık soykırıma uğruyor.. Vampirler de, cirit atmaya devam ediyorlar!.. Yanlarındaki, leş kargalarıyla birlikte!…

***

İşte bizim bu duyarsızlığımızı, sessiz ve pısırık takınmamızı, Antalyaspor'un İsrailli futbolcusu Sagiv Jehezkel'in attığı golün ardından koluna yazdığı İsrail'in katliamlarını destekleyen yazısıyla,  yüzümüze inen bir sile yaptı?.. Aziz milletin adeta yüreğine, hançer saplayarak!.. Ve bize bu görüntüyü, yayıncı kuruluş gözümüze gözümüze sokarak yaşattı!..

***

Sormak gerekmez mi!?.. Ey yayıncı kuruluş, karşılaşma canlı yayın dahi olsa, sizin bir kaç saniyelik avantajla o görüntüye, o golün ve Siyonist Jehezkel’in elindeki yazıyı, karartabilir, mozaikleştirebilirdiniz?.. Niye müdahale edilmedi? Niye sindire sindire yedirdiniz, ülke insanına?.. Hem de gün ışığında, gündüz gözüyle!?..

***

Ya taraftarlar!.. Ne yüksek dozajlı bir tepki ve tezahürat.. Tık yok.. Yayıncı kuruluş, Antalyaspor ve tabi ki pervasız siyonist Jehezkel’e.. Garip olan şu ki, TFF’nin önceki hafta aldığı sahaya siyah bantla çıkılması yönündeki karara, uymamışlar İsrailli futbolcular.. Ne Sagiy Jehezkel ne de Ramiz Safuri Gaziantep deplasman maçına çıkmamışlar!?..

***

Antalyaspor yönetimi ne yapmış?. Hocaları bay Nuri Şahin ne tepki vermiş?!.. Hiçbir şey olmamış gibi tavır takınmışlar.. Hatta “onlar bizim çocuklarımız, Antalyaspor'u çok seviyorlar, biz de onları seviyoruz” deyip, sırtlarını sıvazlamışlar!.. İçimizdeki, irlandalılar gibi..  Jehezkel gözaltına alındı ifadesi sonrası serbest bırakıldı, önceki akşam da, Türkiye’den sınır dışı edildi!..

***

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya bunu duyurdu?.. " Antalyaspor'un İsrailli futbolcusu Sagiv Jehezkel, ülkemizden ayrılmıştır.. "  Riyad skandalının ana aktörlerinden TFF’nin yapması gerekirken, yapmamış.. TFF kendi kararını protesto ettiğine muttali olduğu anda, Jehezkel’i sınırdışı etmesi gerektiği gibi, Ramzi Safuri’ye de defol git demeliydi?.. Dün sabah haber aldım, iki futbolcu da, Antalyaspor kulübü de disiplin kuruluna sevk edilmiş?!.. Ne dersin günaydın demekten başka!…

***

Gel gelelim; Başakşehir Futbol Kulübüne.. Onlar da, sosyal medya hesabından Sagiv Jehezkel ile senkronize bir şekilde Gazze'deki çocukların katledilmesine destek veren Eden Karzev adlı İsrailli futbolcusuna neden; sükut kesilmiş.. Hiç bir işlem yapmıyor.. Başakşehir de; derhal ona ülkemizi terk et, demesi gerekmez mi?…

***

Elbette gerekli!.. Kaldı ki, Karzev bu paylaşımından dolayı, gözaltına alındı, polise ifade verdi.. Akşam da serbest bırakıldı.. Önemli olan, Başakşehir’in tavrı.. “Bakalım insanlık adına yazıklar olsuna mı razı kalacak, yoksa gereğini yerine mi getirecek?..” Ülke insanı olarak, bilinmez denklem gibiyiz.. Çöz çözebilirsen..

***

 

Avrupa’daki herhangi bir ülkede!.. Fransa mı, İngiltere mi, Almanya mı, ya da başka bir ülke mi?. Her nerede olursa olsun; müslüman bir futbolcu, bırakın gol atmayı, maç sonunda kolunda yazılı bir ifadeyle; İsrail’i kınıyorum, telin ediyorum. Yetmedi mi, çoluk, çocuk, bebek, kadın öldürmen?.. Gazze’yi yerle bir ettin, insanları soy kırımdan geçirdin dese!.. Hal-i durumu sizce, ne olur?..   Neyse; biz Diyarbakırımızdaki takımlarımıza ve trübünlerimize çağrımız; İsrail’e lanet, Gazze'ye insanlık diye haykıralım!..

***

GÜNÜN SÖZÜ

Ar etmesi gereken, utanç duygusunu kaybedendir!…