HİÇ AMA HİÇ ŞAŞIRMADIM?

Dostlar ve okurlar, duydun mu diye sordu?.. Şu TİP Milletvekili Sera Kadıgil’in “andımızın yasaklanmasıyla” alakalı hezeyanlarını.. Bütçe görüşmeleri sırasında, meclis komisyonunda söz almış.. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e yükleme yapmış.. Andın kaldırılmasındaki rolünden ötürü, suçlamada bulunmuş…

***

Kadıgil, Tekin’in kabahatler karnesini kendi zaviyesinde sıralarken, şu sözlerle de okullarda okunması kaldırılan antla alakalı, fikri izahta bulunmuş… Tekin’in müsteşarlık dönemine atıfta bulunarak, şöyle diyor hanımefendi..

***

“..Derin de bir müsteşarlık dönemi var şu anda bakanlık koltuğunda oturan sayın Yusuf Tekin’in.. O yüzden oraya bir göz atmak gerekir. 2013 senesinde sayın Yusuf Tekin Mili Eğitim müsteşarı olarak görevlendiriliyor ve aynı sene tesadüf ‘Andımız’ kaldırılıyor…” 

***

Hal-i duruma şaşırdınız mı bilmem?.. Ki ben yazı başlığımda ifade ettim; “hiç ama hiç şaşırmadım?”.. Hele ki, yüz binlerce Kürt ve Alevi’nin oylarıyla HDP/YSP’nin listesinden meclise kapağı atan, sosyalist enternasyonalist olma hayalini yaşayan Kadıgil’in ırkçı, şoven ve Kemalist ant metnini savunan olarak, karşımıza çıkması!..

***

Ne diyeceksin?.. Şaşırması, hayıflanması gereken, onu binlerce Kürt’ün oyuyla seçtiren, seçilmesine vesile olan, meclise taşıyan anlayış olmalıdır.. Hep derim.. Biz Kürtler kendimize özümüz olmadığımız müddetçe, sol, sosyalist, enternasyonalist fikriyatın biat edildiği sürece, celladına aşık olma haliyle, hep kaybeden, kaybedilen, aldatılan olacaktır?!

***

Oysa ki!.. Irkçı, şoven, şirke meyil eden kelimelerin, cümlelerin, ifadelerin yer aldığı ant metninin kaldırılmasında, eğer ki Tekin’in bir çabası, rolü, ilişkisi var olmuşsa, var ise; onu alkışlamak, tebrik etmek, helal olsun demek gerekmez mi?..

***

Kadıgil değil, ama bu ülkenin ekseriyeti, ırkçılığı ayakları altına alan anlayışa sahip her fert, Tekin’in Eğitim Bakanı olarak ismi, ant metninin yazarı olan istiklal mahkemesi savcısı Reşit Galip gibi tarihin kabahatler ve cürümler sayfasında değil, tarihin en temiz, en pak, en şerefli ve haysiyetli sayfalarında görüp, zikredilecektir.

***

DİYARBAKIR’DA YAŞAM SÜRESİ?

TÜİK'in 2023 yılında açıkladığı verilere göre Türkiye’de ortalama yaşam süresi 78,3 oldu. Kadınların erkeklerden ortalama 5,5 yıl daha fazla yaşadığı görülürken ortalama yaşam süreleri ise 81,1 olarak belirlendi.

Erkeklerde ortalama yaşam süresi ise 75,6 yıl oldu. Diyarbakır’da yaşam süresi nedir? TÜİK’e göre.. Kadınlarda ortalama yaşam süresi; 81,5…  Erkeklerde ortalama yaşam süresi; 75,5.. Ortalama: 78,5. Ne dersiniz, sizce veriler gerçek mi?..

***

Peki, “mutlu şehirler” sıralamasında Diyarbakır ne alemde? Maalesef, en mutsuz şehir..

TÜİK’e göre.. Yüzde, 24,75’le 81 il içerisinde en mutsuz şehir… Olmaz mı?.

***

KULİS BİLGİSİ..

Partilerde aday arayışı, hız kazandı.. Başvurular da devam ediyor.. Hafta sonu, başvurulara ilişkin tanınan süre bitiyor.. Peki, Diyarbakır’daki hal-i durum nedir?.. İlçeler düzeyinde başvurular hareketli.. Lakin herkesin pür dikkat kesildiği AK Parti ve HEDEP/HDP/YSK’da, derin bir siyaset söz konusu..

***

Somut ve net bir isim yok!.. Ne parti kurmaylarından, ne de iç alemden sızan bilgi?.. Kulis bilgilerine göre.. Ki kesin değil.. AK Parti için konuşulan iki isim var..  Ağırlıklı olarak, Milletvekili Mehmet Galip Ensarioğlu.. Diğer isim ise, Büyükşehir Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi..

***

HEDEP’te ise, eski vekil!.. Bir dönem Diyarbakır İl Müftülüğü görevini yürüten, Nimetullah Erdoğmuş.. Onun adı çok zikredilen.? Tabi başka isimler de yok değil.. Önümüzdeki hafta, vaziyet ete kemiğe bürünür..

Burada, Diyarbakır’a özel, yerel ittifak görüşme trafiğinin de, kapalı kapılar ardında yürütüldüğünü, not düşmek istiyorum.. Sağ ve muhafazakar partiler yönünde!?. Şimdilik bu kadar diyelim..

***

İYİ PARTİ’DE YAŞANANLAR?

Hiç de iyi şeyler olmuyor, yaşanmıyor?… Tam bir cadı kazanına dönmüş durumda.. İstifalar mı dersiniz, tehditler mi dersiniz, bel altı ithamlar mı, yolsuzluk, usulsüzlük, para kaçırma gibi, haller!.. Bila istisna havada uçuşuyor.. Milletvekili sıralamasının “kapital karşılığında” yapılıyor, olması yönündeki ifşa.. Yani yekün şekilde, mide bulandırıcı bir hal var.. 

***

Ne diyor siyasetin mihenk taşı ve duayeni M. Salim Ensarioğlu!.. Partinin İstanbul Milletvekili.. Biz Diyarbakırlıların da hemşehrisi. Bir önceki yazımda, “partideki mide bulandırıcı” hallere gösterdiği “rahatsız edici hadiseler yaşanıyor” beyanını aktarmıştım!.. Ki bu beyanı da, Partiden istifa edenler kervanına katılması, eli kulağında!..

***

Kulis bilgilerine göre istifası hafta sonuna kadar gerçekleşebilir.. Tabi, Akşener’in kendisiyle yoğun bir görüşme trafiği içerisine girerek, ikna etmeye çalıştığı da konuşuluyor.. Bekleyip görelim.. Ama İyi Parti’de hiç ama hiç de “iyi işler, iyi haller, iyi bir siyaset icra” edilmiyor, yaşanmıyor?!.. Gidişat arınma değil, dağılmayı gösteriyor..

***

GÜNÜN SÖZÜ

Yanlışı gören kişi, eğer ki o yanlışı düzeltme gayretine girmiyorsa, yapan kadar suçludur?