Görüş Bildir

SAĞLIĞIN SESİ

Prof.Dr.Mustafa Kemal ÇELEN
Prof.Dr.Mustafa Kemal ÇELEN

mkcelen@hotmail.com

Hepatit C kontrol altına alınabilir mi?

Bugün kü yazımda hepatit C’nin bölgesel farklılıklarından bahs etmek istiyorum. Hepatit C, karaciğere saldıran bir virüsün neden olduğu enfeksiyondur. Hepatit C virüsü ile enfekte olmuş insanların çoğunda ise hiçbir belirti görülmüyor. Dolayısıyla çoğu hasta, ancak ilerlemiş karaciğer hasar döneminde Hepatit C enfeksiyonu olduğunun farkına varmaktadır. Hepatit C çoğunlukla kan veya cinsel yolla geçiyor. Tüm dünyada 170-200 milyon kişinin mücadele ettiği önemli bir sağlık sorunu. Ülkemizde ki sıklığı %0,5-1 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizin doğusu ile batısı arasında bu anlamda anlamlı bir epidemiyolojik fark olmadığı da aşikârdır. Belli bölgelerde HCV sıklığının daha yüksek olduğu bilinmesine karşın bu durumun bilimsel yanıtı yoktur. Ancak dişçi olarak çanta ile bölgede gezen ve hijen kurallarına uymadan yapılan kontrolsüz diş işlemleri bulaşta önemli bir nedeni oluşturmaktadır.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde HCV sıklığı ülke geneline benzer bir durumda olmasına karşın artan HIV (+) vakalar ve damar içi madde bağımlılığı yeni HCV vakalarına da yol açacak gibi görünmektedir.

Türkiye’de de yaklaşık her 100 kişiden birinde görülen Hepatit C’ye karşı tedavi yöntemlerinde ki hızlı gelişmeler ise umut vermektedir. Günümüzde artık HCV tedavisi çok daha umut vaad eden bir süreç içersindedir. Mevcut başarı oranının hastadan hastaya değişmekle beraber hiç tedavi almamış hastalarda yüzde 95-100’ler düzeyine ulaşmıştır.

Hepatit C, tedavi edilmediği takdirde siroz ve karaciğer kanserine neden olabiliyor. Ancak erken tanı konulup, zamanında tedavi edildiğinde siroz riski ortadan kaldırılabiliyor. Peki Hepatit C bulaşmamış kişilerin, Hepatit C’den nasıl korunabilirler? İ

• Kan nakli gereken hastalarda test edilmiş, güvenilir kan nakli yapılması

• Enjektör iğnesi ya da parmak delici iğnenin birden fazla kişide kullanılmaması

• Jilet, tırnak makası, diş fırçası gibi kan yoluyla geçebilecek hastalıklara zemin hazırlayan eşyaların kişiye özel olması. Kuaförlerde bu tip malzemelerin temizlendikten sonra kullanılması.

• Cinsel ilişkiyle bulaşmadan korunmada güvenilir yöntem olan prezervatif kullanılması

Bu gibi basit önlemlerin hastalığın bulaşı konusunda çok etkin olacağı bilinmektedir. Hepatit C aşısı olmayan kronik ve ilerleyici bir infeksiyon hastalığıdır. Bu gibi durumlarda elimizde etkin bir koruyucu aşı yok ise yapılması gereken en önemli nokta bulaş yolları konusunda toplumun yeterli düzeyde bilgilendirilmesini sağlayabilmektir. Ancak o zaman toplumu koruyabiliriz. Bu nedenle başka risk grupları olmak üzere tüm toplumun etkin bir şekilde sürekli olarak bilgilendirmesi çok etkin ve elzem bir konudur.

Saygılarımla….


Bu Makale 1654 kere okunmuştur.