FAVORİLERİN ADAY VİRAJI…

Yarışacak adaylar noktasında, son viraja girildi gibi!.. Önümüzdeki hafta sonu Diyarbakır’ın özelinde, favori iki parti olan AK Parti ve DEM için adaylar kesinlik kazanacak… DEM ön seçim sonuçlarıyla, duyuracak.. AK Parti ise, son 55 İl’le birlikte, Diyarbakır’ın Büyükşehir Belediye Başkan adayını açıklayacak?.. Ve böylece; sahadaki yarış startını almış olacak?..

***

AK PARTİ.. Malum, il ve ilçeler düzeyinde, 200’e yakın aday adayı başvurusu oldu.. Başvuru sonrasında temayül ve mülakat süreçleri başladı.. O da, geçtiğimiz hafta bitti.. Saha araştırması deseniz, yapıldı.. İstihbari bilgi alımı da dahil, “elek altı ve elek üstü” netleşti diyebiliriz..

***

Kesin olmamakla birlikte, ilçeler düzeyinde, kimi isimler üzerinde mutabakat sağlanmış gibi!?. Ama kimi isimler de, Büyükşehir Belediye adayına endekslendirildi!.. O ne derse o olur kabilinde?.. Partinin mevcutlarından devam diyecekler belediye başkanları olabilir mi?.. Var deniliyor..

***

Kulis bilgisi.. Kesin değil.. Ancak parti içerisinde konuşulup tartışılıyor.. Merkez ilçe Belediyelerinden bir kayyım aday gösterilebilme düşüncesi var.. Elbette gösterilebilir?. Ama netice itibariyle, sandık sonuçlarında değişim yaratır mı, işte orası çok ama çok sorgulanıp, irdelenecek nokta!..

***

Bu arada, büyükşehir ve ilçe belediyelerinin meclis üyelikleri de temsiliyet kabiliyeti yönünde, önemli.. Adaylar açısından, sık dokunulacağı söyleniyor.. Geçmişteki gibi, el kaldır el indir değil; soran, soruşturan, sorgulayan konuşabilenlerden ehil ve liyakat ölçüsüyle, isimlerin belirlenmesi isteniliyor..

***

Tabi kulis bilgilerinde, bunu kapital düzeyde aşmak isteyenlerin olduğu da tartışılıyor.. Hatta ithamlarda bulunanlar var.. Ne kadar gerçekçi ne kadar spekülatif o meçhul.. Ama, ateş olmayan yerden de duman çıkmaz sözünü de unutmamak lazım!.. Onun için de, AK Parti bu kulvarda, tavizsiz olmalı!..

***

İl Teşkilatı, Kadın ve Gençlik kolları, ilçe teşkilatlarında yenileme, değişim ve görev dağılımı tamamlandı!.. Rakiplerden daha çok, seçmene odaklı teşkilat tam saha preste.. İl Başkanı Raşit Ocak’ın farklı bir siyasi kültürü var.. Ahde vefaya önem veriyor.. Ziyaretlerde bunu görüyoruz…

***

Hafta içi yönetimle bizi ziyarete geldi.. Çalışan Gazeteciler gününe münhasır.. Sohbet ettik.. Polemiklerden ırak duran, ama lafını esirgemeyen, parti politikası ve stratejisinden sapmayan, yerel dinamik ve ilişkileri önceleyen bir profil çizdi.. Sorumluluktan kaçmayan, Aracı değil, birebir istişareyi görüşmeyi ve sorgulamayı isteyen biri!!..

***

DEM’DE DURUM NASIL..

DEM’deki stratejisi genelde kazan kazan ama bölgede, geçmişten dersler çıkarma gayretiyle, aday belirlemeye çalışıyor.? Ki hafta sonu, kent uzlaşı ismiyle kısm-i bir ön seçim, yapılacak.. Bu minvalde, delegeler, Odalar, STK’lar ve parti tabanına çağrı yapılıyor; “siz de tercihte oy kullanın” diye!..

***

Aday sayısı yüksek!?. Büyükşehir ve ilçe belediyeleri için.. Tercihler çok.. Verilere göre; 200-250 civarında.. İlk başvurularda rakam daha bir yüksekti.. Ancak bazı adayların devam eden davaları, GBT’leri gibi durumların hasıl olması münasebetiyle, aday adaylıkları kabul edilmedi?!..

***

Bugün ve yarın ön seçim yapılacak.. Bu kararın alınmasındaki ana etken de, 2019 seçimleri ile 14-28 Mayıs tarihlerinde, belirlenen adaylara karşı, seçmenden gelen tepkiler, parti oylarındaki düşüş, kayyım’a sebebiyet veren aday belirlemedeki zaafiyetlerin, tekerrür etmemesi!…

***

Yani oldu bitti, biz gösterdik, siz de oy verin anlayışı olmayacak!.. Parti tabanı istedi, biz de aday gösterdik, sandıktan çıkan sonuçtan herkes sorumlu?.. Demokratik, modern ve çağdaş temsiliyet açısından, olması gereken de bu!.. Yoksa birilerinin talimatıyla denir ya, bir yere kadar, sonrası itici!…

***

HÜDA PAR.. DEM ve AK Parti’nin tabanından mevcut ortaya koyduğu siyasi aktiviteleriyle, oy alabilecek tek parti konumunda diyebilirim!.. Son dönemlerdeki cesur kararlar ve çıkışların, oy tercihlerinde değişiklik yarattığını söylemek, gerekir!?.

***

Kendi öz tabanlarıyla sınırlı kalmak istemiyorlar.. Parti Genel Başkanı Zekeriya Yazıcıoğlu’nun beyanları da, bu minvalde.. Meclis’teki varlıkları, kürsü konuşmaları, teklifleri, aparat değil kendi varlıklarını ortaya koymayı gösteriyor..

***

Tabi salt Kürt seçmene odaklı değiller.. İslami hassasiyeti olan; herkese ulaşmayı ve yol yürümeyi hedefliyorlar.. Partiye gelen eleştirilere verilen yanıtlarda da görüyoruz ki; marjinal bir takıntı yok!..

Nitekim, Parti yönetimi karar aldı, “ Üç Büyükşehir Belediyesinin” dışında, kendi adaylarıyla ve parti logosuyla, seçime girecekler?.. İstanbul, İzmir ve Ankara.. Buralarda Cumhur İttifakına meyil edecekler..

***

Diyarbakır özelindeki, siyasi tavra bakarsak!.. Sürpriz bir gelişme oldu?.. Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı olarak, Mersin Milletvekili Faruk Dinç’te karar kalındı? Ki, Bismil’e Ali Bilmez.. Eğil için de, Ali Durgunsu.. Çüngüş ve Çınar için de, deniliyor ki AK Parti’yle ittifak pazarlığı var..

***

Bir sonuca erilir mi; onu önümüzdeki hafta sonu göreceğiz!.. Onların adayları mı, yoksa, belediye meclis üyelikleriyle sonuçlanacak mı?.? Tabi şu kriter de ittifak masasında yok değil, Büyükşehir adayı Dinç’in finişe yakın zaman içerisinde, ittifak lehine çekiliyoruz!? Bu minvaldeki söz kimseye şaşırtıcı gelmesin?..

***

DEVA ne yapıyor derseniz!.. Adayı Prof. Dr. Cenap Ekinci.. Kent genelindeki seçim havasını estirmede, hal-i hazırda sahada görünen tek kişi!.. Erken kalkan, erken yol alır sözü vaki ise de, kimi zaman “yorulur” deriz de!.. Dün Partinin Genel Başkanı Ali Babacan, Diyarbakır’daydı..

***

Gelmeden önce attığı bir mesaj çok konuşuldu!.. Mesajının son cümlesi, yarı türkçe yarı Kürtçe; “Diyarbakır sokaklarında em’e hev bibinin..” Diyarbakır seçmeninde etkisi ne olur, o bilinmez!.. Ama yaptığı konuşmanın genel itibariyle, iktidar karşıtlığı üzerinde olması kadar şu sözü önemliydi; “Bu ülkenin yarınları, ayırımcılıkla, kutuplaşmayla kazanılamaz!..”

***

DEVA ilçeler düzeyindeki adayları ise; Eğil’e Zeynel Bekil, Ergani’ye Süleyman Efe, Kayapınar’a Hebun Aytekin..

***

Netice itibariyle, önümüzdeki bir kaç gün, Diyarbakır’a dair favori iki parti olan AK Parti ile DEM için, kritik ve hareketli, yoğunluğu yüksek bir zaman dilimi olacak.. Hayırlısı deyip, açıklanacak günü bekleyelim!.. Ama kent milliyetçiliği noktasında naçizane fikrim; “Diyarbakır’a kazanımlar sağlayacak, adaylar olsun” isimler önemli değil, “ehil ve liyakat” ölçüleri önemli!… Sizce!…

***

GÜNÜN SÖZÜ..

Sokağımın havasını soluyan, tozunu yutan olsun, gerisi teferruattır…