Hepatit olduğumu öğrendim! Ne yapmalıyım?

Evet değerli okurlar,bu durum çokta nadir olmayan ve hasta penceresi tarafından ilk şokun ifadesidir. Kronik hastalıkların seyir ve tedavisi konusunda da çok fazla yorum ve öneriler ile karşıkarşıya kalınabilmektedir. Bu anlamda herkesin söyleyeceği bir söz veya tedavi yöntemi mutlaka vardır. İşte bu keşmekeşin içerisinde hasta olarak kafanız gerçekten fazlasıyla karışacağı da aşikârdır. Hastaların hepatit konusunda çok sık sordukları üç soruyu sıralayarak bugünkü yazıma başlamak istedim. Hangi hepatit tipi daha ağır seyreder? Hepatit B, C’ye dönüşür mü? Kaşıntı hepatitten olur mu?

Bugünkü konumuzun başlığı sizlerden gelen bir soru ile alakalı. Bir okurumuz "Hepatit B mi yoksa C mi daha ağır seyretmekte" diye sormaktadır. Değerli "SÖZ" okurları, haftanın bir gün hepatit B ile ilgili bilgi ve sizlerin merak ettiği soruları yazmama rağmen yinede bu konu ile alakalı sorularla karşılaşmaktayım. Bu yüzden bugün sorulan soruları kısa cümlelerle cevaplamayı uygun buldum.

Hangi hepatitler daha tehlikelidir?

Aslında bakarsanız her hepatitin kendine göre tehlikeli yanı vardır. Hastalığın şiddetine ve kalıcı olma özelliğine göre tehlike boyutu değişebilir. Örneğin A hepatiti kronikleşmez yani kalıcı değildir. Hastalık geçirildikten sonra hasta tamamen düzelir ve kişi ömür boyu bağışık kalır. Ancak çok nadirde olsa fulminan hepatit dediğimiz karaciğer yetmezliğine kadar ilerleyebilir. B ve C hepatitleri ise kronikleşen (kalıcı olan) hepatitler olduklarından ve ilerleyen yaşlarda siroza yol açma riski taşıdıklarından halk arasında daha fazla korkulan hastalıklardır.

Hepatit B kronikleşirse ne olur?

Kronikleşen B hepatiti tedavi edilmezse ilerleyen yıllarda siroz ve karaciğer kanseri gelişme riski taşırlar.

Kronikleşen her hastada siroz ya da kanser gelişir mi?

Hayır. Her hastada siroz ya da karaciğer kanseri gelişmez. Örneğin tedavi edilmeyen kronik B hepatitli bir hastada siroz gelişme riski %15-40 arasındadır. Yani dört hepatit B'li hastanın birinde siroz gelişme olasılığı vardır ve bu oran gerekli olduğu halde tedavi almayan hastalar için geçerlidir.

Hepatit B saptanan bir hastada neler yapılmalıdır?

Öncelikle hepatit B infeksiyonunun hangi aşamada olduğu araştırılır. Örneğin kişi taşıyıcı ise tedaviye gerek yoktur ve hasta belli aralıklarla izleme alınır. Eğer hastalık kronikleşmişse ve karaciğer testleri yüksek ise tedaviye başlanmalıdır.

Hepatit B taşıyıcısının hastalığı bulaştırma riski var mıdır?

Hepatit B virüsü kan ve kan ürünleri ile bulaşır. Taşıyıcılarda bulaştırma riski düşüktür. Bulaşmayı önlemek için hastanın traş malzemesi, tırnak makası ve diş fırçası gibi kan bulaşı olabilecek bakım malzemesinin ortak kullanılmaması önerilir. Ayrıca diğer aile bireylerinde hepatit B taraması yapılır ve hepatit B virüsünü taşımayan kişilerin aşılanması sağlanır. Hepatit B'ye karşı bağışık kişilerin aşılanmasına gerek yoktur.

Kronik Hepatit B'nin tedavisi nasıl yapılır?

Hepatit B virüsünün kandaki oranı yüksek ise, karaciğer testlerinde yükselme varsa ve karaciğer biyopsisinde karaciğer hasarı varsa tedavi yapılmalıdır. Tedavide, enjeksiyon şeklinde uygulanan İnterferon yanısıra hap şeklinde ağızdan alınan ilaçlar mevcuttur.

Saygılarımla…