“BUNLARLA YOL YÜRÜNMEZ!…”

Bu sözün sahibi, Sırrı Sakık!.. Az sonra detayına gireceğim.. Ama önce DEM Parti eksenli “ittifak arayışı, görüşmeler, temaslar, planlar, projeler, pazarlıklar noktasında” safı bir netleştirelim!..

***

DEM ile AK Parti arasında seçim ittifakı odaklı görüşmenin olmadığı kesinlik kazandı!?..  Görüşmeler, farklı mevzular üzerinde olduysa da il, ilçe ve bölge üzerine, seçim ittifakı konuşulmuş, tartışılmış değil.. Yani, herhangi bir temas yok!..

***

Ki, bunu, iki tarafın kurmayları açıklıyor!. AK Partiyle yok, ama CHP’yle ittifak var diye… Görüşmeler gerek birebir, gerek kent uzlaşısı, gerek ilçeler düzeyinde ittifakların İstanbul merkezli sağlandığını artık sağır sultan bile biliyor..

***

Ki, DEM’in Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan bunu ifşa etti… Dedi ki; “Mersin, Akdeniz, Esenyurt’ta kent uzlaşısı sağlandı. Adana ve İstanbul’un bazı ilçelerinde görüşmeler sürüyor…” 

***

AK Parti’yle herhangi bir uzlaşının olmadığını, DEM’in İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Meral Danış Baştaş’ta deklare etti… “Bizim iktidarla hiçbir şekilde ittifakımız yok. İttifak olsa tıpkı Esenyurt gibi açıklarız, Mersin gibi açıklarız..”

***

Şimdi iki beyana rağmen, CHP’nin mahallesinde algısal operasyonla DEM ile AK Partinin görüşme trafiği içerisinde olduklarını, hatta kayyım konusunda anlaştıklarını dillendirmesindeki gayeye gelirsek?.. Yavuz hırsız misali…

***

Mayıs seçimlerindeki gibi bir havanın seçmen nezdinde esmemesi gayreti var burda?!.. 14-28 Mayıs’ta Kandil Kılıçdaroğlu’na, 31 Mart’ta ise İmamoğlu’na odaklı, bir seçim stratejisi ve ittifakı içerisinde olduğunu kamufle etmek!.. Ama artık; çuval mızrağa sığmıyor..

***

 

Verilen röportajlar bunun göstergesi.. Tabi bu ittifak söz konusu seçim bölgelerinde maya tutar mı?.? Özellikle İstanbul merkezli ele alırsak; işte o biraz zor görünüyor.. Çünkü, DEM ve CHP özellikle seçmenini, tabanını bu ittifaka konsolide etmesi gerekir..

***

Anket verilerine göre, ittifakı doğru bulmayanların oranı yüzde 76.. Dahası bu ittifakın sandıkta zafer, başarı ve seçim kazandırmayı çıkarır mı yönündeki soruya verilen cevap, 4 puan geride, yüzde 72'si başarılı olamayacağını düşünüyor!?.

***

Daha önce de ifade ettim!.? DEM Partinin üst aklıyla, taban arasındaki makas, yüksek derecede, açık.? Bunu, genel seçim sonrasındaki tabanın tepki dozajında ve partinin oy kaybı nedenleri içerisinde, gördük!.. Bir kez daha aynı hezimeti seçmen yaşamak istemiyor onun için de tavırlı!!..

***

 

Seçimlerde DEM Partili seçmenleri belirli bölgelerde toplu olmazsa da, ferdi yönde, seçim boykotu” yapacak!.. Ki bu oran da, düşük bir rakam olmayacak.. Kaldı ki bu, ittifakların doğruluğu yönündeki soruya verilen yanıtta bu var; “sandığa gitmemeyi düşünüyorum diyen yüzde 16’larda..”

***

Neyse!.. Gelirsek, DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık’a!.. CHP’nin ve Özgür Özel’in ki İmamoğlu’nun da, seçim ittifakıyla alakalı samimiyetlerini sorgulayan beyanlarda bulundu.? Ama en çok da Özel’in DEM Partiye yönelik eleştirisi!…

***

Malum, şöyle bir beyanatı vardı geçtiğimiz hafta.. DEM Parti için demişti ki; “Bize kazandırmak değil, gerekirse kaybettirmek üzerine bir strateji var. Bu çok ortada..”

***

Sakık İzmir’de siyaset gündeminde çok konuşulacak sözlere imza attı. CHP lideri Özel'in sözlerine yanıt veren Sakık, İmamoğlu'na da verdi veriştirdi.. Sakık’ın dedikleri şunlar;

***

-“CHP Genel Başkanının bir açıklaması vardı. 'Bunlar bize kaybettirmek üzere politika yapıyor. Çok doğru söylüyor. Evet size kaybettireceğiz. Allah aşkına siz kimsiniz ya? Siz efendi biz köle miyiz? 2019'da size destek sunduk. Bu belediyelerde bir cennet yarattık size. Siz döndünüz Kürtlere cehennem hayatı yaşattınız. “

***

Sakık’ın Ekrem İmamoğlu’na ilişkin, söylemi ise şöyle;  “İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu seçilir seçilmez 'Topal Osman'ın torunuyum' dedi. Biz de Şeyh Sait, Seyit Rıza'nın torunlarıyız. Bunları unutuyorlar. Kürdün oyu ile seçileceksin sonra sırtını Kürtlere döneceksin. Biz bunlarla yol yürüyemeyiz.

***

CHP’in siyasi tavrına, söylemine ve ilkelerine ilişkin Sakık’ın eleştiri okları ise şöyle; “Genel seçimlerde hesapsız kitapsız demokrasi ve barış için destek sunduk. Ancak onlar gidip Ümit Özdağ ile protokol imzaladılar. Böyle bir partiye nasıl destek veririz? CHP'ye sormak istiyorum. Kürt illerinde ne kadar oy alıyorsunuz ki buralarda aday çıkarıyorsunuz? Bunların hepsi tekçi ve ırkçıdır.”

***

Netice itibariyle mevcut tablo şu sonucu ikmal ediyor.. DEM Parti son viraja girildiği şu 72 saatlik süreçte, “ittifak” noktasında şapkasını önüne koyması gerekir.. Hür ve bağımsız siyaset var iken güdümlü siyasetin kulvarında, debelenip durmak niye!..

***

İmamoğlu için!.. O kaz gelecek yerden, tavuk esirgenmez dese de!.. Evdeki bulgurdan olma da var?. Türkiye seçmeni sekülerizmi benimser, ama marjinalliği benimsemez! Ki bu kulvarda da yol yürünmez!…

***

EHİL VE LİYAKAT!

Şu, “Büyükşehir ve İlçe Belediye Meclis Üyelikleriyle” alakalı, ne olur ehil ve liyakat ölçüsüne dikkat edilerek, tespit edilsin diye çok kez yazdım, ama denir ya dinletemedik partilerin ilgili ve yetkili kurumlarını..

Nihayetinde, Diyarbakır’daki iddialı partilerimiz kendilerine has, şaşırtmadan eski tas eski hamam misali, Meclis Üyesi listesi hazırladılar..

Tepki çok..

Ki, yerel gazetelerimizden biri bu nüansa dikkat çekme adına manşet haber yapmış.. “Diyarbakır ve ilçeleri İlkokul mezunlarına emanet” diye.. Haksız değil…

Tabi kişinin eğitim ve öğretiminden daha çok; “vizyon sahibi mi, değil mi, seçmende karşılığı var mı yok mu, mecliste temsiliyet icra eder mi etmez mi?”..

***

GÜNÜN SÖZÜ..

Dikenli yolda yürü, ama kaypakı yol arkadaşı eyleme!.