RAMAZAN’I KİM NİYE ÖLDÜRDÜ?…

Adı Ramazan Pişkin.. Namı diğer, “Ramazan Hoca..” Ya da, “Filozof Ramazan da” diyen var.. Onu, Sur ilçesindeki tarihi Ulu Cami avlusundaki, sohbetlerinden bilir ve tanırız?.. Ki son dönemlerde dijital medyada da hayli ses getirici rol üstleniyordu?..

***

Kendisi gariban bir duruş, gariban bir giyiniş, gariban bir söyleyiş ve üsluba sahipti.. Ama dolu dolu, bir insandı.. Sözünü esirgemez, konuşurdu?.. Her mevzu ettiği konuyu da, illaki Kur’an-ı Kerim’deki bir ayete bağlar ve öyle anlatırdı?..

***

Tabi kendine has üslup ve ifade ile düşünceye sahipti!.. Her ne kadar kimi noktada din alimleriyle, cemaatlerle, tarikatlar noktasında görüş ayrılıklarına düşülse de, özü itibariyle dini anlatımda kendini, derviş ve tebliğ edici olarak görür ve ifade ederdi…

***

Diyarbakır’ın özelinde, sevilendi, sayılandı, onu dinleyen de çoktu!.. Yaşadığı bir dizi hadiseden sonra, Diyarbakır’dan İstanbul’a göç etmişti?.. Daha doğrusu, cami adabına uymadığı için uyardığı bir kişi tarafından taciz iftirasına uğrayınca, gitti.. 8 ay oldu, gideli.. Gururuna yedirmedi, akıl hastanesine gönderilip, ardından Diyarbakır’da yaşamını sürdürmek!..

Ne hazin ve üzüntü vericidir ki, bu bahsettiğimiz Ramazan hocadan önceki gün acı haber geldi.. İstanbul Kocamustafapaşa caddesinde kendisinin işlettiği Ramazan Hocanın yeri çay ocağında, önceki gün, gösünden bıçaklanmış şekilde ölü olarak bulunmuş!…

***

Denilene göre, bir genç çay ocağına gelmiş, Ramazan Hocayla önce konuşmuş sonra da tartışmışlar.. Bilahare Ramazan hoca ikindi namazı kıldığı secde üzerinde, bu kişi tarafınan göğsünden üç bıçak darbesiyle vurulmuş..

***

Dün, Ramazan hocanın cenaze töreni vardı, Diyarbakır’da.. Yıllarca kendisine mekan olarak seçtiği, yatıp, kalktığı, gecesini gündüzünü geçirdiği Ulu Cami avlusunda insanlar bu kez sohbete değil, onu ebediyete uğurlamak için toplanmıştı.. Cami hayli kalabalıktı..

***

Musalla taşındaki Ramazan hocanın tabusuna sarılıp gözyaşı döken, Kürtçe ağıt yakan ablasının, gösterdiği tepki dikkat çekiydi.. Özellikle, kameralara yönelik…”Namazın üstünde öldürdüler kardeşimi.. Siz tuttunuz bu kameraları.. Allah sizi kahretsin.. Sizin yüzünüzden öldürüldü…”

***

Doğrusu bu tepki ve kullanılan ifadeler; Pişkin'in, kim ve kimler tarafından, nasıl organizeli bir şekilde; öldürüldüğüne dair ip uçlarını veriyor… Ki, Ramazan hoca son beyanlarında, kimi kesimlerce ölümle tehdit edildiğini ifade ediyormuş?..

***

Kendi sosyal hesabında iki hafta önce yayınladığı mesajda; rahatsız ediliyorum demiş.. Şöyle demiş orda; “Maalesef benim dükkanıma kendini bilmez bazı insanlar geliyor. Cahiller Allah onları hidayet etsin. Geliyorlar burada ortalığı karıştırıyorlar. Biz de diyoruz; arkadaşlar bu konuyu kapatalım, ya sükunetle oturalım veya lütfen dağılalım. Ortalığı karıştırıcı, provokatif eylemler yapmayalım”

***

Netice itibariyle bu cinayetin, bu suikastin, bu haince ve canice işlenmiş cinayetin karanlıkta kalmaması gerekiyor. Sıradan bir adi vakıa olduğunu sanmıyorum. Fail 24 yaşındaki Erkan Baykut.. Yakalandı..  İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı ve ekibini tebrik ediyorum..

***

Yakalanan kişi, adli sicili temiz biri değil, 9 sabıkası var.. Yani suç makinesi.. İfadesinde ne diyecek göreceğiz. Faili cinayete sürükleyen etkenlerin de, açığa çıkarılması lazım, arkasındaki güç kim!?.. Umarım aynı hassasiyet berisinde de gösterilir..

***

Ramazan Hoca’ya Allah’tan rahmet diliyorum!..  Ve şu sözleriyle, hep hafızalarda kalmasını dilerim.. Ne diyor du bir sohbetinde Ramazan hoca?!.. Şöyle derdi;

***

Bir kuşum ne dalım ne yaprağım var. Ağlayan bir çocuğum, kimsesiz gariban halimle.. Elinde tesbih ve bir terlikle dolaşan bir dervişim ne evim ne barkım var. Herkes gibi bir misafirim bu ölümlü dünyada?..

***

Kur’an-ı Kerim’in mesajını anlattım ne para ne pul ile.. Sevgiyi, kardeşliği, barışı anlattım ne makamla ne kimlikle? Nefisimi ayaklar altına aldım, dünyalık her şeyi terk ettim…

***

GÜNÜN SÖZÜ

Dervişin kelamına teamül etmeyen bir anlayışın merhameti olur mu?..