HİÇ HOŞ BİR DİL DEĞİL…

Farkında mısınız, dikkatinizi çekmiş mi bilmiyorum!.. Ama benim fena şekilde, dikkatimi çekiyor.. Özellikle kimi, muhalefetin belediye başkan adaylarının kullandığı tehdit dili hiç ama hiç hoş değil.. Hele ki, delilsiz, belgesiz, somut olmayan, sadece öyle duydum diyerek, icra ettikleri itham edici fecaat halleri derin bir şekilde itici!..

***

Tabi bir de, aba altında sopa göstermeler var!.. Gelirsek, şöyle ederiz, böyle ederiz, ezeriz, geçeriz, yıkarız diye!.. Seçmene de gözdağı veriliyor, oy verirseniz haliniz nice olur kabilinde.. Tabi, yerel yönetimlerdeki bürokratlara da, korku atmosferi oluşturmaları da ayrı bir  dehşet verici!.. Seçim atmosferi der demez korku ve tehdit dozajıyla, solunmaz hale geliyor!.

***

Seçmeni çantada keklik, sandığı da dereyi görmeden paçayı sıvama misali zaferle çıktığını sanan adaylar var ki, onlar daha bir alem!.. Neymiş; hizmetten ve devlet imkanlarından mahrum kalmak istemiyorsanız, şimdiden safınızı netleştirin, oy verirken, bunu düşünün, yoksa kırmızı kart gösteririz kabilinde, tehditler!…

***

İlginç olan, yerelde iktidar, ama genelde iktidar olmayan kimi belediye başkan adayları da, çarşı, pazar, esnaf gezilerinde, vaki oluyorum!.. Onlar da, şeffaflıktan, dürüstlükten, demokrasiden, insan haklarından, eşitlikten, adil olmaktan dem vururken, satır arasına da eşitsizliklerini eklemeyi de ihmal etmiyorlar!..

***

Fair play yok!.. Ne adil, ne de temiz değiller.. Kaldı ki, iktidara mensup kimi adaylar da, kendi eksenlerinde, aynı minvalde hava solar hale geldiler? Denir ya, etki tepki atmosferiyle hoş olmayan, yakışmayan, ayıplı halleriyle seçmeni ve ahaliyi, kırıyorlar!.. Sizin ne farkınız var demeye getiriyorlar, eşitsizliklerini..

***

Eskilerde yaramazlık yapan çocuklara ağzına biber sürerim derlerdi, ebeveynleri.? Ki, evde, çarşıda, sokakta saygısızlık yapmasın, kimseye küfürlü konuşmasın, hakaretlerde bulunmasın, edepli olsun diye.. Ne yazık ki, kimi belediye başkan adaylarının ağızlarını açtığında, der demez insan bunun ağzına biber sürmek lazım ki, bir daha böyle konuşmasın diye!?.

***

Çünkü, rakip adayı düşman olarak görüyor!.. Onu nasıl linç edebilirime kafası çalışıyor.. Demokrasinin bir nimeti olan seçme ve seçilme hakkını kazanmanın bir yarış olduğunu.. Kendisi de kazanabilir, rakibi de kazanabilir, anlayışından ırak!.. Varsa yoksa; ayak oyunları, iftira, entrikalar ve fütursuzca insan onurunu ve şerefini ayaklar altına alma, gayreti var!?.

***

Rakibini düşman, kendilerine oy vermeyenleri ötekileştiren bir anlayış!? Ha bir de, ayaklara düşürülen vatan sevgisi ya da vatan hainliği ikilemi de var.. Bizden değilse, varsın yansın.. Nasıl bir siyasi anlayış ve insani bir karakterdir ki, giderek dozajını yükseltiyor!.. Şuur kilitlenmesiyle, seçimi kazanalım da, ne olursa olsun, vatan mı, millet mi, devlet mi elden gidiyor, umurumda mı dünya diyor..

***

İşte bu tehdit dilinin yarattığı korku, endişe, tedirginlik ve insan psikolojisinde yarattığı travmatik hal noktasında, yerel seçimleri nasıl bir ölçüyle, etkileyecek!.. Toplum buna karşı, nasıl bir refleks gösterecek onu sandıklar açıldığında göreceğiz!.. Ama sokağın bana aktardığı nabız ölçüsünde, seçmenden ciddi bir tepki gelecek!… Sarsıntısı ne kadar olur, onu bilmem!

***

Ama partilerin ve adayların 1 Nisan sabahı ağızlarına biber sürülmüş bir halde, huzura çıkacaklarını, şimdiden ifade etmek isterim!.. Netice itibariyle tarihte örnekleri çok.. Korku toplumu yaratmak, halkı baskı altında tutmak, hiçbir siyasi akıma, ideolojiye, partilere, iktidarlara, seçime giren adaylara sağlıklı bir fayda getirmemiştir!.. Bilakis, siyasi yönde, sonunu getirmiştir..

***

  

GEVREK BİR ANKET..

MetroPOLL Araştırma’nın fırından çıkan, sıcağı sıcağına gevrek, anketi.. Şubat ayının bitimine denk gelen anket.. Türkiye genelinde bin 770 kişi arasında yapılan ankette katılımcılara "Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi siyasi partiye oy verirsiniz" diye soruldu.

Kararsız, cevapsız ve protesto oylar oransal olarak dağıtıldığında ise sonuçlar şöyle:
 

AK Parti: Yüzde 33,2

CHP: Yüzde 25,2

DEM Parti: Yüzde 11,5

MHP: Yüzde 8,4

İyi Parti: Yüzde 9,2

YRP: 5,8

ZP: 1,9

TİP: 1,7

MP: 1,8

DİĞER: 1,3

14 Mayıs 2023 İstanbul Milletvekili Seçimi resmi sonuçları şöyleydi:

AK Parti: Yüzde 35,32

CHP: Yüzde 25,41

HDP: Yüzde 8,79

MHP: Yüzde 10,04

İYİ Parti: Yüzde 9,90

Zafer Partisi: Yüzde 2,28

TİP : Yüzde: 1,72

YRP: Yüzde 2,86

Memleket Partisi: Yüzde 0,93

Diğer: Yüzde1,98

***

Sonuç böyle.. Neyse; biz de “fala kanma, falsız da kalma” diyerek, bu anketi aktardım.. Son düzlükte çok şey değişebilir.. Çünkü, kararsız, cevapsız ve protesto düşünceli, seçmen oranı hayli yüksek.. Kararsızların yüzde 13.2, protesto edenlerin yüzde 9,0 cevap yok diyenlerin de yüzde 5.5 olduğunu hesaba katarsak, değişim çok önemli!?. Ülkenin hal-i pür melali her an her şey olabilir realitesiyle, seçmen çabuk değişebilir?

 ***

GÜNÜN SÖZÜ

Ağzı bozuk olanın, karakteri de bozuk olur?.