BİLDEN’İN SAHİCİLİĞİ!..

Önceki akşam, AK Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Halis Bilden’i ağırladık.. Benim hazırlayıp, sunduğum Uzay Haber’de canlı olarak ekrana gelen; Seçime Doğru Özel’in konuğuydu.. Yayını muhakkak ki, izlemişsiniz.. Bunu niye ifade ediyorum.. Çünkü, program süresi içerisinde gelen, yüzlerce mesajıdan bunu çıkarıyorum.. Ki programın tekrarı dün yayınlandı!..

***

Bilden’le alakalı bugünkü sohbetimize ekran karşısında neler konuştuk, neleri kendileri anlattı, ona pek girmeyeceğim!?. Tekrara da gerek yok.? Zaten, muhtevasına vakıf olmuşsunuz.. Ben, yayının arka planına dair izlenimleri ve kendime göre, aldığım kimi notları, irdeleyip aktarmak istiyorum!.. Deriz ya, işin aslı ayrıntıdadır diye!… Öyle yapmak istiyorum!..

***

Şunu belirtmek isterim!.. Bilden’i, Diyarbakır’ın Büyükşehir Belediyesi statüsünü kazandığı dönemden, bilirim!.. 1996’lardan.. Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanlığı, kısm-i olarak da, Fen İşleri Daire Başkanvekilliği dönemi!.. 1999’a kadar ardından da, Adana Seyhan Belediyesi’nde teknik Başkan Yardımcılığı!..

***

Sonrasında, uzun soluklu TİGEM, ardından, AFAD başkanlığı.? Ki hal-i hazırda, İstanbul Tarihi Yarım Ada Koruma Kurulu Başkanlığı..  Ayasofya Cami’nin teknik olarak ibadete açılmasına yönelik onay vermesine ilişkin attığı imzayı da hatırlayarak. Bu görevlerin süresi içerisinde, özgüveni ve proje üreticiliği!.. Tecrübeli, ehil ve liyakat ölçüsü yüksek bir profil çiziyor!?.

***

Bilden, Belediyecilik ve Yerel Yönetim ile Devletin bir çok kurumundaki görev yapmasından dolayı, kendisine has bir profile sahip!… Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı, yani siyasete teknokrat bir kimlikle girdiğini söyleyebiliriz!.. Her ne kadar bürokratlığının ilk basamakları, siyasi kurumlar ise de, kendisini hizmet adamı olarak görüyor?.. Program süresi içerisindeki ifade, üslup etkileyici!!..

***

Doğrusu bugüne kadar tanıdığım bir çok teknokratta olmayan bir meziyeti bana yansıdı… O da, “tebessüm!…” Program süresince siyasi, ideolojik, kutuplaştırıcı, toplumun genel dokusuna zaiyat verici polemiklerden kendini, ırak tutmaya çalıştı… Seçmene söylemi “ne olur, yerelde siyaset değil, hizmet üretimine şans verin.. Çeyrek asırdır kaybeden Diyarbakır’dır..”

***

26 Projesinin muhtevasına bakıldığında kazanım ve istihdam ağırlıklı bir strateji benimsenilmiş!!.. Bunları aktarırken bile, seçime giren diğer rakiplerinin de, ortaya hizmet anlamında, projeler sunmalarını önererek ifade etmesi de, dikkat çekiciydi!.. Belki, faydalanabiliriz, vurgusu..  Güleç bir yüz, hal ve hareketinde de, sahiciliği görebilmek mümkün?!.. Biz Diyarbakırlıların deyimiyle “Şehir çocuğu gibi sahici konuştu” 

***

Saha ve Parti teşkilatlarıyla alakalı, özel sohbetteki ifadesi de kapsayıcıydı!!.. 60 güne dayanan, seçim çalışmalarında, arı gibiyiz.  Uyumluyuz. Koordineliyiz.. Teşkilat, Milletvekilleri, MKYK üyemizle sahadayız!.. Organik olan şu cümlesi, ilgi çekiciydi.. “Eğer ki, Diyarbakır halkı bizi tercih edip, seçmek istiyorsa, Büyükşehir’le birlikte, 17 İlçe Belediye Başkanımızla birlikte seçsin?”..

***

Program süresi içerisinde, gelen yüzlerce mesajdan çıkardığım bir sonuç da oldu!.. O da şu… Siyasetçinin samimi, sahici, organik ve özgüven verici yapı ve duruş vatandaşın da ona karşı sahici, samimi ve bir o kadar da organik bakış sergilediğini ifade edebilirim.. Seçmen ve siyasetçi bu minvalde ilişki ve köprüler inşa etmişse, kalıcılığı ve devamlılığı yüksek olacağı gibi ilerisi için umut verici!..

***

Bilden’den projelerini aktarmada da bunu hissetmedim diyemem!!.. Büyük bir özgüvenle ve heyecanla Diyarbakır’a hayat verecek, birebir insanlara dokunacak, bireysel ve toplumsal beklentileri karşılayacak projelerinin anlatımında da, sahici ve samimiyetini hissettirerek öne çıkardı!?. Ekranda bizleri izleyen vatandaşlara da yansıması oldu!!..

***

Bir halk deyimi var!.. Denir ya; “At binenin, kılıç kuşananın” diye.. Seçilir mi, seçilmez mi, Diyarbakır’ın tercihi ne olur onu bilmem?.. Ama Bilden’in kendi ifadesiyle seçilmesi halinde, Büyükşehir Belediyesinin kaynakları mevcut projelerin hayata geçirilmesi yönünde, doğru kullanılacak ve, “bu şehir uçar da uçar..”

***

Projeleri, kabul görmüyor değil, görüyor?!.. Diyarbakır’daki kentsel dönüşüm , şehir ulaşımı, çevresel meseleler!.. Yönetim!.. Ve tarım, sanayi, alt, üst yapı, hele ki, inanç ve doğa turizmi!.. Yekün şekilde şehrin devasa sorunlarına ilişkin ortaya koyduğu çözüm perspektifliği de, kabul görücü bir konumunda?!..

***

İtici değil, pozitif.. İçe değil dışa dönük.. Mütebessim.. Dinleyen, istişareye önem veren.. Ferdi olmaktan daha çok toplumsal bütünlüğü önemseyen bir teknokrat siyasetçi profilini çiziyor…Sandıktan nasıl bir sonuç çıkar, onu 31 Mart akşamı göreceğiz!.. Tabi önemli olan bu profilin sandığa yansıyacak olmasının ikna ediciliği ve kabul görücülüğü?!..

***

İnsanlarla kurduğu ilişki biçimi, kibirden uzak, yapmacık değil hissiyatını veriyor?. Pozitif, güler yüzlü, sevecen, samimi… Seviyesiz polemiklere ırak takılıyor.. “Kürtçe ve Kayyımla” alakalı, söyleminde ise, genel politika düzeyinde.. Net.. “Kürtçeyle hiçbir sorunum yok, olamaz da..” Kayyım ile ilgili olarak da, “seçimle gelen seçimle gider.. Ama seçimle gelenin de yasaya, mevzuata uyması gerekir..”

***

Netice itibariyle!.. Önceki akşam, Diyarbakır’ın Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olmuş, kendisine has teknokrat-siyasetçi profiliyle, sahaya çıkan Bilden’i ağırlamış olduk?. Uyumlu, genç, mütebissim, işini bilen, yerel yönetim ve belediyecilik geçmişi olan, Diyarbakır’a bir çok kazanımlar elde edebileceği güvenini veren Bilden için; “söz seçmenin” diyorum!..

***

31 Mart akşamı göreceğiz; seçmenin ne söylediğini?!.. Bilden’in tüm bu meziyetlerinin karşılığında, seçmenden ne ölçüde, not alacak?.. Başkanlık koltuğunu almada geçerli not alabilecek ki?.. Doğrusu olası geçerli not, yerelden daha çok, Türkiye’nin siyasi seyrinde, milli hadiselerde çok farklı kapılar açtırır düşüncesinde olan biriyim!.. Neyse, son düzlüğün takibindeyiz!.. İki hafta kaldı; daha konuşacaklarımız olacak?

***

GÜNÜN SÖZÜ..

Özün de sözün de birse, gönüllerin kapısını açmışsın!..

***

HAYIRLI CUMALAR.