ŞU İÇ ÇEKİŞME OLMAZSA!!!..

Diyarbakır’ın özeline ilişkin yerelde; ne oluyor, ne bitiyor sorusuna yanıt, partiler bir sır küpü gibi!.. Ama kulis aktarımında, “ kaynayan kazan kapak tutmuyor?”.. Kim aday, kim değil?. Kim kimi seçiyor noktasından değil de; genel bir resim çizme adına bakmak istiyorum bugün!..

***

Resim neyi söylüyor?.. Eskiler mi, çok daha eskiler mi?. Ya da, yeniler mi?.. En taze yeniler de diyebiliriz?.  Yakın markaj!.. Herkes bir tarafta mevcut kazana bir şeyler attığı gibi dipteki ateşi de körüklemeyi ihmal etmiyor!

***

Peki yerel siyaseti böylesine kısırlaştırıp, kendi iç dünyasıyla savaştıran hengamenin ana müfredatı nedir?..  Biz kötü değildik, siz çok kötüsünüz.. İçinizde çok kötüler vardı.. Yok biz sizden daha çok iyiyiz.. İçimizde sizin döneminizdeki gibi kötüler yok.. İşte aldığımız oylar, yok ya bizim dönemdeki oylar daha bir yüksek..”

***

Tekelleşmeye odaklı bu ana fikir aslında gücü elde etmenin ötesine geçen bir iç savaş değil.. Tamamen dizginler elde olsun.. Ne yazık ki, bunu genel seçimlerde de gördük.? Şimdi; mahalli seçimlerde aynı senaryolar, kurgulu organizasyonlar icra ediliyor.. Garip hal ki; merkezler de işin başında kendilerine pay organize ediyor..

***

 

İşin tuhaf tarafı, yetkili organlar ile yetkisiz organların karar verici noktada kayyım vari müdahale edici olmasıdır.. İl ve taşra teşkilatları!.? Vekiller… Eski ve daha eskiler.. Bu kulvarda aksiyonel faaliyet gösterirken, ne hikmetse eleştirisel fikri beyanlarında “hal-i durumun, partilerinin kurumsal yapısını ve kimliğini zedeliyor” gibisinden de söz ediyorlar!..

***

Tabi halk deyimiyle kimse ne aynaya bakıyor ne de yoğurdunun ekşi olduğuna.. Kendisi doğru, herkes yanlış…Zafiyetleri odur ki, yapılanın, edilenin, konuşulanın, icra ettiklerinin seçmen ve parti tabanı tarafından, fark edilmediklerini sanıyorlar.. Yok öyle.. Taban onlardan daha yüksek derece olup bitenin farkında çünkü onlar gibi kafası kuma gömülü değil..

***

Biliyorum, diyorsunuz ki iyi güzel de  hangi partiyi kast ediyorsunuz!.. Bir parti değil, Diyarbakır’da iddialı olan DEM ve AK Parti için bunu söylüyorum!.. Belki, kaynayan kazanın içerisindekiler farklılık arz etse de, özünde siyasi hesaplar aynı?.. Kotlar bir türlü iç ve dış vesayetten kendini kurtaramıyor!.. Hal böyle olunca da özgür, hür ve bağımsız ortam sağlanmıyor..

***

İddiayla söylüyorum!.. Eğer ki, Diyarbakır’ın özelinde DEM ve AK Parti özüyle, sözüyle, köküyle kendini konuşlandırabilse!.. Küçük olsun benim olsun mantığından, kurtulabilse.. Kapital çıkarları, dava misyonunun gerisine attırabilse!.. Şeffaf, samimi, ihlaslı ve de ehil, liyakat ölçüsüne meyil etse!.? Yemin ederim ki; saf, kemiksiz oylarında hayal bile edemeyecekleri kazanımları elde ederler..

***

 

Ama, kime dersin!?. Laflar, isyanlar, itirazlar, havanda su dövmenin ötesine geçmiyor.. Dönüp arkalarına baktıklarında zerre-i miskal ne şehirlerine, ne seçmenlerine ne de tabanlarına, kazanımlar sağlamadıkları gibi, boş, beleş, işlerle meşguliyetle, maddi ve manevi değerler ölçüsünde, korkunç israfa neden oldukları görülür.. Tabi cesareti olup bakan olursa yaptığı haltı görür!…

***

Korkunç ve dehşet verici olan bir gerçek var ki vücut bulan bu siyasi arenada sadakatsizliğin ve kötülüğün pik oluşu!.. Hele ki, bir de nemalandığı rant kapısı kapanmışsa, ya da ilişen var ise; alayına kibrit çöpü misali, yak gitsin!.. Karakterlerinde, ahde vefa, İstanbul’un bir semti!… Nokta.. Kimse kusura bakmasın!..

***

SON DÜZLÜK!..

Aday belirlemede; son düzlüğe girildi!.. 20 Şubat listelerin YSK’ya sunum günü.. Diyarbakır’ın henüz merkez ve taşra ilçe Belediye Başkan adayları, DEM ve AK Parti için, kesinleşen bir durum yok.. Ki yukarıda, genel bir panoramayı çıkardım kazan kaynama halini.. Bakalım, hafta başından itibaren tablonun şekl-i şemali nasıl bir eksende, değişir?!.. 

***

Tabi, AK Parti’nin Çarşamba Günü, aday tanıtım etkinliği var!.. Ak Parti Genel Başkan Vekili Efkan Ala katılım gösterecek.. Daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geleceği konuşuldu.. Görünen o ki, seçime sayılı günler kala gelecek.. Depremzede konutlarının beklenen 4 bin 500 civarındaki bölümünün de, tamamlanmasıyla; kura çekimini o gün yapacak…

***

 

 

ERGANİ’DE NE OLUYOR?…

Bir iddia dolaşıyor, ya da dolaştırılıyor!?. Ne kadar doğru, ne kadar değil bilmiyorum!.. Ama ilçeden o kadar çok, iddialara ilişkin ihbarlar alıyorum ki, kayıtsız kalmak mümkün değil?..

***

Denilen şu!.. Ergani’de, Milli Eğitim’den, İlçe Belediyesine, İlçe Gençlik’ten, Sosyal Yardımlaşmaya kadar!.. Akçeli işlerle alakalı, Diyarbakır Savcılığı ifadeye çağırmış!…

***

Neyse.. İddia odaklı mevzunun çok teferruatına şimdilik girmek istemiyorum!.. Bilahare, somuta erince, konuşuruz!.? Ki tahkikat ve soruşturma evresi de devam ediyor..

***

Bekleyip görelim; Ergani’de neler oluyor sorusuna, çıkacak yanıtı!.. Ancak şunu ifade edebilirim ki kurumsal politize olmuşlukta, Ergani yangın yeri!…

***

KADAYIF MI?..

O da, etiket vurgununa tabi oldu!.. Günübirlik, zamla artık kadayıfın da ne tadı, ne de tatlılığı kaldı?. Dün 300-400 idi, bugün 550.. Baklava mı, kilosu 700’den başlıyor!..

***

Görünen o ki, burmalı kadayıf da, baklava da yarım kilo, bir kilo değil de, bir dilime doğru gidiyor.. Ne diyeceksin arkadaş hayatın tadı kaldı mı ki, tatlı yiyecek hal-i durum olsun!?..

***

GÜNÜN SÖZÜ..

Ağzımın tadı kaçtı cümlesinin sonunu getirmek artık zor!?..