ZİRVE BİR TIK ÖTESİ!

Malum, iki gün önce gözler Riyad’da idi.. İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirve toplantısı vardı.. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bulunuyordu.. Zirvenin tek gündem maddesi; İsrail-Filistin meselesi!..

***

Peki, istenilen sonuç alındı mı?!.. Ya da zirvenin ciddiyetine binaen bir netice hasıl oldu mu?.. Doğrusu, temenniden öteye gitmedi.. Hep ifade ederiz, “oturdular, konuştular ve gittiler?”.. Ancak bu kez “zırva bir zirve sonuç bildirgesi” oldu-olmadı çizgisinde kaldı.. Denir ya bir tık kalmıştı?.

***

Ki o tık da, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye’nin bildirgeye düşürdüğü not oldu diyebiliriz?.. Şöyle ki, ilk kez ortak bir metne imza atıldı ve yine ilk kez bir ortak metinde kınamanın ötesinde eylem planı içeren tanımlar ve yol haritasına yer verildi.. İşte bu “eylem planı” Türkiye notu.. Ortak metinden bazı başlıklar..

***

* Filistinlilerin evlerine, tarlalarına el koyan İsrailliler için 'yerleşimci' yerine 'terörist' ifadesi kullanıldı.

* Bu 'yerleşimci' örgütlerinin uluslararası terörizm listelerine alınması çağrısı yapıldı.

* İsrail'in sivillere saldırısı ve göçe zorlaması 'savaş suçu' olarak tanımlandı.

* İsrail yetkililerinin 'tehdit' olarak ima ettiği nükleer silahlarının araştırılması dünya gündemine getirildi.

***

* İsrail'in savaş suçlarının araştırılması için Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne çağrıda bulunuldu.

* Ancak bununla yetinilmedi, delillerin toplanması, raporlanması için mekanizma ve takvim oluşturuldu.

* Ayrıca, insanlığa karşı suç anlamına gelen tüm eylemlerin dünya halklarına duyurulması için sosyal medya birimi kurulması kararı alındı.

* İnsani yardım için İsrail ablukasının 'kırılması' gibi bir eylemsel ifade kullanıldı.

***

Alınan bilgilere göre birçok madde, Türkiye'nin önerisi olarak bildiriye girdi. Erdoğan'ın, bazı ülkelerin 'bunların bir kısmı yapılmazsa neden yazıyoruz'  beyanlarına, "Yazalım ki yapılması için zemin olsun. Bir şey yapmak isteyen bir ülke olursa, bu metin referans noktası olsun" karşılığını vererek, metinde kabul ettirdi…

***

Ki metini bir bütün olarak okuduğunuzda şunu anlıyorsunuz?!.. İfade var, teyit var, vurgu var.. Şunlar yapılmalı, bunlan edilmeli.. Telin ve kınama da, var. Bir önemli nokta ise, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 27 Ekim kararına da atıf var.. Yani, memnuniyet hasıl!!! Ki bu da, Arap ülkeleri açısından bizleri şaşırtmadı?.. Keşke şaşırtsaydılar ve keşke o bir tıkla kalınmasaydı.!

***

İşin özüne gelirsek!.? Çok da detayına girmeye gerek yok.. Vaki olan şu ki, Türkiye ve Katar dışında, Arap ülkeleri semirmiş gövdeleriyle, “zamanın akışını” durdurmak istiyorlar.. Bu akış, İsrail açısından memnuniyet verici..

***

Hele ki, 27 maddenin içeriği.. Ne diyor bu madde;  "Filistin Kurtuluş Örgütü'nün, Filistin halkının tek meşru temsilcisi olduğuna vurgu yaparak, tüm Filistinli grup ve güçlere FKÖ çatısı altında toplanma ve FKÖ'nün liderliğindeki ulusal ortaklık çerçevesindeki sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yapar."

***

İşte bu madde şunu gösteriyor!.. Şu anki mevcut Abbas yönetimindeki Filistin hükümetinin iktidarda kalmasını sağlamak.. Çünkü, Abbas ne Gazze’nin derdinde, ne de Filistin’in devlet olmaya dair, güç kazanımı elde etmesinde?..

***

Hamas’ın çıkışının Gazze’deki savunmaya geçişinin özünde de aslında, Abbas yönetiminin zaafiyetindendir!. Görünen şu ki, ABD ve İsrail, Arap ülkelerinin ekseriyeti Abbas için iktidar devşirme gayretinde bulunursa bulunsun, Filistin ahalisi onu yolcu edecek..

***

Bir de, 29 Madde var.. Ki bu madde, “oturdular, konuştular ve gittiler” sözünün özünü ortaya koyuyor.. Yani zırvalama evresi.. Neymiş; “Uluslararası Barış Konferansı" yapılsın.. Acil toplanmak gerekiyormuş... Bu çağrı ile sanıyorlar ki ateşkes sağlanacak, akan kan duracak?!..

***

İsrail’in giriştiği soykırımda öldürülen bebeklerin, çocukların, sivillerin ne kendileri ne de iradelerinin katılmadığı bir konferanstan, nasıl bir barış çıkar.. Ne diyordu bilgi adam; “lanet olsun böylesi düzene, devlet olmak çok zor?.” İsrail, ABD ve Arap Dünyası’nın semirmiş ülke liderleri ile batıla biat eden Batı ülkeleridir yer küresini kan gölüne çeviren!…

***

Netice itibariyle, Türkiye ve Katar’ın ortaya koyduğu irade ve tavır ve düşüncenin dışında, zirveye katılan diğer ülkelerin ana gayeleri zaman akışını durdurmak!.. Ki olmayacak bir şey.. Gazze için, açılan kapı insani mola denilen, 4 saatlik dar kapı!?.. O kapı da, sivillerin topraklarını terk etme adına denilse de; İsrail’in Fosfor bombalarının depolanması içindir…

 

 ÖZEL’İN NAMUS ŞEREF SÖZÜ!…

Özgür Özel.. CHP’nin Genel başkanı.. Kongrede şöyle haykırmıştı yerel seçimlerde aday belirlemeye dair.. “Eğer ki, Genel Başkan olursam 3 hafta sonra buradasınız. Tüzüğü değiştiriyorum. Söz veriyorum. Hepinize ekranlar önünde namus ve şeref sözü. 'Ön seçimin' teminatı bir genel başkan olacağım..”

***

Peki şimdi ne diyor; şeref ve namus sözüyle vaatte bulunan Özgür Özel.. Diyor ki; “Ön seçim konusunda terminolojik bir fark var. Ön seçim yaparsak adayı belirledikten sonra 54 gün kalıyor. Fotoğraf çektirmesi, araç giydirmesi 45 günlük bir kampanya. Örgütümüzün tecrübeleri, ön seçim demeyelim sonucuna uyulacak temayül yok."

***

Ne demek bu!.. CHP’de ön seçim olmayacak.. Delegelerin iradesine gerek yok!.. Tüzük değişikliğine de şimdilik gerek yok.. Vaziyet köprüyü geçene kadar mı?.. İhanet hançeriyle mütekait olan Kemal, Özel’e bu hatırlatmada bulunur mu?..

***

'Söz veriyorum', 'şeref ve namus sözü veriyorum' diyorsan.. O sözü tutarsın.. Ben hep tuttum.. Demek ki genel başkan değişse de bazı şeyler değişmiyor!?..

***

Ha bir de, gölge kabine oluşturulmuş.. Muhalefetin kabinesi.. Birebir hükümetin “bakanlarını mercek altında tutacaklar?”..  Yakın markaj.. Bir dönem, Baykal’da denedi; ama dikiş tutturamadı?.. İngiliz modeli.. Lakin bize her mevzuda olduğu gibi bu mevzuda da uymadı?!..

***

Neyse, sistem devrede.. Kim gözleyecek belli.. Yeni kadro iş başında.. Burada hepsi de, Genel Başkan Yardımcısı.. Neyse;  bakalım belki AK Parti de gölge kabineye, gölge kabine oluşturur?.. Çok yönlü bir denetim mekanizmasının oluşması elbette ki, ahalinin ali menfaatinedir.. Tabi becerebilirlerse!?.. Sizce..

***

GÜNÜN SÖZÜ

Yükün dürüstlükse belki gücün düşer ama bilesin ki başın düşmez…