STAD VE DİYARBAKIRSPOR

‘UEFA Kupası Finali 30 bin kişilik Diyarbakır Mezopotamya Stadı’nda yapılacak.’
‘Süper Lig Şampiyonu ile Türkiye Kupası Şampiyonu,Süper Kupa’yı müzelerine götürmek için bu gece Diyarbakır Mezopotamya Stadı’nda karşı karşıya gelecek .’
‘Türkiye Kupası bu gece Diyarbakır Mezopotamya Stadı’nda sahibini bulacak.’
Bu başlıklarla çıkan gazete haberlerini okuduğunuzda müthiş bir heyecan duymaz mısınız?. Peki ‘Diyarbakırspor şampiyonluğunu ilan etmek için Diyarbakır Mezopotamya Stadı’na çıkıyor’ veya ‘Avrupa Kupaları’na yürüyen Diyarbakırspor,30 bin kişilik muhteşem taraftarının desteğiyle Diyarbakır Mezopotamya Stadı’nda Avrupa vizesi arıyor’ manşetlerini okuduğunuzda heyecan katsayınız yükselmez mi?. Daha da ileriye gidecek olursak ‘Diyarbakırspor, rakiplerin kabüsü olan Diyarbakır Mezopotamya Stadı’nda rakip tanımıyor’ şeklinde haberler çıktığı zaman bundan gurur duymaz mısınız?. Elbette herkes bundan gurur duyacak. İşte bu stad yıllardır hepimizin hayallerini süslüyor. ‘Bir çok şehre dev statlar yapılırken biz niye unutulduk?’ diye sitem ederdik. Sadece ben bu konuyu defalarca Tarım Bakanı Mehdi Eker, milletvekilleri,milletvekili adayları,belediye başkanları ve parti teşkilatlarıyla tartışmışımdır. Neden stad ve spor kompleksi diye haykırdık?.Çünkü siz Diyarbakır’da sporun ve Diyarbakırspor’un kalkınmasını sağlamak istiyorsanız günümüz şartlaında stad ve tesisleşme elzemdir. Bugün dünyanın her yerinde spor ve spor kulüpleri böyle yatırımlarla güçlü oluyor. Bundan dolayı stat ve spor kompleksi için ısrarcı olduk. Diyarbakır’a yeni stad ve spor kompleksi için ilk ciddi adım 2008’de atıldı. Dönemin Diyarbakırspor yönetiminin Başbakan Erdoğan’la TBMM’deki makamında yaptığı görüşmede dile getirildi. Başbakan önce Tarım Bakanı Eker’e,ardından Spor Bakanı Murat Başesgioğlu’na talimat verdi. Bakan Eker, Kayapınar İlçesi’nde bulunan 1340 dönümlük mera alanının spor tesisi için uygun hale getirilmesini sağladı, Spor Bakanı Başesgioğlu da emrinde olan Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nden yasal işlemlerin hızlandırılmasını istedi. Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun başkanlığında Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve merkez ilçe belediye başkanlarının da katıldığı toplantılar yapıldı. Bu iş için komisyon kurulması istendi ancak bize yansıyan bilgilere göre imar konusunda sorunlar yaşandı. Hükümet ve valilik kanadı belediyelerin mevcüt Atatürk Stadı’nın yeni stadı yapacak kurum veya firmaya devri için imar izni vermediğini ileri sürdü, belediyeler ise 600 bin dönümün yeşil alan yapılması şartıyla kendilerine verilerek geriye kalan bölümde spor tesisi ve stat yapılmasına razı olduklarını ancak bunun kabul görmediğini iddia ettiler. Eski Vali Mutlu,Tarım Bakanı Eker ve Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir’in bu konuda karşılıklı olarak yaptıkları suçlayıcı açıklamalara şahit olduk.
Bir de işin rant tarafı ve Diyarbakırspor’a etkileri oldu. Hükümet ve belediyelere yakın çevrelerin bu işten nemalanmak istemeleri üzerine bir çok spekülasyon yapıldı. Ne yazık ki her alanda olduğu gibi bu alanda da çıkar sağlamak,hizipleşmeye gitmek, siyasi hesaplar yapmak uğruna stad ve spor kompleksi bir ara rafa kaldırıldı. Sırf bu değerli araziye sahip olmak veya bu projeden rant sağlamanın hülyalarına dalan (!) sözüm ona iş adamlarının birden bire daha önce hiç yanına yaklaşmadıkları, 1 kuruş katkı yapmadıkları Diyarbakırspor için sevdalı (!) kesilerek siyasilere ‘bana kulübü verin’ diye sıraya girdiklerini öğrendik. Diyarbakırspor’un 2 yıl içinde Süper Lig’den 2.Lig B’ye düşmesinde Çetin Sümer faciası kadar bu tartışma,polemik ve rant kavgasının da etkisi çok büyüktür.

Neyseki şimdi artık bu rant ve siyasi çıkar tartışmalarına yer bırakmayacak bir yöntemle 30 bin kişilik stad ve spor kompleksi yapılacak. Sayın Başbakanın bu projeleri İstanbul’da açıklaması kimileri tarafından eleştirilse de bana göre anlamlıdır. İstanbul,Türkiye’nin kalbi olduğuna göre Diyarbakır gibi Türkiye’nin en önemli şehirlerinden birine ilişkin projelerin İstanbul’da açıklanması heyecan verici değil mi?. Ülkenin başbakanı bu işi bizzat deklare etti ve  yine dikkat çekici üslüpla ‘yapılacak’ demedi, ‘hayırlı olsun’ dedi. O zaman bize düşen görev bu işin takipçisi olmaktır. Bu stad ve spor kompleksi Diyarbakırspor’un geleceğidir. Öğrendiğim kadarıyla yeni bir imar kavgasına girmeden TOKİ’ye yaptırılacak. Yasaya göre TOKİ’nin yapacağı işler için belediyelerden imar izni almasına gerek yok. Bu stad ve spor kompleksinde bizim çocuklarımız spor yapacak, kentimiz maddi ve manevi kazanç sağlayacak,en önemlisi kentin markası olan Diyarbakırspor’u ayağa kaldıracak. Benim gibi bir çok insan bu projenin tamamlanmasını Diyarbakırspor’un onlarca şampiyonluklarından daha önemli görmektedir. Çünkü bu iş başarı ve şampiyonlukların yolunu açacak.