Görüş Bildir

SAĞLIĞIN SESİ

Prof.Dr.Mustafa Kemal ÇELEN
Prof.Dr.Mustafa Kemal ÇELEN

mkcelen@hotmail.com

HEPATİT C’Lİ YAŞAM

 

Dünya genelinde yaklaşık 150 milyon kişide kronik hepatit C bulunmaktadır. Olguların %75’inde enfeksiyon vücutta 6 aydan daha uzun süre varlığını sürdürerek kronikleşir. Her yıl yaklaşık 3-4 milyon yeni olgu görülmekte  ve her yıl 350,000’den fazla kişi hepatit C’nin yol açtığı sonuçlar nedeniyle ölmektedir. Bu rakamları değerlendirdiğinizde olayın ne kadar ciddi olduğunu fark edeceksinizdir.

Hepatit C virüsü bulaşma riskini azaltmanın pek çok yolu vardır. Örneğin, steril olmayan malzemeler, ortak şırınga ve uyuşturucu madde kullanmamak gibi önlemlerle bulaşma riskini azaltmak mümkündür. HEPATİT C’Lİ YAŞAM

Bazı kişilerde hepatit C bulunma riski yüksek olabilir, bu risk faktörleri nelerdir? İsterseniz önce bunları bir değerlendirelim.

•           Enfekte kanla temas eden ya da kaza sonucu iğne batan sağlık çalışanları, acil servis görevlileri,

•           Hepatit C’li anneden doğum,

•           Hemodiyaliz hastaları,

•           1996 yılı öncesinde kan ve kan ürünleri ya da organ nakli almış olan kişiler,

•           Hala veya daha önceden enjeksiyon yaptıran ya da damar ve burun içi uyuşturucu madde kullanan kişiler,

•           Steril olmayan dövme ya da piercing araçlarına maruz kalmış kişiler,

•           HIV (AIDS) enfeksiyonu bulunan hastalar,

•           Cezaevine girmiş kişiler,

•           Hepatit C enfeksiyonu bulunan bir kişiyle cinsel ilişki kuranlar,

•           Hepatit C enfeksiyonu bulunan kişilerin kanıyla temas edebilecek kişisel bakım eşyalarını (traş bıçağı, diş fırçası ya da tırnak makası) ortak kullananlar,

•           Karaciğer testlerinin sonuçlarında anormallik de dahil olmak üzere açıklanamayan karaciğer sorunları ya da inflamasyon bulunan kişiler.

 

Klinik bulgular da HCV için büyük önem arz etmektedir. Bu klinik bulguları şu şekilde sıralayabiliriz.

Sarılık, iştahsızlık, halsizlik ya da karın ağrısı gibi belirtiler hastalığın akut ya da kronik döneminde ortaya çıkabilir. Ancak, hastaların çoğunda hastalığın ilerlediği 20 yıl ya da daha fazla sürede hiçbir belirti görülmeyebilir.

İnanılanın aksine, hepatit C enfeksiyonu bulunan kişilerin kanıyla temas edebilecek kişisel bakım eşyalarını (tıraş bıçağı, diş fırçası ya da tırnak makası) ortak kullanımıyla bulaşırken hepatit C tabak, çatal, bardak, havlu gibi mutfak eşyaların ortak kullanılması ya da kucaklaşma ve öpüşme yoluyla bulaşmaz.

Hepatit C tanısını kendi kendinize koymanız olanaksızdır. Hepatit C genellikle belirti göstermez ya da belirtileri gripten veya hepatite yol açan diğer hastalıklardan farklı olmayabilir.

Hepatit C enfeksiyonu karaciğerde hasar oluşmasına neden olur ve karaciğerin fonksiyonlarını yerine getirememesine yol açar. Bu sebeple Hepatit C tanısı ne kadar erken konursa, hastalığın yönetimi açısından o kadar iyi olur. İleri evre karaciğer hasarı, siroz olarak da bilinir. Karaciğer fonksiyonundaki kaybın boyutu ile orantılı olarak belirtilerin şiddeti değişebilir. Karaciğer hasarı ne kadar fazlaysa, hastalık o kadar şiddetli olur.

 

Sağlıklı Günler Dilerim

 


Bu Makale 1001 kere okunmuştur.